0

مقدمه

آبگوشت یا دیزی، یکی از خوراکی‌های سنتی ایرانی (مانند آبگوشت ساده، آبگوشت بزباش، آش رشته، آش جو  و …) است که معمولا در آن از گوشت، دنبه گوسفند، پیاز، سیب‌زمینی، گوجه ‌فرنگی (یا رب گوجه‌فرنگی)، نخود و لوبیا استفاده می شود. این غذا با نان سرو می شود. و در کنار آن می توان از پیاز خام، سبزی خوردن، انواع ترشی مانند ترشی هفت بیجار، ترشی مخلوط، ترشی لیته بادمجان و …، ماست و دوغ استفاده کرد. برخی افرادی که رژیم غذایی خاصی دارند، مانند گیاهخواران یا افرادی که چربی بالا دارند ممکن است فکر کنند که باید از خوردن آبگوشت، این غذای خوشمزه، خودداری کنند در حالیکه می توانند از آبگوشت گیاهی که بدون گوشت تهیه می شود استفاده کنند.

در این مطلب؛ مراحل اصلی و نکات کلیدی پخت آبگوشت گیاهی، ارائه می شود. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از آشپزی داشته باشید.

مراحل اصلی

اول| تهیه مواد اولیه آبگوشت گیاهی

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • نخود: 2 سوم پیمانه
  • لوبیا سفید: 1 سوم پیمانه
  • لوبیا چیتی یا چشم بلبلی: 1 سوم پیمانه
  • لیمو عمانی: 4 عدد
  • آب: 10 پیمانه
  • سویا (ریز یا درشت): 1 دوم پیمانه
  • زردچوبه (پودر شده): 1 قاشق سوپ خوری
  • سیب زمینی (با پوست شسته شده): 2 عدد
  • گوجه فرنگی: (پوست کنده و چهار قاچ شده): 4 عدد
  • نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
  • روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به مقدار لازم
این میزان مواد اولیه برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.

دوم| آماده سازی مواد آبگوشت گیاهی

آماده سازی مواد آبگوشت

در ادامه باید مواد اولیه تهیه شده را برای استفاده آماده نمایید:

  • شستن سیب زمینی: سیب زمینی ها را با پوست بشویید
  • پوست کندن و خرد کردن گوجه فرنگی: گوجه فرنگی ها را پوست کنده و چهارقاچ کنید
  • خیس کردن حبوبات: حبوبات را از 24 ساعت قبل، به طور جداگانه در مقدرای آب خیس کنید (در طول خیساندن، 2 تا 3 بار آب آن را عوض کنید) سپس هنگام پخت، در آبکش بریزید
  • خیس کردن سویا: سویا را در 2 پیمانه آب ولرم خیس کنید و پس از 30 دقیقه، در آبکش بریزید

سوم| حرارت دادن لیموعمانی ها در آب جوش

روی لیمو عمانی ها را با چنگال سوراخ کنید و آن ها را در قابلمه ای حاوی 2 پیمانه آب بیندازید و به مدت 15 دقیقه روی حرارت قرار دهید تا بجوشد. سپس قابلمه را از روی حرارت برداشته و اجازه دهید لیمو عمانی ها در همان آب بمانند. هنگام مصرف، آن ها را از آب خارج کنید

چهارم| پختن نخودها و اضافه کردن لوبیا

پختن نخود

در ادامه باید:

  • نخود را به همراه آب در قابلمه ای ریخته و روی حرارت قرار دهید. زمانی که جوش آمد، حرارت را ملایم کنید و درِ قابلمه را بگذارید، تا به آرامی به مدت 4 ساعت بپزد.
  • نیم ساعت پس از پخت نخود، لوبیا سفید و لوبیا چیتی یا چشم بلبلی را به قابلمه حاوی نخود بیافزایید

پنجم| تفت دادن سویای خیس کرده

تفت دادن سویا

سویای خیس کرده و آبکش شده را به مدت 2 دقیقه در تابه ای حاوی مقداری روغن و روی حرارت ملایم تفت دهید. نیمی از زردچوبه را به آن بیافزایید و کاملا تفت دهید

ششم|  اضافه کردن مواد اصلی و ادویه جات

اضافه کردن سیب زمینی

در نهایت در انتهای آماده شدن آبگوشت، باید:

  • در یک ساعتِ آخر پخت: سیب زمینی، گوجه فرنگی، نمک و فلفل سیاه را به آبگوشت اضافه کنید و اجازه دهید تا با حرارت ملایم بپزد.
  • در نیم ساعت آخر پخت: بقیه زردچوبه را در کمی روغن تفت دهید سپس آن را به همراه لیمو عمانی و سویا به آبگوشت اضافه کنید

هفتم | نهایی سازی و سرو آبگوشت گیاهی

پس از پخت، آب آبگوشت را در ظرفی بریزید. سیب زمینی را پس از پوست گرفتن به همراه نخود، لوبیا سفیدو لوبیا چیتی، سویا و گوجه فرنگی با گوشت­کوب بکوبید. در کنار این غذا می توانید از سبزی خوردن، پیاز خام، انواع ترشی مانند ترشی هفت بیجار، ترشی مخلوط، ترشی لیته بادمجان و …، ماست و دوغ استفاده کنید

نکات کلیدی

نکاتی در تهیه آبگوشت گیاهی عبارت است از:

  • زمان آماده سازی و پخت این غذا حدودا 4 ساعت و 45 دقیقه خواهد بود.
  • برای لذیذ و مغذی تر شدن این دستور، می توانید به جای آب از 10 پیمانه استاک سبزیجات استفاده کنید
  • زردچوبه را حتما در روغن تفت دهید، زیرا باعث آزاد شدن آنتی اکسیدان ها و در نتیجه افزایش عطر و طعم آن می شود

منابع و ارجاعات

  • کتاب آشپزی سانازسانیا
  • ویکی پدیا
 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده + شش =