مقدمه
خورشت آلو و اسفناج به عنوان یکی از انواع خورش های ایرانی و مجلسیشناخته می شود. این خورش علاوه بر اینکه طعم بسیار خوبی دارد به دلیل وجود سبزیجات مقوی مانند اسفناج برای بدن نیز بسیار مفید است. اسفناج خواص بسیار زیادی دارد که از مهم ترین خواص آن می توان به محافظت از بدن در مقابل سرطان، تقویت ایمنی بدن، محافظت از سلامت چشم، استخوان ها و پوست اشاره کرد. شایان ذکر است این غذا را می توانید با گوشت قرمز یا گوشت مرغ پخت نمایید. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز پخت خورش آلو اسفناج این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
پیشنهاد ویژه مطالعه: مراحل و نکات تهیه خورش آلومسما
مراحل اصلی
اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- آلو بخارا: ۳۰۰ گرم
- مغز ران گوسفند یا گوساله: ۴۰۰ گرم
- برگ اسفناج (پاک و درشت خرد شده): ۷۰۰ گرم
- کره: به میزان لازم
- پیاز (نگینی خرد شده): ۱ عدد (۱۴۰ گرم)
- استاک گوشت (رقیق): ۷ پیمانه (۱۷۵۰ میلی لیتر)
- زعفران (ساییده و حل شده در آب): ۱ قاشق سوپ خوری
- شکر (نرم و دانه ریز): ۳۸ گرم
- آب لیمو ترش تازه: ۴۰ میلی لیتر
- چوب دارچین: ۲ تکه
- نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
- استاک گوشت (غلیظ): ۱ پیمانه (۲۵۰ میلی لیتر)
- روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید..
!
استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد. در صورت تمایل می توانید به جای استاک گوشت (رقیق)، از همان مقدار آب به همراه ۲ عدد قرص عصاره گوشت و به جای استاک گوشت (غلیظ)، از همان مقدار آب به همراه یک دوم قرص عصاره گوشت استفاده کنید.
دوم | خیس کردن آلو بخار
–
آلو بخارا را از یک ساعت قبل در ظرفی حاوی یک پیمانه آب خیس کنید.
سوم | برش دادن و سفید کردن گوشت
–
گوشت را به اصطلاح سفید کنید (در قابلمه ای حاوی آب جوش، گوشت را بیاندازید تا به مدت ۵ دقیقه سفید شود) سپس آن را آبکش کنید. گوشت را روی تخته آشپزخانه قرار دهید و با چاقوی مخصوص سر آشپز به صورت مکعبی برش دهید.
چهارم | تفت دادن اسفناج و افزودن کره
–
اسفناج را در تابه ای روی حرارت ملایم قرار دهید تا آب آن کاملا کشیده شود سپس مقداری کره به آن بیافزایید و به مدت ۳ دقیقه تفت دهید.
پنجم | تفت دادن گوشت و پیاز و افزودن استاک
–
در قابلمه ای حاوی روغن داغ، پیاز را تفت دهید تا تغییر رنگ داده و طلایی رنگ شود سپس گوشت را به آن بیافزایید و تفت دهید (قورمه کردن) تا زمانی که آب آن کاملا کشیده شود. ۵ پیمانه از استاک رقیق را به قابلمه حاوی گوشت بیافزایید و حرارت را زیاد کنید تا جوش بیاید.
ششم | افزودن اسفناج، زعفران، آب لیمو ترش و جا انداختن خورش
–
زمانی که استاک جوش آمد، زعفران و اسفناج را به آن بیافزایید، حرارت را ملایم کنید و در قابلمه را بگذارید تا به مدت ۴ ساعت و نیم بپزد. 2 ساعت پس از پخت، شکر، آب لیمو ترش و بقیه استاک رقیق را به آن بیافزایید. حرارت را زیاد کنید تا جوش بیاید سپس حرارت را ملایم کنید تا خورش کاملا بپزد و جا بیافتد.
هفتم | افزودن آلو و ادویه جات به خورش و سرو نهایی
–
در ۲۰ دقیقه آخر پخت خورش، چوب دارچین، آلو، آب آلو، مقداری نمکو فلفل سیاه و استاک غلیظ را به خورش بیافزایید و بگذارید کاملا جا بیافتد. پس از پخت کامل خورش، چوب دارچین را از آن خارج کنید و خورش را در ظرف مورد نظر بریزید و به همراه چلو سرو کنید.
پیشنهاد ویژه مطالعه: مراحل و نکات پخت چلوی ساده
نکات کلیدی
- هنگام خرید اسفناج، برگ های لطیف و تازه آن را انتخاب کنید؛ برگ های درشت و تیره رنگ، رنگ زیبایی به خورش نمی دهد، همچنین اسفناج را باید در اندازه های ۴ سانتی متری خرد کنید، در صورتی که اسفناج ریزترخرد شود، خورش لعاب نمی اندازد و اسفناج له و بد شکل می شود.
لغات و اصطلاحات
- قورمه کردن: قورمه کردن به معنی تفت دادن گوشتاست به گونه ای که تا طعم، مزه و خواص آن از گوشت خارج نشود.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی