مقدمه
شامی بلغور در کنار انواع دیگر شامی همچون شامی سبزی، شامی کباب، شامی نخود، شامی آرد نخودچی، شامی لپه (پوک) و شامی ترش تابه ای، یکی از انواع کتلت های خوشمزه و پرطرفدار ایرانی است. این غذا را می توانید به عنوان یک شام سبک یا برای یک وعدهی بدون گوشت تهیه کرده و میل نمایید. این غذا به دلیل استفاده از بلغور، همچون آش بلغور از دارای فواید شگفت انگیزی همچون محافظت از قلب، بهبود گوارش، مقابله با دیابت، کمک به کاهش وزن و تعادل PH بدن خواهد بود. شامی بلغور برای وعده های غذایی یک وعده مقوی و مناسب می باشد. البته برخی دیگر از غذاهای خوشمزه که با بلغور تهیه می شود مانند کوفته بلغور و آش بلغور نیز از محبوبیت بالایی در میان غذاهای ایرانی برخوردار است. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه شامی بلغور این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
مراحل اصلی
مرحله اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- بلغور گندم: دو سوم پیمانه (100 گرم)
- بلغور جو: دو سوم پیمانه (100 گرم):
- پیاز (رنده و اب گرفته شده): 1 عدد (140 گرم)
- نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
- پنیر خامه ای: 100 گرم
- موسیر تازه (خرد شده): 1عدد
- سبزی ( پاک و خرد شده): 80 گرم شامل: گشنیز و جعفری (جمعا 60 گرم) و مرزه (20 گرم) البته به جای سبزی تازه، می توانید از 2 قاشق سوپ خوری ترخون و مرزه خشک (پودر شده) استفاده کنید.
- پیاز ترشی: مقداری برای تزیین
- روغن مایع (مخصوص سرخ شده): به میزان لازم
- استاک مرغ (رقیق): 2 پیمانه (500 میلی لیتر)
!
استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد. در صورت تمایل می توانید به جای استاک مرغ از همان مقدار آب به همراه یک دوم عدد از قرص عصاره مرغ استفاده کنید.
!
در صورت تمایل، می توانید به مواد این شامی، 2 عدد تخم مرغ نیز اضافه کنید.
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.
مرحله دوم | خیس کردن بلغور جو و گندم
–
در ادامه بلغور گندم و جو را به مدت 12 ساعت در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن، 2 تا 3 بار آب آن را عوض کنید) سپس هنگام پخت، در آبکش بریزید.
مرحله سوم | پختن گندم و جو با استاک
–
بلغور گندم و جو را با استاک مرغ، پیازو مقداری نمک در ظرفی بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید. زمانی که جوش آمد حرارت را ملایم کنید و در قابلمه را بگذارید تا به مدت یک ساعت بپزد و آب آن کاملا تبخیر شود. بعد آن را از روی حرارت بردارید و بگذارید خنک شود.
مرحله چهارم | افزودن سبزی، موسیر و بقیه مخلفات به جو و گندم پخته شده
–
در گام بعد، کمی از پنیر خامه ای را برای تزیین کنار بگذارید و بقیه آن را همراه موسیر، سبزی، مقداری نمک و فلفل سیاه به گندم و جو پخته شده بیافزایید و ورز دهید تا کاملا حالت چسبندگی پیدا کنید.
مرحله پنجم | شکل دادن و سرخ کردن شامی و تزیین نهایی
–
برای شکل دادن و سرخ کردن شامی ها روال زیر را انجام دهید:
- کف دست را با مقداری روغن مایع، چرب کنید. از مایه آماده شده به اندازه نارنگی بردارید و در دست به شکل گردفرم دهید و کمی آن را پهن کنید.
- در ادامه، شامی ها را در تابه ای حاوی روغن داغ از هردو طرف روی حرارت ملایم سرخ کنید.
- سپس روی حوله کاغذی قرار دهید تا روغن اضافی آن ها گرفته شود. شامی ها را در ظرف مورد نظز بچینید و با پیاز ترشی و پنیر خامه ای (در صورت تمایل) کنار گذاشته تزیین و سرو کنید.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی