فلفل سیاه چیست

فلفل سیاه چیست | پیشینه، انواع، طبع، خواص، عوارض، شیوه نگهداری و موارد مصرف

1

مقدمه

فلفل سیاه یکی از انواع فلفل است که از دانه های پخته و خشک شده گیاه Piper nigrum به دست می‌آید. فلفل سیاه به دلیل طعم تلخ و تندی که دارد، به عنوان یک ادویه (مانند دارچین، تخم گشنیز، زردچوبه، زعفران و…) در آشپزی و تهیه انواع سوپ، خورشت، کباب، آش، کوکو و… (مانند اشکنه، کباب بلغاری، مرغ شکم پر، قلیه ماهی،، خورشت قیمه، آش رشته، سوپ جو و…) به کار می‌رود. فلفل سیاه در مقایسه با انواع دیگرِ فلفل ها مانند فلفل سفید و فلفل قرمز، طعم و بوی تلخ و تندتری دارد. از نظر طب سنتی، طبع فلفل سیاه گرم و خشک است. در این مطلب؛ پیشینه، طبع، انواع، خواص و ویتامین ها، مضرات، شیوه نگهداری و موارد مصرف ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از فلفل سیاه به دست آورید.

متن اصلی

پیشینه و تاریخچه فلفل سیاه

تاریخچه فلفل سیاه

در طول تاریخ، فلفل سیاه به عنوان یکی از ادویه ‌های پرکاربرد و پرمصرف در صنایع تجارتی از جمله تجارت ادویه، داروسازی و درمانی استفاده می‌شده است. فلفل سیاه به عنوان ماده اولیه در بسیاری از دستورهای درمانی و طب سنتی استفاده می‌شود. بر اساس شواهد باستانی، فلفل سیاه از حدود ۴ هزار سال قبل در مناطق هندوستان و جنوب آسیا کشت می‌شد و در طول تاریخ به سایر مناطق جهان منتقل شده‌است. رومیان و یونانیان باستان، عاشق فلفل بودند و در کتاب‌های باستانی به دست آمده از روم باستان، 80 درصد دستورالعمل تهیه غذاها، حاوی فلفل بودند. فلفل سیاه در هند بیشترین مصرف را دارد. در قرون وسطی، سرمایه یک فرد براساس مقدار فلفل سیاه ذخیره شده وی سنجیده می شد.

انواع فلفل سیاه

انواع فلفل سیاه

انواع فلفل سیاه عبارت است از:

  • فلفل سیاه مالابار هندوستان: فلفل سیاه مالابار از همان منطقه ای می آید که فلفل تلیچری می آید. درعوض دارای طعم تلخ تر و رنگی سیاه تر نسبت به فلفل تلیچری است. می توان آنرا فلفلی با ویژگی های کامل دانست. این فلفل برای غذاهایی مثل سیب زمینی تنوری بسیار خوب است
  • فلفل سیاه ساراواک مالزی: دارای طعمی ملایم و همچنین عطری ضعیف است
  • فلفل سیاه تالامانکا اکوادور: بوی آن به ادویه جات دیگر شبیه تر است تا فلفل. این نوع فلفل در ترکیب با دیگر ادویه جات به خصوص آنهایی که عناصر مرکبات دارند بسیار عالی است
  • فلفل سیاه برزیلی: برزیل کشوری است که به تازگی به کاشت فلفل سیاه روی آورده است. این نوع فلفل برای استفاده سریع روی غذاها و جاهایی که نیاز به ماندگاری طولانی عطر فلفل نیست بسیار جالب است
  • فلفل سیاه لمپانگ اندونزی: در این نوع فلفل سیاه تندی کم احساس می شود که باعث می شود گرمایی در دهان خود حس کنید. این فلفل دارای عطر بیشتری نسبت به طعم آن است. می توان این فلفل را به عنوان مکمل با فلفلی با عطر سبک و طعم بیشتر آسیاب کرد
  • فلفل سیاه تلیچری هند: دانه های فلفل سیاه تلیچری یکی از بهترین فلفل های دنیا شناخته میشود. طعم متعادل شیرین آن و همچنین عطر پیچیده ای که این نوع فلفل دارد آنرا به یک فلفل خاص تبدیل کرده است
  • فلفل سیاه ویتنامی: یک فلفل سیاه دیگر با عطری قوی اما طعمی ملایم و با تفاوت زیاد در عطر و طمع، فلفل سیاه ویتنامی است. این فلفل، پس از آسیاب شدن بر خلاف نامش چندان هم سیاه نبوده و رنگ زیتونی تیره دارد

مزاج، طبع و مصلح فلفل سیاه

طبع و مصلحات فلفل سیاه به صورت زیر است:

  • طبع فلفل سیاه: طبع فلفل گرم و خشک است
  • مصلح فلفل سیاه: روغن‌های گیاهی سرد مانند روغن بنفشه (برای گرم‌مزاجان) و عسل (برای سرد مزاجان) مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج فلفل سیاه هستند و تا حدودی باعث کاهش عوارض آن می شوند

ترکیبات، ویتامین ها و مواد معدنی فلفل سیاه

ارزش غذایی 100 گرم فلفل سیاه به صورت زیر است:

  • مواد تشکیل دهنده اصلی: انرژی(251 کیلوکالری)، کربوهیدرات (95 گرم)، پروتئین (10.39 گرم)، چربی (3.26 گرم)، آب (12.46 گرم)، فیبر (25.30 گرم)، قند (0.64 گرم)
  • ویتامین های فلفل سیاه: ویتامین A (00 میکروگرم)، ویتامین E (1.04میلی گرم)، ویتامین K (163.70 میکروگرم)، تیامین (0.11میلی گرم)، ویتامین B2 (0.18 میلی گرم)، نیاسین (1.14 میلی گرم)، کولین (11.30میلی گرم)، پانتوتنیک اسید (1.40 میلی گرم)، ویتامین ب 6 (0.29 میلی گرم)، فولات (17.00 میکروگرم)
  • مواد معدنی فلفل سیاه: کلسیم (00 میلی گرم)، آهن (9.71 میلی گرم)، منیزیم (171.00 میلی گرم)، فسفر (158.00 میلی گرم)، پتاسیم (1329.00 میلی گرم)، سدیم (20.00 میلی گرم)، روی (1.19 میلی گرم)، مس (1.33 میلی گرم)، منگنز (12.75 میلی گرم)، سلنیم (4.9 میکروگرم)

فواید دارویی و درمانی فلفل سیاه

فواید فلفل سیاه

خواص و فواید فلفل سیاه عبارت است از:

  • دارای خواص آنتی اکسیدانی: فلفل سیاه به دلیل داشتن ویتامین C دارای ویژگی‌های آنتی‌بیوتیک طبیعی است. این ویژگی از واکنش‌های رادیکال‌های آزاد مضر جلوگیری ‌می‌کند و به ‌عنوان یک آنتی‌اکسیدان در بدن عمل می کند. از بین ‌بردن رادیکال آزاد مانع فعالیت‌های سرطانی در بدن می‌شود
  • سلامت دندان: فلفل سیاه در بهبود سلامت دندان مفید است. این فلفل به مبارزه با پوسیدگی دندان کمک‌کرده و باعث تسکین سریع دندان‌ درد می‌شود
  • بهبود گوارش: اضافه کردن فلفل سیاه در غذاها باعث می شود اسید معده به همراه آنزیم های موجود در دستگاه گوارش تحریک شوند که در نتیجه باعث بهبود هضم غذا می شود. علاوه بر این مصرف فلفل سیاه باعث می شود که تجزیه و جذب مواد غذایی در بدن روند سریعتری داشته باشند.
  • درمان عفونت: برای جلوگیری و حتی درمان عفونت نیز می توانید از فلفل سیاه استفاده کنید. فلفل سیاه به دلیل وجود آنتی اکسیدان های فراوان، دارای خاصیت ضد باکتریایی و آنتی باکتریایی می باشد و به همین جهت برای مبارزه با عفونت گزینه مناسبی می باشد
  • افزایش سوخت ‌و ساز بدن: فلفل سیاه به تقویت سوخت‌ و ساز در بدن کمک‌می‌کند. کالری‌های ناخواسته را می‌سوزاند و به کاهش چربی شکم کمک‌ می‌کند. فلفل سیاه در مبارزه با چاقی بسیار موثراست
  • سرفه و سرماخوردگی: این ادویه به‌طور شگفت ‌آوری مانند درمانی برای سرفه و سرماخوردگی عمل‌می‌کند. خواص ضد باکتری فلفل سیاه در درمان اختلالات تنفسی کاربرد دارد

عوارض و مضرات  فلفل سیاه

مضرات فلفل سیاه

با وجود خواصی که فلفل سیاه دارد، اما مصرف زیاد آن باعث بوجود آمدن عوارضی می شود که به برخی از آنها اشاره می شود:

  • مضر در دوران بارداری و شیردهی: مصرف فلفل سیاه در طول دوران بارداری باید کنترل شده باشد. استفاده از فلفل سیاه در دوران بارداری احتمال خطر سقط جنین را افزایش می دهد. بنابراین، از مصرف بیش از حد فلفل سیاه در دوران بارداری اجتناب کنید. همچنین، اگر کودک از شیر شما تغذیه می کند بهتر است بیش از حد، فلفل سیاه مصرف نکنید زیرا بر سلامت فرزند و همچنین سلامت خود شما نیز تحت تاثیر قرار دهد
  • مضر برای کودکان: فلفل سیاه برای کودکان بیش از بزرگسالان مضر است. بنابراین، مصرف فلفل سیاه یرای کودکان نباید بیشتر از حد معین باشد. فلفل سیاه می تواند مشکلات تنفسی شدید و آلرژی ایجاد کند. علاوه بر این، تماس مستقیم فلفل سیاه با پوست کودکان می تواند سبب سوزش، التهاب و قرمزی در پوست آن ها شود
  • ایجاد بیماری های تنفسی: پودر فلفل سیاه می توا باعث ند مشکلات تنفسی شود. فلفل سیاه می تواند عفونت های تنفسی، التهاب گلو و حتی مشکلات تنفسی چون آلرژی و آسم را تشدید یا ایجاد کند. بنابراین، به افرادی که مشکلات تنفسی و یا آلرژی دارند توصیه می شود از مصرف فلفل سیاه خودداری کنند.

شیوه درست نگهداری فلفل سیاه

فلفل سیاه جزو ادویه ها به حساب می آید و به صورت کلی بهتر است ادویه را به صورت کامل و آسیاب نشده نگهداری کنید، زیرا طول عمر و ماندگاری آن ها بیشتر خواهد بود. بهتر است دارچین را در ظرف فلزی در دار و یا ظرف شیشه ای با رنگ تیره و در جای سرد و خشک نگهداری کنید. ادویه نباید در محیط بسیار گرم و یا در معرض مستقیم نور خورشید قرار گیرد.

طرز تهیه پودر فلفل سیاه در خانه

تهیه پودر فلفل سیاه خانگی

برای تهیه پودر فلفل سیاه در خانه، دانه های فلفل سیاه را خریداری کرده و آن ها را به وسیله آسیاب برقی پودر کنید و پودر حاصله را الک کنید تا ناخالصی های آن جدا شود و سپس در یک شیشه در دار در جای خشک و خنک قرار دهید. بهتر است میزان کمی از این پودر تهیه کنید تا به مدت زیادی باقی نماند و عطر خود را از دست ندهد.

موارد مصرف فلفل سیاه

موارد مصرف فلفل سیاه

فلفل سیاه در آشپزی و تهیه انواع سوپ، خورشت، کباب، آش، کوکو و… (مانند اشکنه، کباب بلغاری، مرغ شکم پر، قلیه ماهی، کباب تابه ای، کوکوسبزی، کباب شیشلیک، خورشت قیمه، آش رشته، سوپ جو و… کاربرد دارد.

دانستنی های جالب در مورد فلفل سیاه

جالب است بدانید که در گذشته وایکینگها از فلفل به علت ارزش بالایی که داشت، به جای پول و طلا استفاده می‌کردند و تجارت خود را به کمک آن راه می‌انداختند.

منابع و ارجاعات

  • وبسایت های محتوایی حوزه مواد غذایی
  • وبسایت های محتوایی حوزه طب سنتی
 

نظرات کاربران

1 دیدگاه در “فلفل سیاه چیست | پیشینه، انواع، طبع، خواص، عوارض، شیوه نگهداری و موارد مصرف

  1. حمیده گفت:

    من هم فلفل رو اسیاب میکنم و به عنوان چاشنی میریزم خیلی خوب میشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده + هفده =