2

مقدمه

ترشی هفت بیجار یکی از ترشی های معروف و خوشمزه خطه گیلان بوده که به دلیل شباهت بسیاری که به ترشی مخلوط دارد. این ترشی گاها با نام ترشی مخلوط نیز شناخته می شود. تفاوت ترشی بیجار با ترشی هفت بیجار در این است که هفت بیجار ریز خرد شده و ترشی بیجار چرخ میگردد. این ترشی از معروف ترینسوغات شهرستان بیجار است که اصالتی 150 ساله دارد. ترشی هفت بیجار امروزه به عنوان دورچین غذای همه ی ایرانی ها استفاده شده و محبوبیت ویژه ای دارد. ترشی هفت بیجار مانند ترشی لیته بادمجان و ترشی آلبالو جزو ترشی های شهر های شمالی کشور بوده و البته مصرف این ترشی ها در همه طول سال توصیه نمی شود. این ترشی خوشمزه اگرچه در کنار انواع غذاهای خورشتی (مانند قورمه سبزی، قیمه لپه، آلواسفناج، خورش پرتقال با مرغ و آلو مسمابرنجی (مانند زرشک پلو با مرغ، باقالی پلو با گوشت و استانبولی پلو) و غذاهای نونی (مانند کوکو سبزی، کوکو هویج، کوکو سیب زمینی، کتلت گردو، کتلت نخود، کتلت سیب زمینی، شامی کباب اصفهانی، شامی لپه، شامی بلغور، شامی آرد نخودچی و جوجه کباب) سرو می شود اما همانطور که عنوان شد بهتر است به دلیل طبع سرد و سودازا بودن (به دلیل استفاده از بادمجان)، از مصرف آن خودداری کرده، کمتر مصرف نموده و یا حتی المقدور با غذاهای با طبع گرم میل نمایید. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه ترشی یا ترشی هفت بیجاراین مطلب را با دقت مطالعه بفرمایید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این ترشی لذیذ داشته باشید.

پیش نیاز و ملزومات

لوازم و وسایل مورد نیاز برای تهیه ترشی هفت بیجار عبارت است از:

  • شیشه مناسب
  • چاقو
  • آبکش
  • خرد کن
  • قابلمه

مراحل اصلی

اول | تهیه مواد اولیه

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

خرید مواد اولیه ترشی هفت بیجار
  • بادنجان: 4 کیلو گرم
  • سیب زمینی ترشی: 500 گرم
  • هویج: 500 گرم
  • سیر: 250 گرم
  • فلفل سبز ریز: 500 گرم
  • گل کلم متوسط: 1 عدد
  • پیاز ترشی ریز: 1 کیلو گرم
  • سبزی ترشی: 1 کیلو گرم سبزی ترشی شامل مرزه، ترخون، گشنیز، تره، ریحان و جعفری است.
  • گلپر: سه چهارم پیمانه
  • نمک: به میزان لازم
  • سرکه: به میزان لازم. به شدت توصیه می شود به جای سرکه سفید، از سرکه سیب یا سرکه انگور استفاده نمایید. جهت آشنایی با روش تهیه سرکه سیب یا تهیه سرکه انگور طبیعی کلیک نمایید.

دوم | شستن و خرد کردن سبزیجات

سبزی های معطر و سبزیجات را شسته، گل کلم، سیب زمینی ترشی، سبزی معطر، هویج و سیررا به اندازه یک دست ریز خرد کنید.

سوم | خرد کردن و جوشاندن بادمجان و پیاز

بادنجان ها و پیاز ها را به اندازه مناسب خرد کرده، پوست بادنجان و پیاز را گرفته و با سرکه بجوشانید.

چهارم| مخلوط کردن مواد و افزودن ادویه جات و سرکه

همه ی مواد را باهم مخلوط کرده، نمک، فلفل و گلپر را به آن بیافزایید. در نهایت سرکه را روی مواد ترشی ریخته به طوری که سرکه روی مواد را بگیرد. سپس در ظرف را محکم نموده و آن را در جای خنک قرار دهید.

پنجم | جا انداختن ترشی

ترشی را یک هفته تا 10 روز در جای خنک و دور از نور خورشید قرار داده تا ترشی جا بیافتد.

ترشی هفت بیجار

نکات کلیدی

نکات مهم و کلیدی در تهیه و مصرف ترشی هفت بیجار عبارت است از:

  • دلیل اصلی بیماری های اعصاب و روان مانند افسردگی، کرختی، بی انگیزگی و در نتیجه عدم موفقیت در زندگی، ناشی از غلبه سردی و خشکی بر مغز است. ترشیجات به طور عمومیو به غیر از موارد خاص مانند ترشی انبه، ترشی پیاز و ترشی بامیه دارای طبع سرد و خشک هستند و مصرف زیاد از حد ترشیجات باعث سردی مغز شده و موجبات حواس پرتی و کندی حافظه، آلزایمر و حتی مشکلات کبدی می شود.
  • لازم است به ازای هر لیتر سرکه 3 قاشق مصلح آن یعنی تخم سیاه دانهاستفاده شود.
  • فصل مناسب برای مصرف ترشیجات: حتی المقدور از خوردن ترشیجات در فصل تابستان و پاییز باید پرهیز کرد چون از نظر طب سنتی ایران، غذاهای فصل زمستان باید دارای طبع گرم باشند لذا توصیه می‌شود کنار غذاهای با طبع گرم و خشک، مصرف ترشیجات را برنامه‌ریزی کرد.
  • زمان منع مصرف ترشی: از خوردن ترشیجات در شب پرهیز کنید، خوردن سرکه و ترشیجات در شب باعث دفع بیشتر کلسیم از بدن شده و موجب پوکی استخوان و ضعف اعصاب و حتی سکته‌های مغزی و قلبی می‌شود.
  • موارد منع مصرف ترشی با غذا: از خوردن ترشی کلم و گل کلم و ترشی هفت‌بیجار که نفخ ایجاد می کنند، همراه با غذاهای نفاخ از جمله خوراک لوبیا و دیزی آبگوشت پرهیز کنید چراکه همراهی این ترشیجات با این‌گونه غذاها مراتب نفخ معده و روده را فراهم می‌آورند. از خوردن هر نوع ترشی به‌جز رب نارنج یا آب نارنج همراه با ماهی پرهیز شود. چراکه باعث ضعف کبد و سوء مزاج کبدی شده و شرایط را برای بیماری‌های سیستم ایمنی از جمله MS، ویتیلیگو (برص)، گیلن باره و… فراهم می‌آورد.
  • مواد اولیه ترشی حتما تازه، ریز و تردباشند. گل کلمی که رنگ سفید و بافت سفتی دارد؛ بهترین گزینه برای این ترشی هستند. برای خیار هم به همین ترتیب، از خیارهای بسیار باریک و ریز استفاده کنید.
  • بسته به ذائقه خود میتوانید مقدار ترشی را کم یا زیاد کنید.
  • به جای سرکه سفید می‌توانید از سرکه قرمز یا سرکه سیب هم استفاده کنید.
  • به هیچ وجه آب نجوشیده یا آب جوشیده داغ به ترشی اضافه نکنید. آب جوشیده باید کاملا سرد شده باشد تا ترشی مخلوط هفت بیجار یا هر ترشی دیگری که درست می‌کنید کپک نزند.

منابع و ارجاعات

  • ویکی پدیا
  • کتاب دایره المعارف آشپزی ایرانی
  • وبسایت های معتبر آشپزی
 

نظرات کاربران

2 دیدگاه در “مراحل و نکات تهیه ترشی هفت بیجار خانگی

  1. مهتاب گفت:

    وای باید خیلی خوشمزه باشه حتما درست میکنم ممنون

  2. محمودی گفت:

    این ترشی با قرمه سبزی خیلییی میچسبه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × پنج =