1

مقدمه

شیرینی کلمپه کرمان یکی از محبوب ترین شیرینی های کرمانی است که در سراسر ایران طرفداران زیادی پیدا کرده و معمولا به عنوان یک شیرینی نوروزی شناخته می شود. این شیرینی خشک را می توانید برای مدت طولانی در ظروف بسته نگهداری کنید. برای آشنایی کامل با مواد اولیه، مراحل و نکات طرز تهیه شیرینی کلمپه کرمان، این مطلب را با دقت مطالعه و در بخش نظرات، تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این شیرینی داشته باشید.

مراحل اصلی

مرحله اول: تهیه و آماده سازی مواد اولیه

در ابتدا مواد اولیه را به صورت زیر تهیه و آماده نمایید:

  • ماست رقیق: یک دوم پیمانه
  • آرد: 500 گرم
  • پودر شکر: 1 قاشق چایخوری
  • کره: 25۰ گرم
  • مایه خمیر فوری: 1 قاشق چایخوری
  • آب ولرم: یک چهارم پیمانه
  • زعفران دمکرده: 1 قاشق سوپ خوری

مواد میانی

  • خرمای بدون هسته چرخ شده: 500 گرم
  • جوز هندی: یک هشتم قاشق چایخوری
  • میخک: یک هشتم قاشق چایخوری
  • دارچین: یک دوم قاشق چایخوری
  • گردوی ریز شده: یک دوم پیمانه
  • هل سبز سائیده: 1 قاشق چایخوری


!
زعفران را آسیاب نموده، مقداری آب گرم روی آن بریزید و روی بخار کتری بگذارید تا دم بکشد. در شیرینی پزی از زعفران غلیظ استفاده نمایید و در ظرف دربسته و در یخچال نگهداری کنید.


!
جوز هندی را به صورت آسیاب نشده نگهداری کنید و هر بار قبل از مصرف، مقداری از آن را رنده کرده و استفاده نمایید.


!
هل در دو نوع سفید و سبز در بازار موجود می باشد و طبق بررسی دانوما بهتر است در شیرینی پزی از نوع سبز آن استفاده شود. هل سبز را با پوست و دانه، چندبار آسیاب کنید و یکی دو بار از الک ریزرد کنید. سپس در ظرف در بسته نگهداری کنید.

مواد اولیه نظیر شیر، تخم مرغ، ماست و کره که در یخچال نگهداری می شود، بهتر است نیم ساعت قبل از شروع کار در دمای محیط قرار بگیرند.

مرحله دوم: آماده سازی و استراحت دادن خمیر

در ظرف مناسبی آب ولرم، آرد، کره، پودر شکر و مایه خمیر فوری را مخلوط کرده، ماست را به آ افزوده و هم بزنید تا خمیر نرم و لطیف شود. زعفران را نیز به مواد اضافه نمائید وخمیر را به مدت 1 تا 2 ساعت استراحت دهید.


!
بهتر است خمیر شیرینی را 1 تا 2 ساعت داخل یخچال استراحت دهید و بعد قالب بزنید.

مرحله سوم: قالب زدن و تزئین شیزینی کلمپه

در ظرف کوچکی تمام مواد میانی را مخلوط کرده و از آن گلوله های کوچکی برداشته و در دست گرد کنید و کنار بگذارید. سپس از خمیر به اندازه یک گردو برداشته و آنرا به شکل کاسه گود کنید. گلوله ای از مواد میانی در وسط آن قرار دهید و خمیر را کاملا جمع کرده و روی میز کار قرار دهید. وسط خمیر جمع شده را مهر زده و دور تا دور آنرا مانند قطاب پیچیده و دور پیچ کنید. روی آن را چنگال بزنید تا کلمپه پف نکند.


!
بررسی دانوما نشان می دهد برای پخت شیرینی خشک از سینی لبه کوتاه استفاده نمایید و اندازه سینی را طوری انتخاب کنید تا زمانی که داخل فر گذاشته می شود، از هر طرف تا دیواره فر، حدود 10 سانتیمتر فاصله داشته باشد و حرارت به راحتی پخش شود.

مرحله چهارم: پخت شیرینی کلمپه

در نهایت کلمپه ها را در سینی چیده و به مدت 20 تا 25 دقیقه با حرارت 350 درجه فارنهایت بپزید. زمانی که شیرینی، را از فرخارج کردید، بگذارید داخل سینی کاملا خنک شود، سپس آن را با کاردکاز سینی جدا کنید. در انتها لازم به یادآوری است که از روی هم چیدن شیرینی به مقدار زیاد در یک ظرف، خودداری کنید و البته به خاطر داشته باشید ظرف شیرینی را دور از نور خورشید و در محیط نسبتا خنک نگهداری کنید.

نکات کلیدی

  • سینی لعابی فر برای پخت شیرینی مناسب نیست زیرا ظروف لعابی، گرما را در خود نگه می دارد و باعث می شود ته شیرینی تیره شود. سینی روحی و آلومینیومی ظروف مناسبی برای پخت شیرینی هستند. به خاطر داشته باشید در پخت شیرینی های خشک نیازی به چرب کردن سینی نیست.
  • بررسی دانوما نشان می دهد چنانچه پودر شکر در معرض هوا قرار بگیرد به دلیل جذب رطوبت هوا، گلوله گلوله می شود که برای جلوگیری از آن می توان یک قاشق سرپر نشاسته داخل یک کیلو پودر شکر ریخته و مخلوط کنید تا از گلوله ای شدن پودر شکر جلوگیری کند.
  • استفاده از عسل و شکرسرخ علاوه بر سلامتی، به دلیل خاصیت جذب رطوبت، در شیرینی های خشک، باعث ماندگاری بیشتر و تازه ماندن شیرینی می شود. همچنین باعث می شود که سطح شیرینی تیره تر گردد.

منابع و ارجاعات

 

نظرات کاربران

1 دیدگاه در “مراحل و نکات تهیه شیرینی کلمپه کرمان

  1. میرزایی گفت:

    ما کلمپه رو برای مهمونای خاص نوروز درست میکنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − 10 =