مقدمه
شیرینی نان چای یا نان چایی قزوین در اصل برای عصرانه و سرو با چای معروف شده است اما به خاطر ترد و خوشمزه بودن، می تواند در عید نوروز گزینه ی خوشمزه و جذابی باشد. یکی از بهترین شیرینی ها برای پذیرایی عید نوروز است. هر چند که این شیرینی برای آشنایی کامل با مواد اولیه، مراحل طرز تهیه شیرینی نان چایی قزوین، این مطلب را با دقت مطالعه و در بخش نظرات، تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
مراحل اصلی
مرحله اول: تهیه و آماده سازی مواد اولیه
–
در ابتدا مواد اولیه را به صورت زیر تهیه و آماده نمایید:
- آرد: ۲25 گرم
- زرده تخم مرغ: 1 عدد
- پودر شکر: 60 گرم
- کره: 80 گرم
- ماست: 3 قاشق سوپ خوری
- بکینگ پودر: یک دوم قاشق چایخوری
- هل سبز سائیده: یک چهارم قاشق چایخوری
مواد روی شیرینی
- ماست: 1 قاشق سوپ خوری
- زرده تخم مرغ: 1 عدد
- زعفران دمکرده: 1 قاشق سوپ خوری
- کنجد یا پودر پسته: مقداری
!
هل در دو نوع سفید و سبز در بازار موجود می باشد و طبق بررسی دانوما بهتر است در شیرینی پزی از نوع سبز آن استفاده شود. هل سبز را با پوست و دانه، چندبار آسیاب کنید و یکی دو بار ازالک ریز رد کنید. سپس در ظرف در بسته نگهداری کنید.
!
وانیل مصرفی در دستورات شیرینی سنتی از نوع وانیل خالص است. در صورت مصرف وانیل شکری، مقدار وانیل می بایست دو برابر شود. مصرف بیش از اندازه وانیل باعث تلخ شدن و همچنین تغییر رنگ شیرینی می شود.
!
زعفران را آسیاب نموده، مقداری آب گرم روی آن بریزید و روی بخار کتری بگذارید تا دم بکشد. در شیرینی پزی از زعفران غلیظ استفاده نمایید و در ظرف دربسته و در یخچال نگهداری کنید.
مواد اولیه نظیر شیر، تخم مرغ، ماست و کره که در یخچال نگهداری می شود، بهتر است نیم ساعت قبل از شروع کار در دمای محیط قرار بگیرند.
مرحله دوم: آماده سازی و استراحت دادن خمیر
–
کره آبکرده را با پودر شکر مخلوط کرده و زرده های تخم مرغ ا به آن بیفزائید و با قاشق کمی هم بزنید. ماست، بکینگ پودر و هل سائیده را به آن افزوده و آرد الک کرده و به مواد بیفزائید و خوب ورز دهید. خمیر را داخل کیسه نایلونی قرار داده و در دمای محیط چند ساعت استراحت دهید.
مرحله سوم: قالب زدن و تزئین
–
خمیررا روی میز آرد پاشیده شده، به ضخامت 3 تا 4 میلیمتر پهن کرده، قالب بزنید و در سینی بچینید. زرده نخم مرغ، ماست و زعفران دمکرده را مخلوط کرده، با قلم مو روی شیرینی بمالیدو کنجد بپاشید. در نهایت پس از شکل دادن به خمیر و قرار دادن آن در سینی، شیرینی را مدتی در یخچال یا فریز قرار دهید، تا کاملا سرد شده و کره داخل آن سفت شود. سپس سینی را بلافاصله در فر قرار دهید. با این روش شیرینی پس از پخت، فرم خود را به خوبی حفظ می کند.
!
بررسی دانوما نشان می دهد برای پخت شیرینی خشک از سینی لبه کوتاه استفاده نمایید و اندازه سینی را طوری انتخاب کنید تا زمانی که داخل فرگذاشته می شود، از هر طرف تا دیواره فر، حدود 10 سانتیمتر فاصله داشته باشد و حرارت به راحتی پخش شود.
مرحله چهارم: پخت شیرینی نان چایی
–
در نهایت شیرینی را حدود 20 دقیقه با حرارت 350 درجه فارنهایت بپزید.
زمانی که شیرینی، را از فر خارج کردید، بگذارید داخل سینی کاملا خنک شود، سپس آن را با کاردک از سینی جدا کنید. در انتها لازم به یادآوری است که از روی هم چیدن شیرینی به مقدار زیاد در یک ظرف، خودداری کنید و البته به خاطر داشته باشید ظرف شیرینی را دور از نور خورشید و در محیط نسبتا خنک نگهداری کنید.
نکات کلیدی
- سینی لعابی فر برای پخت شیرینی مناسب نیست زیرا ظروف لعابی، گرما را در خود نگه می دارد و باعث می شود ته شیرینی تیره شود. سینی روحی و آلومینیومی ظروف مناسبی برای پخت شیرینی هستند. به خاطر داشته باشید در پخت شیرینی های خشک نیازی به چرب کردن سینی نیست.
- استفاده از عسل و شکرسرخ علاوه بر سلامتی، به دلیل خاصیت جذب رطوبت، در شیرینی های خشک، باعث ماندگاری بیشتر و تازه ماندن شیرینی می شود. همچنین باعث می شود که سطح شیرینی تیره تر گردد.
لغات و اصطلاحات
- کتاب جامع شیرینی سنتی ایرانی
- مشاوره از آشپز حرفه ای
- وبسایت ای محتوایی در حوزه شیرینی پزی
منابع و ارجاعات
- کتاب جامع شیرینی سنتی ایرانی
- مشاوره از آشپز حرفه ای
- وبسایت ای محتوایی در حوزه شیرینی پزی