مقدمه
استان کرمانشاه، غذاها و شیرینی های محلی بسیار مفید و خوشمزه ای دارد. نان برنجی، نان برساق، کاک، نان خرمایی، شیرینی شکری و شیرینی بژی تنها چند نمونه از فهرست بلند بالای شیرینی های لذیذی است که میراث فرهنگی و غذایی کرمانشاه را شامل می شود. خرما یکی از میوه های نواحی گرمسیریهست که منبع غنی از املاح معدنی و سرشار از ویتامین های مختلف می باشد. با خرما و فرآورده های آن شیرینی ها و کیک های متنوع و مفیدی را می توان درست کرد. شیرینی یا نان خرمایی نیز طبع گرم، عطر و طعم فوق العاده ای دارد و با کمی سلیقه می توانید آن را به خوبی تزیین و برای میهمانی آماده نمایید. در این مطلب، مراحل اصلی و نکات کلیدی پخت شیرینی (نان) خرمایی، ارائه می شود. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این شیرینی داشته باشید.
مراحل اصلی
اول | تهیه و آماده سازی مواد اولیه
–
در ابتدا مواد اولیه را به صورت زیر تهیه و آماده نمایید:
- آرد: حدود ۲ پیمانه
- آب ولرم: یک چهارم پیمانه
- شکر: ۲ قاشق سوپ خوری
- مایه خمیر: ۱ قاشق چایخوری
- کره و روغن آب کرده: مجموعا یک چهارم پیمانه
- شیر خشک: ۲ قاشق سوپ خوری
- تخم مرغ: ۱ عدد
- نمک: یک چهارم قاشق چایخوری
- ماست: ۵۰ گرم
- بکینگ پودر: یک چهارم قاشق چایخوری
مواد میانی عبارت است از:
- خرمای هسته گرفته: ۱پیمانه
- گردوی خرد شده: ۱ پیمانه
- دارچین: ۱ قاشق چایخوری
- جوز هندی: یک چهارم قاشق چایخوری
- روغن مایع: ۲ قاشق سوپ خوری
مواد لازم جهت رویه شیرینی عبارت است از:
- تخم مرغ: ۱ عدد
- پودر قند: ۱ قاشق چایخوری
- روغن مایع: یک دوم قاشق چایخوری
!
جوز هندیرا به صورت آسیاب نشده نگهداری کنید و هر بار قبل از مصرف، مقداری از آن را رنده کرده و استفاده نمایید.
دوم | آماده سازی و استراحت دادن خمیر
–
مایه خمیر، یک قاشق شکر و آب را مخلوط کرده، بگذارید آماس کند. در کاسه گودی کره و روغن آبکرده، مابقی شکر، شیر خشک، تخم مرغ، نمک، ماست و بکینگ پودر را مخلوط کنید و مایه خمیر عمل آمده را بیفزائد و مخلوط کنید. ارد را به تدریج بیفزائید و ورز دهید. خمیر را به مدت یک ساعت استراحت دهید.
!
برای تهیه مواد میانی تمامی مواد را مخلوط کرده و حدود ۵ دقیقه روی حرارت تفت دهید و پس از خنک شدن استفاده کنید.
!
بهتر است خمیر شیرینی را یک تا دو ساعت داخل یخچال استراحت دهید و بعد قالببزنید.
مرحله سوم | قالب زدن و تزئین شیرینی خرمایی
–
در ادامه خمیر را روی سطح صافی به ضخامت ۳ میلیمتر و به شکل مستطیل پهن کنید و مواد میانی را روی نیمی از خمیر پهن کنید و خمیر را روی آن برگردانید و تا کنید تا مواد میانی در وسط خمیر قرار گیرد. بعد با وردنه خطی روی خمیر بکشید و خط بیندازید و تمام مواد رویه را مخلوط کرده و با قلمو روی شیرینی بمالید. سپس آنرا به صورت مستطیل های ۴× ۶ برش بزنید. روی ان تخم خرفه بپاشید و در سینی چرب شده بچینید.
!
بررسی دانوما نشان می دهد برای پخت شیرینی خشک از سینی لبه کوتاه استفاده نمایید و اندازه سینی را طوری انتخاب کنید تا زمانی که داخل فر گذاشته می شود، از هر طرف تا دیواره فر، حدود ده سانتیمتر فاصله داشته باشد و حرارت به راحتی پخش شود.
چهارم | پخت شیرینی
–
در نهایت سینی فر را به مدت ۳۰ دقیقه در حرارت ۳۵۰ درجه فارنهایت قرار دهید تا شیرینی پخته و آماده شود. زمانی که شیرینی، را از فر خارج کردید، بگذارید داخل سینی کاملا خنک شود، سپس آن را با کاردک از سینی جدا کنید. در انتها لازم به یادآوری است که از روی هم چیدن شیرینی به مقدار زیاد در یک ظرف، خودداری کنید و البته به خاطر داشته باشید ظرف شیرینی را دور از نور خورشید و در محیط نسبتا خنک نگهداری کنید.
نکات کلیدی
برخی نکات مهم و کلیدی تهیه شیرینی خرمایی عبارت است از:
- مواد اولیه نظیر شیر، تخم مرغ، ماست و کره که در یخچال نگهداری می شود، بهتر است نیم ساعت قبل از شروع کار در دمای محیط قرار بگیرند.
- سینی لعابی فر برای پخت شیرینی مناسب نیست زیرا ظروف لعابی، گرما را در خود نگه می دارد و باعث می شود ته شیرینی تیره شود. سینی روحیو آلومینیومی ظروف مناسبی برای پخت شیرینی هستند. به خاطر داشته باشید در پخت شیرینی های خشک نیازی به چرب کردن سینی نیست.
- بررسی دانوما نشان می دهد چنانچه پودر شکر در معرض هوا قرار بگیرد به دلیل جذب رطوبت هوا، گلوله گلوله می شود که برای جلوگیری از آن می توان یک قاشق سرپر نشاسته داخل یک کیلو پودر شکرریخته و مخلوط کنید تا از گلوله ای شدن پودر شکر جلوگیری کند.
- استفاده از عسل و شکرسرخ علاوه بر سلامتی، به دلیل خاصیت جذب رطوبت، در شیرینی های خشک، باعث ماندگاری بیشتر و تازه ماندن شیرینی می شود. همچنین باعث می شود که سطح شیرینی تیره تر گردد.
منابع و ارجاعات
- کتاب جامع شیرینی سنتی ایرانی
- مشاوره از آشپز حرفه ای
- وبسایت های محتوایی در زمینه راهنمای پخت شیرینی یا نان خرمایی
شیرینی یاکلوچه های خرمایی برا میان وعده عالیه
شیرینی خرمایی در ماه رمضان بعد از افطار هم خیلی میچسبه