مقدمه
شیرینی سپه سالاری یکی از انواع شیرینی ها سنتی ایرانی است که معمولا برای پذیرایی استفاده می شود. در این مطلب، مراحل و طرز تهیه و پخت شیرینی سپهسالاری، ارائه می شود. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این شیرینی داشته باشید.
مراحل اصلی
مرحله اول: تهیه و آماده سازی مواد اولیه
–
در ابتدا مواد اولیه را به صورت زیر تهیه و آماده نمایید:
- تخم مرغ: 2 عدد
- پودر شکر: ۱8۰ گرم
- ماست: 90 گرم
- کره: 270 گرم
- آرد: حدود 600 گرم
- زنجبیل: 2 قاشق چایخوری
- هل سبز سائیده: : ۱ قاشق چایخوری
- جوش شیرین: یک دوم قاشق چایخوری
- بکینگ پودر: 2 قاشق چایخوری
- زرده و زعفران دمکرده برای تزئین: مقداری
!
هل در دو نوع سفیدو سبز در بازار موجود می باشد و طبق بررسی دانوما بهتر است در شیرینی پزی از نوع سبز آن استفاده شود. هل سبز را با پوست و دانه،چندبار آسیاب کنید و یکی دو بار از الک ریز رد کنید. سپس در ظرف در بسته نگهداری کنید.
!
زعفران را آسیاب نموده، مقداری آب گرم روی آن بریزید و روی بخار کتری بگذارید تا دم بکشد. در شیرینی پزی از زعفران غلیظ استفاده نمایید و در ظرف دربسته و در یخچال نگهداری کنید.
مواد اولیه نظیر شیر، تخم مرغ، ماست و کره که در یخچال نگهداری می شود، بهتر است نیم ساعت قبل از شروع کار در دمای محیط قرار بگیرند.
!
بهتر است از تخم مرغ در سایز متوسط استفاده شود.
مرحله دوم: آماده سازی و استراحت دادن خمیر
–
کرهو پودر شکر را با همزن برقی بزنید. تخم مرغ، هل سائیده و زنجبیل را به آن افزوده و مجددا با همزن برقی بزنید. ماست و جوش شیرین و بکینگ پودر را نیز به آن بیفزائید و مخلوط کنید. سپس آرد الک کرده، بتدریج به مواد افزوده و با دست مخلوط نمائید. خمیر را یک ساعت در دمای محیط استراحت دهید.
مرحله سوم: قالب زدن و تزئین شیرینی سپهسالاری
–
گلوله های کوچکتر از نارنگیبرداشته و در سینی بچینید و روی آن مهر بزنید. با قلم مو روی شیرینی را از مخلوط زرده و زعفران بمالید.
مرحله چهارم: پخت شیرینی سپهسالاری
–
در نهایت شیرینی را به مدت 12 تا 15دقیقه با حرارت 270 درجه فارنهایت بپزید. پس از سرد شدنشیرینی ها، با کاردک آنرا از سینی جدا کنید. از روی هم چیدن شیرینی به مقدار زیاد در یک ظرف، خودداری کنید و البته به خاطر داشته باشید ظرف شیرینی را دور از نور خورشید و در محیط نسبتا خنک نگهداری کنید.
!
بررسی دانوما نشان می دهد برای پخت شیرینی خشک از سینی لبه کوتاه استفاده نمایید و اندازه سینی را طوری انتخاب کنید تا زمانی که داخل فر گذاشته می شود، از هر طرف تا دیواره فر، حدود 10 سانتیمتر فاصله داشته باشد و حرارت به راحتی پخش شود.
نکات کلیدی
- سینی لعابی فر برای پخت شیرینی مناسب نیست زیرا ظروف لعابی، گرما را در خود نگه می دارد و باعث می شود ته شیرینی تیره شود. سینی روحی و آلومینیومی ظروف مناسبی برای پخت شیرینی هستند. به خاطر داشته باشید در پخت شیرینی های خشک نیازی به چرب کردن سینی نیست.
- بررسی دانوما نشان می دهد چنانچه پودر شکر در معرض هوا قرار بگیرد به دلیل جذب رطوبت هوا، گلوله گلوله می شود که برای جلوگیری از آن می توان یک قاشق سرپر نشاسته داخل یک کیلو پودر شکر ریخته و مخلوط کنید تا از گلوله ای شدن پودر شکر جلوگیری کند.
- استفاده از عسل و شکرسرخ علاوه بر سلامتی، به دلیل خاصیت جذب رطوبت، در شیرینی های خشک، باعث ماندگاری بیشتر و تازه ماندن شیرینی می شود. همچنین باعث می شود که سطح شیرینی تیره تر گردد.
منابع و ارجاعات
- کتاب جامع شیرینی سنتی ایرانی
- مشاوره از آشپز حرفه ای
- وبسایت های محتوایی حوزه شیرینی پزی