مقدمه
شیرینی کشمشی از شیرینیهای پرطرفدار و همه پسند سنتی ایرانی است. این شیرینی برای عید نوروز و سایر جشن های مناسبتی طرفداران زیادی دارد. شیرینی کشمشی مانند شیرینی نخودچی, شیرینی گردویی طرز تهیه آن آسان و مواد اولیه قابل دسترسی دارد و وقتی آن را با مواد اولیه مرغوب و البته در خانه تهیه کنید و در نهایت از نتیجه کار لذت ببرید. در این مطلب، مراحل اصلی و نکات کلیدی پخت شیرینی کشمشی (نان کشمشی)، ارائه می شود. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این شیرینی داشته باشید.
مراحل اصلی
مرحله یک- تهیه و آماده سازی مواد اولیه
–
در ابتدا مواد اولیه را به صورت زیر تهیه و آماده نمایید:
- آرد:۱۰۰گرم
- پودر شکر: ۱۳۰ گرم
- تخم مرغ: ۱ عدد
- روغن صاف: ۸۰ گرم
- کشمش پلویی: ۶۰ گرم
- وانیل: یک هشتم قاشق چایخوری
- زعفران دمکرده: ۱ قاشق چایخوری
- رنده پوست پرتقال: ۱ قاشق چایخوری
مواد اولیه نظیر شیر، تخم مرغ، ماستو کره که در یخچال نگهداری می شود، بهتر است نیم ساعت قبل از شروع کار در دمای محیط قرار بگیرند. بهتر است از تخم مرغ در سایز متوسط استفاده شود.
!
وانیل مصرفی در دستورات شیرینی سنتی از نوع وانیل خالص است. در صورت مصرف وانیل شکری، مقدار وانیل می بایست دو برابر شود. مصرف بیش از اندازه وانیل باعث تلخ شدن و همچنین تغییر رنگ شیرینی می شود.
!
زعفران را آسیاب نموده، مقداری آب گرم روی آن بریزید و روی بخار کتری بگذارید تا دم بکشد. در شیرینی پزی از زعفران غلیظ استفاده نمایید و در ظرف دربسته و در یخچال نگهداری کنید.
مرحله دو- آماده سازی و استراحت دادن خمیر شیرینی کشمشی
–
در ظرف مناسبی روغن و پودر شکررا با همزن برقی بزنید. تخم مرغ را به آن اضافه کرده و مجددا هم بزنید. وانیل و رنده پوست پرتقال را به آن افزوده و مخلوط کنید. آرد و کشمش را مخلوط کرده و داخل مواد بریزید.
!
بهتر است خمیر شیرینی را یک تا دو ساعت داخل یخچال استراحت دهید و بعد قالببزنید.
مرحله سه- قالب زدن و تزئین شیرینی کشمشی
–
سینی را چرب کرده و کمی آرد برنج روی آن بپاشید. خمیر کشمشی را دخل کیسه با سر ماسوره ساده بریزید و به فاصله به صورت فال فال در سینی بچینید.
!
بررسی دانوما نشان می دهد برای پخت شیرینی خشک از سینی لبه کوتاه استفاده نمایید و اندازه سینی را طوری انتخاب کنید تا زمانی که داخل فر گذاشته می شود، از هر طرف تا دیواره فر، حدود 10 سانتیمتر فاصله داشته باشد و حرارت به راحتی پخش شود.
مرحله چهار- پخت شیرینی
–
سینی را در طبقه بالاتر ار وسط قرار دهید و به مدت ۵ تا ۸ دقیقه با حرارت ۲۰۰ درجه سانتیگراد بپزید. زمانی که شیرینی، را از فر خارج کردید، بگذارید داخل سینی کاملا خنک شود، سپس آن را با کاردک از سینی جدا کنید. در انتها لازم به یادآوری است که از روی هم چیدن شیرینی به مقدار زیاددر یک ظرف، خودداری کنید و البته به خاطر داشته باشید ظرف شیرینی را دور از نور خورشید و در محیط نسبتا خنک نگهداری کنید.
نکات کلیدی
- سینی لعابی فر برای پخت شیرینی مناسب نیست زیرا ظروف لعابی، گرما را در خود نگه می دارد و باعث می شود ته شیرینی تیره شود. سینی روحیو آلومینیومی ظروف مناسبی برای پخت شیرینی هستند. به خاطر داشته باشید در پخت شیرینی های خشک نیازی به چرب کردن سینی نیست.
- بررسی دانوما نشان می دهد چنانچه پودر شکر در معرض هوا قرار بگیرد به دلیل جذب رطوبت هوا، گلوله گلوله می شود که برای جلوگیری از آن می توان یک قاشق سرپر نشاسته داخل یک کیلو پودر شکرریخته و مخلوط کنید تا از گلوله ای شدن پودر شکر جلوگیری کند.
- استفاده از عسل و شکرسرخ علاوه بر سلامتی، به دلیل خاصیت جذب رطوبت، در شیرینی های خشک، باعث ماندگاری بیشتر و تازه ماندن شیرینی می شود. همچنین باعث می شود که سطح شیرینی تیره تر گردد.
منابع و ارجاعات
- کتاب جامع شیرینی سنتی ایرانی
- مشاوره از آشپز حرفه ای
- وبسایت های محتوایی در زمینه طرز تهیه شیرینی کشمشی