1

مقدمه

کاک یا یوخه، نوعی شیرینی سنتی ایرانی است که سوغات شهرهای کرمانشاه و شیراز محسوب می‌شود. به این شیرینی در شیراز یوخه (نان یوخه) و در کرمانشاه کاک گفته می‌شود. هرچند کاک کرمانشاه و یوخه شیراز بسیار به هم شبیه هستند، اما نحوه تهیه این شیرینی در شیراز و کرمانشاه تفاوت جزئی داشته و ضخامت هر لایه در یوخه شیراز کمتر از کاک کرمانشاه است. در این مطلب، مراحل اصلی و نکات کلیدی طرز تهیه شیرینی نان کاک یا یوخه، ارائه می شود. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این شیرینی داشته باشید.

مراحل اصلی

مرحله اول- تهیه و آماده سازی مواد اولیه

در ابتدا مواد اولیه را به صورت زیر تهیه و آماده نمایید:

  • مایه خمیر: ۱ قاشق چایخوری
  • شکر: ۱ قاشق چایخوری
  • آب ولرم‌ برای مایه خمیر: یک چهارم پیمانه
  • تخم مرغ: ۱ عدد
  • آرد: ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرم
  • روغن جامد: ۵۰ گرم
  • نمک: کمی
  • آب: یک چهارم پیمانه
  • پودر شکر: یک و نیم پیمانه
  • هل سائیده: ۱قاشق سوپخوری


!
هل در دو نوع سفیدو سبز در بازار موجود می باشد و طبق بررسی دانوما بهتر است در شیرینی پزی از نوع سبز آن استفاده شود. هل سبز را با پوست و دانه، چندبار آسیابکنید و یکی دو بار از الک ریز رد کنید. سپس در ظرف در بسته نگهداری کنید.

مواد اولیه نظیر شیر، تخم مرغ، ماست و کره که در یخچال نگهداری می شود، بهتر است نیم ساعت قبل از شروع کار در دمای محیط قرار بگیرند.


!
بهتر است از تخم مرغ در سایز متوسط استفاده شود.

مرحله دوم- آماده سازی و استراحت دادن خمیر

مایه خمیر، شکر و یک چهارم پیمانه آب ولرم را مخلوط کنید تا مایه خمیر عملآید. در ظرف مناسبی کره را ذوب کرده، تخم مرغ، نمک، آبو مایه خمیر عمل آمده را مخلوط کرده و آرد الک شده به آن بیفزائید و خوب مخلوط کنید تا خمیر لطیفی به دست آید (در صورت شل بودن خمیر کمی آرد به آن اضافه نمایید). خمیر را به مدت یک تا یک و نیم ساعت استراحت دهید.

مرحله سوم- قالب زدن شیرینی

در ادامه خمیر آماده را به چانه های یکسان و به اندازه گردو تقسیم کنید. روی میز را آرد پاشیده و خمیر را به صورت لواش های خیلی نازک باز نمائید.

مرحله چهارم- پخت شیرینی نان کاک یا یوخه

در نهایت دو طرف خمیر را روی ساج داغ بپزید و قبل از خشکو خنک شدن روی میز پهن کنید و نیمی از سطح آنرا مخلوط پودر شکر و هل بپاشید. سپس آنرا تا کرده و به صورت لولهای به ضخامت ۳ سانتیمتر لوله کنید و روی آنرا با وردنه بکشید تا صافشود. بعد با کارد شیرینی را به قطعات سه سانتیمتری و به صورت اریببرش دهید. در آخر روی آن کمی نارگیل، پودر شکر و دارچین بپاشید.

نکات کلیدی

  • میتوانید به جای پودر شکر از مخلوط پودر بادام و پودر شکر استفاده کنید.
  • سینی لعابی فر برای پخت شیرینی مناسب نیست زیرا ظروف لعابی، گرما را در خود نگه می دارد و باعث می شود ته شیرینی تیره شود. سینی روحیو آلومینیومی ظروف مناسبی برای پخت شیرینی هستند. به خاطر داشته باشید در پخت شیرینی های خشک نیازی به چرب کردن سینی نیست.
  • استفاده از عسل و شکرسرخ علاوه بر سلامتی، به دلیل خاصیت جذب رطوبت، در شیرینی های خشک، باعث ماندگاری بیشتر و تازه ماندن شیرینی می شود. همچنین باعث می شود که سطح شیرینی تیره تر گردد.

منابع و ارجاعات

 

نظرات کاربران

1 دیدگاه در “مراحل و نکات تهیه شیرینی کاک یا نان یوخه

  1. مهرناز گفت:

    شیرینی کاک شیرینی شهر ما هستش و واقعا هم خوشمزه هستش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده + 7 =