مقدمه
شیرینی قرابیه گردو یا گردویی یک شیرینی سنتی گردویی و بسیار خوشمزه است که اصالت آن همانند قرابیه نارگیلی و قرابیه بادام، به شهر تبریز بر می گردد. خانواده قرابیه جزو شیرینی های مجلسی محسوب می شود. یکی از ویژگی های این شیرینی، پوسته نازک و زبر روی شیرینی و همچنین ترک های کوچکی ای است که روی سطح پوسته شیرینی هنگام پخت ایجاد می شود. قرابیه ها باید در ظرف در بسته نگهداری شوند و بهترین زمان نگهداری آن، ۳ الی ۴ روز است. در این مطلب، مراحل و طرز تهیه شیرینی قرابیه گردو تبریز، ارائه می شود. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این شیرینی داشته باشید.
مراحل اصلی
مرحله اول | تهیه و آماده سازی مواد اولیه
–
در ابتدا مواد اولیه را به صورت زیر تهیه و آماده نمایید:
- گردو: 200 گرم
- شکر: 440 گرم
- سفیده تخم مرغ: 6 عدد
- بیسکوئیت تخته ای (پودر کیک): 150 گرم
- سرکه: 2 قاشق چایخوری
- بکینگ پودر: 1 قاشق چایخوری
- کره و آرد برنج: برای روی سینی
- وانیل: یک چهارم قاشق چایخوری
- بادام و پسته خرد شده: مقداری
!
وانیل مصرفی در دستورات شیرینی سنتی از نوع وانیل خالص است. در صورت مصرف وانیل شکری، مقدار وانیل می بایست دو برابر شود. مصرف بیش از اندازه وانیل باعث تلخ شدن و همچنین تغییر رنگ شیرینی می شود.
!
آرد برنج از آسیاب کردن برنج به دست می آید. برای تهیه آرد برنج در منزل، از برنج معمولی که زیاد سفت نباشد استفاده نمایید. برنج را سه بار بشویید و 1 تا 2 روز در آب سرد خیس کنید و در این مدت چندبار آب آن را عوض کنید. سپس برنج را در صافی بریزید تا آب آن گرفته شود و بعد برنج مرطوب را آسیاب نمایید تا کاملا پودر شود. بعد آن را پهن کرده تا نیمه خشک شود. سپس آن را الک کنید و مجددا آرد برنج الک شده را پهن کرده تا کاملا خشک شود و دوباره از الک ریزتر رد کنید و استفاده نمایید.
مواد اولیه نظیر شیر، تخم مرغ، ماست و کره که در یخچال نگهداری می شود، بهتر است نیم ساعت قبل از شروع کار در دمای محیط قرار بگیرند.
مرحله دوم | آماده سازی و استراحت دادن خمیر
–
بررسی های دانوما نشان می دهد برای آماده سازی خمیر شیرینی قرابیه بادام، روال زیر را انجام دهید:
- گردو، شکر و بیسکوئیت تخته ای را با 3 عدد سفیده تخم مرغ مخلوط کرده و از چرخ گوشت رد کنید.
- سپس مواد قرابیه را داخل مابقی سفیده زده و چند باردیگر از چرخ گوشت با دنده متوسط رد کنید.
- در ادامه مایه قرابیه را داخل ظرف مناسبی ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید و مرتب هم بزنید تا داغی مواد دست را بگزد.
- سپس بکینگ پودر و سرکه را به مواد افزوده و مخلوط کنید، ظرفرا از روی حرارت برداشته، وانیل زا به آن اضافه نموده و بگذارید خنکشود. (چنانچه مواد غلیظ بود کمی سفیده تخم مرغ به آن بیفزائید).
!
بهتر است خمیر شیرینی را 1 تا 2 ساعت داخل یخچال استراحت دهید و بعد قالببزنید.
مرحله سوم | قالب زدن و تزئین شیرینی قرابیه گردو
–
در ادامه سینی را با کره، چرب کرده و روی آن آرد برنج باشید. مایه قرابیه را داخل کیسه با سر ماسوره ساده بریزید و با فاصله، فال فال در سینی بچینید. روی قرابیه را بادام و پسته خرد شده بپاشید. دقت کنید مواد به آسانی از قیف خارج شده و در سینی فرم خود را حفظ نماید.
مرحله چهارم | پخت شیرینی قرابیه گردو
–
در نهایت فر را از یک ساعت قبل با حرارت 200 درجه سانتیگراد گرم کنید. سپس سینی را را در فر گذاشته تا شیرینی پخته شود. لازم به یادآوری است که از روی هم چیدن شیرینی به مقدار زیاد در یک ظرف، خودداری کنید و البته به خاطر داشته باشید ظرف شیرینی را دور از نور خورشید و در محیط نسبتا خنک نگهداری کنید.
!
بررسی دانوما نشان می دهد برای پخت شیرینی خشک از سینی لبه کوتاه استفاده نمایید و اندازه سینی را طوری انتخاب کنید تا زمانی که داخل فر گذاشته می شود، از هر طرف تا دیواره فر، حدود 10 سانتیمتر فاصله داشته باشد و حرارت به راحتی پخش شود.
نکات کلیدی
- چنانچه قرابیه گردو به سینی چسبید، علت آن شل بودن خمیر و کم بودن شکر می باشد. اگر خمیر شل بود کمی آرد برنج به آن اضافه نمائید.
- اگر قرابیه گردویی براق نبود، نشان دهنده کمی شیرینی آن است. در اینصورت مقداری شکر به مواد اضافه نمائید.
- سینی لعابی فر برای پخت شیرینی مناسب نیست زیرا ظروف لعابی، گرما را در خود نگه می دارد و باعث می شود ته شیرینی تیره شود. سینی روحی و آلومینیومی ظروف مناسبی برای پخت شیرینی هستند. به خاطر داشته باشید در پخت شیرینی های خشک نیازی به چرب کردن سینی نیست.
- بررسی دانوما نشان می دهد چنانچه پودر شکر در معرض هوا قرار بگیرد به دلیل جذب رطوبت هوا، گلوله گلوله می شود که برای جلوگیری از آن می توان یک قاشق سرپر نشاسته داخل یک کیلو پودر شکرریخته و مخلوط کنید تا از گلوله ای شدن پودر شکر جلوگیری کند.
- استفاده از عسل و شکرسرخ علاوه بر سلامتی، به دلیل خاصیت جذب رطوبت، در شیرینی های خشک، باعث ماندگاری بیشتر و تازه ماندن شیرینی می شود. همچنین باعث می شود که سطح شیرینی تیره تر گردد.