مقدمه
زولبیا و بامیه از انواع شیرینی های سنتی و محبوب در میان ایرانیان است که به طور معمول همچون کاچی، فرنی، شیربرنج، شله زرد، حلوای آرد گندم و حلوای آرد برنج و همینطور انواع آش ها همچون آش رشته، آش جو و آش شله قلمکار، در ماه مبارک رمضان تهیه می شود. درست کردن زولبیا در منزل کار بسیار سادهای است از سوی دیگر زولبیا و بامیه خانگی بسیار خوشمزهتر و سالمتر از زولبیای بازاری است به دلیل اینکه در منزل با مواد تازه و کره آب شده درست میشود. برای آشنایی کامل با مراحل و نکات طرز تهیه زولبیا و بامیه خانگی این مطلب را با دقت بخوانید و تجربیات خود را در انتها به اشتراک بگذارید.
پیش نیاز و ملزومات
لوازم مورد نیاز برای تهیه زولبیا و بامیه عبارت است از:
- ماهیتابه
- صافی
- قیف مخصوص بامیه
- قیف مخصوص زولبیا
- کفگیر سوراخ دار
مراحل اصلی
اول | تهیه و آماده سازی مواد اولیه
–
در ابتدا مواد اولیه را به صورت زیر تهیه و آماده نمایید:
برای شربت (شربت بار):
- شکر: دو و نیم پیمانه
- آب: 1 پیمانه
- گلاب: یک چهارم پیمانه
- آبلیمو: یک قاشق سوپ خوری
- زعفران دم کرده: 2 قاشق سوپ خوری
برای زولبیا:
- آرد سفید: یک و یک دوم پیمانه
- مایه خمیر: 1 قاشق سوپ خوری
- آب: 2 پیمانه
- شکر: یک و یک دوم پیمانه
- آب لیمو ترش: 1 قاشق سوپ خوری
- زعفران: یک قاشق چای خوری
- خلال پسته برای تزیین: به میزان دلخواه
برای بامیه:
- آرد: 125 گرم
- کره آب شده: 5 تا 6 قاشق سوپ خوری
- تخم مرغ: 3 عدد
- شکر: 200 گرم
- آب: 200 گرم
دوم | آماده سازی شربت بار
–
برای تهیه شربت زولبیا و بامیه روال زیر را انجام دهید:
- شکر، آب و گلاب را در قابلمه ریخته و روی حرارت متوسط به طوری که قل قل نیافتد قرار دهید و با قاشق به مدت 10 دقیقههم زده تا شکر کاملا حل شود.
- زعفران دم کرده را به همراه گلاب و آبلیمو اضافه نموده و صبر نمایید تا شربت قوام پیدا کرده و غلیظ شود.
- در نهایت شربت بار را از روی حرارت برداشته و صبر کنید تا خنک شود.
ابتدا زولبیا را به صورت زیر تهیه می کنیم:
سوم | آماده سازی خمیر زولبیا
–
خمیر مایه را با کمی آب گرم مخلوط کرده و اجازه دهید در ظرف مانده تا کاملا حل شود. سپس داخل ظرف، آب را به مقدار یک و یک دوم پیمانه ریخته آرد و زعفران را به ظرف اضافه نمایید و خوب ورز داده تا کامل مخلوط شود. حدود 30 دقیقه در جای کمی گرم قرار دهید.
چهارم | قیف زدن، سرخ کردن و تزیین زولبیا
–
برای مدل دادن و سرخ کردن زولبیا می بایست:
- مایه آماده شده را در قیف مخصوص ریخته و به صورت دورانی و چرخشی داخل تابه بریزید و اجازه دهید تا طلایی شود و بعد آن را برگردانید تا طرف دیگر نیز سرخ شود، بلافاصله در شربت بار قرار داده تا تغییر رنگ دهد.
- در نهایت بعد از چند دقیقه از شربت خارج کرده و داخل صافی قرار دهید تا شربت اضافه آن خارج شود و با خلال پسته تزیین نمایید.
در ادامه نیز بامیه را تهیه می کنیم:
پنجم | تهیه خمیر بامیه
–
برای تهیه خمیر بامیه باید:
- روغن، آب و شکر را روی حرارت قرار داده تا به جوش بیاید. سپس آرد را به مواد اضافه کنید و آهسته به هم زده تا آب تبخیر شود و مایه کاملا سفت گردد.
- در ادامه ظرف را از روی حرارت برداشته و اجازه دهید سرد شود. بعد از سرد شدن، تخم مرغ ها را به مایه اضافه کنید، مرتب هم بزنید تا خمیر نرم و لطیف شود.
ششم | قیف زدن، سرخ کردن و قرار دادن در شربت
–
درنهایت درون ماهیتابه روغن ریخته و اجازه دهید داغ شود. سپس حرارت را ملایم نموده و مایه بامیه را با قیف مخصوص در روغن قرار دهید تا کاملا برشته شود. بعد از آن همچون زولبیا بعد از چند دقیقه آن را از شربت خارج کرده و داخل صافی قرار دهید تا شربت اضافه آن خارج شود و در صورت تمایل با خلال پسته یا بادام تزیین نمایید.
نکات کلیدی
نکات مهم تهیه زولبیا و بامیه عبارت است از:
- برای براق شدن زولبیا یا بامیه می توانید چند دقیقه آخر پخت شربت یک قاشق گلوکز اضافه کنید.
- یک قاشق چایخوری زعفران داخل مایه زولبیا قابل حذف است و این زعفران برای خوش رنگ تر شدن زولبیا ها استفاده میشود.
- سر قیف رو خیلی نازک برش نزنید چون در این صورت زولبیا ها خشک و سفت میشوند.
- از روغنی که برای سرخ کردن زولبیا استفاده کردید میتوانید برای سرخ کردن بامیه هم استفاده کنید اما از روغن بامیه نمی توان برای سرخ کردن زولبیا استفاده کرد، زیرا داخل بامیه از تخم مرغ استفاده می شود و این امر باعث کف کردن روغن می گردد پس اگر تصمیم دارید هم زولبیا و بامیه درست کنید بهتر است اول زولبیا را آماده نمایید.
منابع و ارجاعات
- کتاب جامع شیرینی سنتی ایرانی
- مشاوره از آشپز حرفه ای
- وبسایت های محتوایی حوزه شیرینی پزی
زولبیا بامیه فقط توی ماه رمضون میچسبه ممنون از مطلب کاملتون
دقیقا. ولی کلا خوشمزه و از اون طرف عذاب وجدان آوره خوردنش. خخخخ
من ماه رمضون ها درست میکنم همیشه خیلی خوشمزه میشن