1

مقدمه

ترشی بندری یکی از انواع ترشی های خوشمزه و پر طرفدار ایرانی بوده و نیز یکی از خوشمزه ترین ترشی های تند می باشد طعم و مزه ترشی ها در منزل کاملا متفاوت و خوشمزه است. شما می توانید در تهیه ترشی بندری از سبزیجات دلخواه استفاده کنید و با فلفل تند این ترشی را آماده کنید. ترشی بندری به علت داشتن بادمجانمانند ترشی مخلوط، ترشی هفت بیجار دارای طبع سرد می باشد این ترشی خوشمزه اگرچه در کنار انواع غذاهای خورشتی (مانند قورمه سبزی، قیمه لپه، آلواسفناج، خورش پرتقال با مرغ و آلو مسمابرنجی(مانند زرشک پلو با مرغ و استانبولی پلو) و غذاهای نونی (مانند کوکو سبزی، کوکو سیب زمینی، کتلت گردو، کتلت نخود، کتلت سیب زمینی، شامی کباب اصفهانی، شامی لپه، شامی آرد نخودچی و جوجه کباب) سرو می شود اما همانطور که عنوان شد بهتر است به دلیل طبع سرد، آن را همراه با غذاهای با طبع گرم میل نمایید. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه ترشی بندری این مطلب را با دقت مطالعه بفرمایید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این ترشی لذیذ داشته باشید.

پیش نیاز و ملزومات

وسایل مورد نیاز برای تهیه ترشی بندری عبارت است از:

  • شیشه مناسب
  • چاقو
  • آبکش
  • خرد کن
  • قابلمه

مراحل اصلی

اول | تهیه مواد اولیه

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • تمر هندی: 1 بسته
  • موسیر: 50 گرم
  • هویج: 3 عدد
  • خیار: 3 عدد
  • رب انار ترش: یک و یک دوم پیمانه
  • بادمجان متوسط: 3 عدد
  • سیر: 1 بوته
  • کرفس: 2 تا 3 شاخه
  • گل کلم: 1 کیلو گرم
  • فلفل سبز ریز: 50 گرم
  • سیب زمینی ترشی: 500 گرم
  • ادویه ترشی: 1 تا 2 قاشق سوپ خوری
  • گوجه فرنگی کال: 5 عدد
  • آب گوجه فرنگی غلیظ: یک و یک دوم پیمانه
  • نعنا، گشنیز، مرزه و ترخون خرد شده: 1 پیمانه

دوم | شستن و جوشاندن فلفل، گوجه فرنگی و بادنجان

برای شستن و جوشاندن صیفی جات به روش زیر عمل نمایید:

  • فلفل های سبز را شسته و اجازه داده کامل خشک شود سپس درون قابله ریخته روی آن آب بریزید و اجازه داده تا بجوشد تا کمی نرمشود.
  • گوجه فرنگی ها را شسته و نازک برش زده و آن ها را در مخلوط کن یا غذاساز ریخته و آنقدر زده تا تخم های گوجه فرنگی نیز له شود. سپس آنرا تا حدی جوشانده تا غلیظ گردد سپس اجازه داده خنکشود و صاف کنید.
  • بادمجان ها را شسته، مکعبی خرد کنید سپس در کمی سرکهجوشانده تا کمی نرم شده سپس اجازه دهید خنک شود.

سوم | جوشاندن و صاف کردن تمرهندی

تمرهندی را درون ظرف مناسب با سرکه هم زده و بجوشانید سپس اجازه داده خنکشود، درون صافی ریخته و با دست فشار داده تا صاف شده و هسته تمرهندی کامل جدا گردد.

چهارم | شستن، خرد کردن و مخلوط کردن سبزیجات

برای شستن و خرد کردن سبزیجات باید:

  • سبزیجات را درون ظرف مناسبی ریخته و بشویید سپس اجازه داده کامل خشکشوند سپس گوجه فرنگی، هویج، سیب زمینی، کرفس، خیارو سیر ها و گوجه کال را با چاقو پوست گرفته و خرد نمایید.
  • سبزیجات شسته و خرد شده را باهم مخلوط کرده، نمک را افزوده، درون شیشه های مناسب ریخته و کناری بگذارید.

پنجم| شستن و تمیز کردن موسیر

موسیر های خشک را 5 تا 6 ساعت در آب خیسانده و 2 الی 3 بار بشویید و قسمت های زائد و ریشه ها را جدا کرده و کنار بگذارید.

ششم | مخلوط کردن سبزیجات، آب گوجه غلیظ شده، مخلفات و سرکه

ادویه ترشی، رب انار، آب گوجه غلیظ شده و تمر هندی رقیق شده را با سرکه به سبزیجات مخلوط شده افزوده و هم بزنید. سپس در شیشه های مناسب ترشی ریخته و دوباره روی آن سرکه ریخته و در شیشه را محکم کنید.

هفتم | جا انداختن ترشی بندری

در نهایت شیشه های ترشی بندری را به مدت 5 روزدر جای خنک یا دور از نور خورشید قرار دهید.

ترشی بندری خانگی

نکات کلیدی

نکات مهم و کلیدی در تهیه ترشی بندری عبارت است از:

  • دلیل اصلی بیماری های اعصاب و روان مانند افسردگی، کرختی، بی انگیزگی و در نتیجه عدم موفقیت در زندگی، ناشی از غلبه سردی و خشکی بر مغز است. ترشیجات به طور عمومی و به غیر از موارد خاص مانند ترشی انبه، ترشی پیاز و ترشی بامیه، ترشی خرما، سیر ترشی دارای طبع سرد و خشک هستند و مصرف زیاد از حد ترشیجات باعث سردی مغز شده و موجبات حواس پرتی و کندی حافظه، آلزایمر و حتی مشکلات کبدی می شود.
  • لازم است به ازای هر لیتر سرکه 3 قاشق مصلح آن یعنی تخم سیاه دانه استفاده شود.
  • فصل مناسب برای مصرف ترشیجات: حتی المقدور از خوردن ترشیجات در فصل تابستان و پاییز باید پرهیز کرد چون از نظر طب سنتی ایران، غذاهای فصل زمستان باید دارای طبع گرم باشند لذا توصیه می‌شود کنار غذاهای با طبع گرم و خشک، مصرف ترشیجات را برنامه‌ریزی کرد.
  • زمان منع مصرف ترشی: از خوردن ترشیجات در شب پرهیز کنید، خوردن سرکه و ترشیجات در شب باعث دفع بیشتر کلسیم از بدن شده و موجب پوکی استخوان و ضعف اعصاب و حتی سکته‌های مغزی و قلبی می‌شود.
  • موارد منع مصرف ترشی با غذا: از خوردن ترشی کلم و گل کلم و ترشیهفت‌بیجار که نفخ ایجاد می کنند، همراه با غذاهای نفاخ از جمله خوراک لوبیا و دیزی آبگوشت پرهیز کنید چراکه همراهی این ترشیجات با این‌گونه غذاها مراتب نفخ معده و روده را فراهم می‌آورند. از خوردن هر نوع ترشی به‌جز رب نارنجیا آب نارنج همراه با ماهی پرهیز شود. چراکه باعث ضعف کبد و سوء مزاج کبدی شده و شرایط را برای بیماری‌های سیستم ایمنی از جمله MS، ویتیلیگو (برص)، گیلن باره و … فراهم می‌آورد.
  • ادویه ترشی شامل: پودر زیره، گلپر پودر شده، تخم گشنیز پودر شده، دارچین، جوز هندی، فلفل سیاه، فلفل قرمز، نعنا خشک، مرزه، گشنیز زردچوبه و میخک
  • بسته به ذائقه خود میتوانید مقدار ترشی را کم یا زیاد کنید.
  • شیشه های ترشی را کامل خشک کنید تا ترشی کپکنزند.

منابع و ارجاعات

 

نظرات کاربران

1 دیدگاه در “مراحل و نکات طرز تهیه ترشی بندری خانگی

  1. حمیده گفت:

    من کلا عاشق ترشی های تند هستم با بعضی غذاها خیلییییی می چسبه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × چهار =