مقدمه
شیرینی ساق عروس یک نوع شیرینی سنتی ایرانی می باشد که به عنوان شیرینی مجلسی و خوشمزه از محبوبیت زیادی برخوردار دارای روش پخت آسانی نیز هست. شیرینی ساق عروس بر خلاف بسیاری از شیرینی ها نیاز به فر ندارد و همین امر باعث متمایز شدن این شیرینی جذاب شده است. در این مطلب، مراحل اصلی و نکات کلیدی تهیه شیرینی ساق عروس، ارائه می شود. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این شیرینی داشته باشید.
مراحل اصلی
مرحله اول: تهیه و آماده سازی مواد اولیه
–
در ابتدا مواد اولیه را به صورت زیر تهیه و آماده نمایید:
- آرد: حدود ۲۰۰ گرم
- زرده تخم مرغ: ۲ عدد
- روغن مایع: یک دوم قاشق سوپ خوری
- بکینگ پودر: ۱ قاشق چایخوری
- ماست یا شیر: ۸۰ گرم
- وانیل: یک هشتم قاشق چایخوری
- روغن مایع سرخ کردنی: به میزان لازم
- پودر پسته: در صورت تمایل مقداری
- شکلات ذوب شده: در صورت تمایل مقداری
مواد میانی:
- پودر بادام: ۱۵۰ گرم
- پودر شکر: ۸۰ گرم
- هل سبز سائیده: ۱ قاشق چایخوری
- سفیده تخم مرغ یا گلاب: ۱ قاشق سوپ خوری
!
هل در دو نوع سفیدو سبز در بازار موجود می باشد و طبق بررسی دانوما بهتر است در شیرینی پزی از نوع سبز آن استفاده شود. هل سبز را با پوست و دانه، چندبار آسیابکنید و یکی دو بار از الک ریز رد کنید. سپس در ظرف در بسته نگهداری کنید.
!
وانیل مصرفی در دستورات شیرینی سنتی از نوع وانیل خالص است. در صورت مصرف وانیل شکری، مقدار وانیل می بایست دو برابر شود. مصرف بیش از اندازه وانیل باعث تلخ شدن و همچنین تغییر رنگ شیرینی می شود.
مواد اولیه نظیر شیر، تخم مرغ، ماست و کره که در یخچال نگهداری می شود، بهتر است نیم ساعت قبل از شروع کار در دمای محیط قرار بگیرند. بهتر است از تخم مرغ در سایز متوسط استفاده شود.
مرحله دوم: آماده سازی و استراحت دادن خمیر
–
در ظرف مناسبی زرده های تخم مرغ، روغن مایع و وانیل را مخلوط کرده و هم بزنید. ماست و بکینگ پودر را به آن افزوده و دوباره هم بزنید. سپس آرد را الک کرده به تدریج به مواد بیفزائید تا خمیری لطیف و یکدست به دست آید. خمیر را به مدت یک ساعت استراحت دهید.
!
بهتر است خمیر شیرینی را 1 تا 2 ساعت داخل یخچال استراحت دهید و بعد قالب بزنید.
مرحله سوم: قالب زدن شیرینی ساق عروس
–
در ادامه روی میز کار آرد پاشیده و خمیر را به ضخامت ۲ تا ۳ میلی مترپهن کنید. بعد آنرا به صورت نوارهای باریک به اندازه ده در یک سانتی متر ببرید. نی چوبیمخصوص ساق عروس را ابتدا چرب کرده و نوار ها را دور آن بپچیدو ۱۰ دقیقه استراحت دهید.
مرحله چهارم: سرخ کردن و تزئین نهایی شیرینی ساق عروس
–
در نهایت شیرینی را در روغن شناور سرخ کنید. و پس از طلایی شدن از روغن خارج کرده و روی دستمال مخصوصقرار دهید تا روغن اضافی آن گرفته شود. پس از خنک شدن، شیرینی را از نی جدا و داخل آنرا با مواد میانی پر نمائید. دو سر شیرینی را به شکلات ذوب شده یا شربت و یا عسل آغشته کرده و داخل پودر پسته فرو کنید.
لازم به یادآوری است که از روی هم چیدنشیرینی به مقدار زیاد در یک ظرف، خودداری کنید و البته به خاطر داشته باشید ظرف شیرینی را دور از نور خورشید و در محیط نسبتا خنک نگهداری کنید.
نکات کلیدی
- برای تهیه مواد میانی تمام مواد را باهم مخلوط کرده و مصرف نمائید.
- استفاده از عسل و شکرسرخ علاوه بر سلامتی، به دلیل خاصیت جذب رطوبت، در شیرینی های خشک، باعث ماندگاری بیشتر و تازه ماندن شیرینی می شود. همچنین باعث می شود که سطح شیرینی تیره تر گردد.
منابع و ارجاعات
- کتاب جامع شیرینی سنتی ایرانی
- مشاوره از آشپز حرفه ای
- وبسایت های محتوای در حوزه شیرینی پزی