0

مقدمه

به احتمال زیاد تاکنون یک بار طعم سماق را به عنوان چاشنی در کنار غذاهایی چون چلو کباب کوبیده، چلو کباب برگ، کباب تابه ای چشیده باشید. سماق در سردشت، تبریز، رودبار و کشورهای خاورمیانه رشد کرده و خواص متعددی نیز دارد. به طور مثال برای دندان درد مفید بوده، اشتها را تحریک می‌ کند، لثه را تقویت کرده و نیز از خون‌ریزی معده جلوگیری می‌ کند. همچنین سماق برای بیماران دیابتی بسیار مفید است. یکی از ترشی هایی که در ایران به عنوان چاشنی تهیه می شود، ترشی سماق است. ترشی سماق مانند ترشی لیته بادمجان و ترشی آلبالو جزو ترشی های طبع سرد بوده و البته مصرف این ترشی ها در همه طول سال توصیه نمی شود. این ترشی خوشمزه اگرچه در کنار انواع غذاهای خورشتی (مانند قورمه سبزی، قیمه لپه، آلواسفناج، خورش پرتقال با مرغ و آلو مسمابرنجی (مانند زرشک پلو با مرغ، باقالی پلو با گوشت و استانبولی پلو) و غذاهای نونی (مانند کوکو سبزی، کوکو هویج، کوکو سیب زمینی، کتلت گردو، کتلت نخود، کتلت سیب زمینی، شامی کباب اصفهانی، شامی لپه، شامی بلغور، شامی آرد نخودچی و جوجه کباب) سرو می شود اما همانطور که عنوان شد بهتر است به دلیل طبع سرد از مصرف آن خودداری کرده، کمتر مصرف نموده و یا حتی المقدور با غذاهای با طبع گرم میل نمایید. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه ترشی سماق این مطلب را با دقت مطالعه بفرمایید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این ترشی لذیذ داشته باشید.

پیش نیاز و ملزومات

لوازم و وسایل مورد نیاز برای تهیه ترشی سماق عبارت است از:

  • قابلمه
  • صافی
  • سیر کوب
  • ظرف مناسب
  • چرخ گوشت

مراحل اصلی

اول | تهیه و آماده سازی مواد اولیه

در ابتدا مواد اولیه را به صورت زیر تهیه و آماده نمایید:

  • تمرهندی: 2 عدد
  • سماق: 200 گرم
  • آبلیمو: 1 پیمانه
  • سیر: 1 بوته
  • نمک و فلفل: به میزان دلخواه

دوم | خیساندن تمرهندی و سماق

در ادامه باید تمر هندی و سماق را به صورت زیر خیس کنید:

  • تمر هندی را از یک صافی بزرگ رد کرده به طوری که فقط هسته‌های تمر هندی باقی بماند و بقیه مواد از سبد رد شود.
  • سماق را در مقداری آب خیس کرده و حدود 2 ساعت کنار گذاشته و سپس از صافی عبور دهید.

سوم | مخلوط کردن عصاره تمرهندی و افزودن مخلفات

عصاره تمرهندی و سماق را باهم مخلوط کرده، سپس نمک و فلفل را به مخلوط اضافه کنید.

چهارم | جوشاندن مخلفات ترشی و ریختن در شیشه

عصاره تمرهندی، آبلیمو و سیر کوبیده را روی حرارت قرار داده و بعد از اینکه کمی جوشید، از روی حرارت برداشته و بعد از سرد شدن کامل، آن ها را در شیشه مناسب بریزید.

پنجم | جا افتادن ترشی سماق

شیشه های ترشی را در جای خنک و دور از نور خورشید قرار دهید تا جا بیفتد.

نکات کلیدی

نکات مهم و کلیدی در تهیه ترشی سماق عبارت است از:

  • دلیل اصلی بیماری های اعصاب و روان مانند افسردگی، کرختی، بی انگیزگی و در نتیجه عدم موفقیت در زندگی، ناشی از غلبه سردی و خشکی بر مغز است. ترشیجات به طور عمومیو به غیر از موارد خاص مانند ترشی انبه، ترشی پیاز و ترشی بامیه دارای طبع سرد و خشک هستند و مصرف زیاد از حد ترشیجات باعث سردی مغز شده و موجبات حواس پرتی و کندی حافظه، آلزایمر و حتی مشکلات کبدی می شود.
  • لازم است به ازای هر لیتر سرکه 3 قاشق مصلح آن یعنی تخم سیاه دانهاستفاده شود.
  • فصل مناسب برای مصرف ترشیجات: حتی المقدور از خوردن ترشیجات در فصل تابستان و پاییز باید پرهیز کرد چون از نظر طب سنتی ایران، غذاهای فصل زمستان باید دارای طبع گرم باشند لذا توصیه می‌شود کنار غذاهای با طبع گرم و خشک، مصرف ترشیجات را برنامه‌ریزی کرد.
  • زمان منع مصرف ترشی: از خوردن ترشیجات در شب پرهیز کنید، خوردن سرکه و ترشیجات در شب باعث دفع بیشتر کلسیم از بدن شده و موجب پوکی استخوان و ضعف اعصاب و حتی سکته‌های مغزی و قلبی می‌شود.
  • موارد منع مصرف ترشی با غذا: از خوردن ترشی کلم و گل کلم و ترشی هفت‌بیجار که نفخ ایجاد می کنند، همراه با غذاهای نفاخ از جمله خوراک لوبیا و دیزی آبگوشت پرهیز کنید چراکه همراهی این ترشیجات با این‌گونه غذاها مراتب نفخ معده و روده را فراهم می‌آورند. از خوردن هر نوع ترشی به‌جز رب نارنج یا آب نارنج همراه با ماهی پرهیز شود. چراکه باعث ضعف کبد و سوء مزاج کبدی شده و شرایط را برای بیماری‌های سیستم ایمنی از جمله MS، ویتیلیگو (برص)، گیلن باره و… فراهم می‌آورد.
  • همه مواد ترشی باید کاملا خشک باشد خیس بودن مواد باعث کپک زدنترشی می شود.

منابع و ارجاعات

  • ویکی پدیا
  • کتاب دایره المعارف آشپزی
  • وب سایت های محتوایی در حوزه آشپزی
 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 + 9 =