مقدمه
ترشی لیته بادمجان یکی از انواع ترشی های خوشمزه و پر طرفدار ایرانی می باشد که در دیگر کشورهای خاورمیانه هم با دستورهای متنوعی تهیه می شود. این ترشی نیز هم مانند ترشی لیته به صورت له شده درست می شود. ترشی لیته به علت داشتن بادمجان مانند ترشی آلبالو، ترشی به دارای طبع سرد می باشد. این ترشی خوشمزه اگرچه در کنار انواع غذاهای خورشتی (مانند قورمه سبزی، قیمه لپه، آلواسفناج، خورش پرتقال با مرغ و آلو مسما)، برنجی (مانند زرشک پلو با مرغ، باقالی پلو با گوشت و استانبولی پلو) و غذاهای نونی(مانند کوکو سبزی، کوکو هویج، کوکو سیب زمینی، کتلت گردو، کتلت نخود، کتلت سیب زمینی، شامی کباب اصفهانی، شامی لپه، شامی بلغور، شامی آرد نخودچی و جوجه کباب) سرو می شود اما همانطور که عنوان شد بهتر است به دلیل طبع سرد، آن را همراه با غذاهای با طبع گرممیل نمایید. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه ترشی لیته بادمجان این مطلب را با دقت مطالعه بفرمایید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
ترشی لیته به دلیل استفاده از بادمجان در آن به شدت سودازا بوده و مصرف آن توصیه نمی شود. بنابراین از خوردنترشی بادنجان (لیته) همراه با غذاهای دیرهضم باید پرهیز کرد. از جمله این غذاها میتوان کباب جگر سیاه، ماهی، تخممرغ نیمرو و … اشاره کرد.
پیش نیاز و ملزومات
وسایل مورد نیاز برای تهیه ترشی لیته عبارت است از:
- شیشه مناسب
- چاقو
- آبکش
- خرد کن
- قابلمه
مراحل اصلی
اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- بادنجان: 2 کیلو گرم
- سبزی ترشی: 1 کیلو گرم سبزی ترشی شامل مرزه، ترخون، گشنیز، تره، ریحان و جعفری است.
- فلفل سبز: 200 گرم
- سیر: 100 گرم
- گلپر: 1 پیمانه
- سرکه: یک و یک دوم لیتر
- زردچوبه: 2 قاشق غذا خوری
- نمک: به میزان لازم
- تخم سیاه دانه: لازم است به ازای هر لیتر سرکه 3 قاشق مصلح آن یعنی تخم سیاه دانه استفاده شود.
دوم | شستن و خرد کردن سبزی و جوشاندن بادمجان
–
سبزی های مخصوص ترشی را شسته و به اندازه ریز خرد کنید. سپس بادنجان ها را پوست گرفته و در قابلمه با مقداری سرکه بجوشانید.
سوم | مخلوط کردن بقیه سرکه و ادویه جات با بادمجان
–
بادنجان ها را در آبکش ریخته تا آب آن کامل خارج شود. سپس سرکه، نمک، گلپر، زردچوبه و فلفل سبز را با بادمجان مخلوط کرده و در شیشه مناسب بریزید. در نهایت، سرکه را تا حدی که روی مواد را بگیرد ریخته و در شیشه را محکم ببندید.
چهارم | جا انداختن ترشی لیته
–
شیشه های ترشی لیته را به مدت 48 ساعت در جای خنک و دور از نور خورشید قرار دهید.
نکات کلیدی
نکات مهم و کلیدی در تهیه ترشی لیته عبارت است از:
- دلیل اصلی بیماری های اعصاب و روان مانند افسردگی، کرختی، بی انگیزگی و در نتیجه عدم موفقیت در زندگی، ناشی از غلبه سردی و خشکی بر مغز است. ترشیجات به طور عمومی و به غیر از موارد خاص مانند ترشی انبه، ترشی پیاز و ترشی بامیه دارای طبع سرد و خشک هستند و مصرف زیاد از حد ترشیجات باعث سردی مغز شده و موجبات حواس پرتی و کندی حافظه، آلزایمر و حتی مشکلات کبدی می شود.
- لازم است به ازای هر لیتر سرکه 3 قاشق مصلح آن یعنی تخم سیاه دانه استفاده شود.
- فصل مناسب برای مصرف ترشیجات: حتی المقدور از خوردن ترشیجات در فصل تابستان و پاییز باید پرهیز کرد چون از نظر طب سنتی ایران، غذاهای فصل زمستان باید دارای طبع گرم باشند لذا توصیه میشود کنار غذاهای با طبع گرم و خشک، مصرف ترشیجات را برنامهریزی کرد.
- زمان منع مصرف ترشی: از خوردن ترشیجات در شب پرهیز کنید، خوردن سرکه و ترشیجات در شب باعث دفع بیشتر کلسیم از بدن شده و موجب پوکی استخوان و ضعف اعصاب و حتی سکتههای مغزی و قلبی میشود.
- موارد منع مصرف ترشی با غذا: از خوردن ترشی کلم و گل کلم و ترشی هفتبیجار که نفخ ایجاد می کنند، همراه با غذاهای نفاخ از جمله خوراک لوبیا و دیزی آبگوشت پرهیز کنید چراکه همراهی این ترشیجات با اینگونه غذاها مراتب نفخ معده و روده را فراهم میآورند. از خوردن هر نوع ترشی بهجز رب نارنج یا آب نارنج همراه با ماهی پرهیز شود. چراکه باعث ضعف کبد و سوء مزاج کبدی شده و شرایط را برای بیماریهای سیستم ایمنی از جمله MS، ویتیلیگو (برص)، گیلن باره و … فراهم میآورد.
- بسته به ذائقه خود می توانید مقدار ترشی را کم یا زیاد کنید.
- شیشه های ترشی را کامل خشک کنید تا ترشی کپکنزند.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی سانازسانیا
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی