مقدمه
سیر ترشی یکی از چاشنیهای محبوب ما ایرانیان است که رنگ و بوی خاصی به سفره میدهد. طرز تهیه این ترشی بسیار آسان است، اما جا افتادن آن به زمان زیادی احتیاج دارد پس باید کمی صبر داشته باشید. هر چه از تاریخ تهیه آن بیشتر بگذرد مرغوبتر میشود به گونهای که مرغوبیت آن را به سن آن مربوط مینمایند و سیر ترشی هفت ساله از مرغوبیت بالایی برخوردار است. سیر ترشی با اکثر غذاهای سنتی ما خوب میشود ولی ترکیب بعضی غذاها مثل لوبیا پلو، دمپختک، ماهی و میرزا قاسمی با آن بسیار لذت بخش تر می شود. سیر ترشی مانند پیاز ترشی و ترشی بامیه دارای طبع گرم می باشد. این ترشی خوشمزه اگرچه در کنار انواع غذاهای خورشتی (مانند قورمه سبزی، قیمه لپه، آلواسفناج، خورش پرتقال با مرغ و آلو مسما)، برنجی (مانند زرشک پلو با مرغ، باقالی پلو با گوشت و استانبولی پلو) و غذاهای نونی(مانند کوکو سبزی، کوکو هویج، کوکو سیب زمینی، کتلت گردو، کتلت نخود، کتلت سیب زمینی، شامی کباب اصفهانی، شامی لپه، شامی بلغور، شامی آرد نخودچی و جوجه کباب) سرو می شود. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه سیر ترشی این مطلب را با دقت مطالعه بفرمایید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این ترشی لذیذ داشته باشید.
پیش نیاز و ملزومات
وسایل مورد نیاز برای تهیه سیر ترشی عبارت است از:
- قابلمه
- پارچه تمیز
- ظرف مناسب
مراحل اصلی
اول | تهیه و آماده سازی مواد اولیه
–
در ابتدا مواد اولیه را به صورت زیر تهیه و آماده نمایید:
- آب: به میزان دلخواه
- سرکه انگور: یک و یک دوم لیتر
- شکر: نیم کیلو گرم
- نمک: 2 قاشق غذا خوری
- سیر: 2 کیلو گرم
دوم | جوشاندن سیر
–
در قابلمه ای آب جوش ریخته و سیر های شسته شده را داخل آن بریزید تا 10 دقیقه بجوشد.
سوم | تفت دادن و جوشاندن سرکه، نمک و شکر
–
شکر را روی حرارت کم گذاشته تا آب شود و به رنگ طلایی در اید سپس شکر، سرکه و نمک را روی حرارت کم قرار دهید تا اندکی بجوشد.
چهارم | شیشه کردن سیر ترشی
–
سیرها را از آب دراورده با پارچه ای تمیز آن ها را خشک کنید. سپس در ظرف و سرکه را داغ روی سیرها بریزید.
پنجم | جا انداختن ترشی
–
سیر ترشی را در شیشه مناسب ریخته و 20 روز بعد می توانید از آن استفاده کنید.
نکات کلیدی
نکات مهم و کلیدی در تهیه سیر ترشیعبارت است از:
- دلیل اصلی بیماری های اعصاب و روان مانند افسردگی، کرختی، بی انگیزگی و در نتیجه عدم موفقیت در زندگی، ناشی از غلبه سردی و خشکی بر مغز است. ترشیجات به طور عمومی و به غیر از موارد خاص مانند ترشی انبه، ترشی پیاز و ترشی بامیه، ترشی خرما، سیر ترشی دارای طبع سرد و خشک هستند و مصرف زیاد از حد ترشیجات باعث سردی مغز شده و موجبات حواس پرتی و کندی حافظه، آلزایمر و حتی مشکلات کبدی می شود.
- لازم است به ازای هر لیتر سرکه 3 قاشق مصلح آن یعنی تخم سیاه دانه استفاده شود.
- فصل مناسب برای مصرف ترشیجات: حتی المقدور از خوردن ترشیجات در فصل تابستان و پاییز باید پرهیز کرد چون از نظر طب سنتی ایران، غذاهای فصل زمستان باید دارای طبع گرم باشند لذا توصیه میشود کنار غذاهای با طبع گرم و خشک، مصرف ترشیجات را برنامهریزی کرد.
- زمان منع مصرف ترشی: از خوردن ترشیجات در شب پرهیز کنید، خوردن سرکه و ترشیجات در شب باعث دفع بیشتر کلسیم از بدن شده و موجب پوکی استخوان و ضعف اعصاب و حتی سکتههای مغزی و قلبی میشود.
- موارد منع مصرف ترشی با غذا: از خوردن ترشی کلم و گل کلم و ترشی هفتبیجار که نفخ ایجاد می کنند، همراه با غذاهای نفاخ از جمله خوراک لوبیا چیتی و دیزی آبگوشت پرهیز کنید چراکه همراهی این ترشیجات با اینگونه غذاها مراتب نفخ معده و روده را فراهم میآورند. از خوردن هر نوع ترشی بهجز رب نارنج یا آب نارنج همراه با ماهی پرهیز شود. چراکه باعث ضعف کبد و سوء مزاج کبدی شده و شرایط را برای بیماریهای سیستم ایمنی از جمله MS، ویتیلیگو (برص)، گیلن باره و… فراهم میآورد.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب دایره المعارف آشپزی
- وب سایت های محتوایی در حوزه آشپزی
سیر ترشی با ماهی خیلی خوشمزسسسسسس مخصوصا اگر قدیمی باشه