مقدمه
آش بلغور یکی از غذاهای خوشمزه ای است که می توانید برای خود و بقیه اعضای خانواده تهیه کنید. این آش خیلی مقوی است و مخصوصا برای وعده افطاری ماه رمضان نیز مناسب است. بلغور مملو از مواد معدنی، فیبر، آنتی اکسیدان و ویتامین های بسیاری است و وقتی از این ماده مقوی داخل آش یا غذاهای دیگری همچون شامی بلغور استفاده می کنید علاوه بر اینکه مزه غذا را بسیار عالی می کند، به سلامت قلب و دستگاه گوارش نیز کمک بزرگی می کند. برخی دیگر از غذاهای خوشمزه که با بلغور تهیه می شود مانند کوفته بلغور و شامی بلغور نیز از محبوبیت بالایی در میان غذاهای ایرانی برخوردار است. همچنین سایر حبوبات به کار رفته در این غذا نیز بسیار انرژی زا هستند به گونه ای که این غذا برای کودکان نیز بسیار مناسب است. این آش را می توانید با گوشت یا بدون گوشت تهیه کنید. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه آش بلغور این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید. آش بلغور در کنار دیگر انواع آش مانند آش انار، آش ترخینه دوغ، آش ترش، آش جو، آش رسته سنتی، آش شله قلمکار، آش دندونی، آش دوغ، آش شوربا، آش گوجه فرنگی و آش ماست، از انواع غذاهای ملین و مفید برای بدن است.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
پیشنهاد ویژه مطالعه: مراحل و نکات تهیه آش ترخینه دوغ
مراحل اصلی
مرحله اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- نخود: یک دوم پیمانه (۴۵ گرم)
- لوبیا چیتی: یک سوم پیمانه (۵۰گرم)
- عدس: ۲ پیمانه (۳۵۰ گرم)
- بلغور گندم (پوست کنده): ۱ پیمانه (۱۵۰ گرم)
- برنج: ۱ پیمانه (۱۶۰ گرم)
- استاک گوشت: ۱۰ پیمانه (دو و نیم لیتر)
- قلوه گاه گوسفند (با استخوان): ۴۰۰ گرم
- پیازداغ: ۱۳ گرم
- سبزی (پاک و خرد شده): ۴۰۰ گرم شامل تره، جعفری، گشنیز و اسفناج جمعا (۴۶۰ گرم ) و شبت (۴۰ گرم)
- زردچوبه (پودر شده): ۱ قاشق چایخوری (۳ گرم)
- تخم گشنیز (پودر شده): ۱قاشق چایخوری (۳گرم)
- کشک (غلیظ): ۶۶۰ گرم
- نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
- روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم
!
استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد. البته در صورت تمایل می توانید به جای استاک گوشت، از همان مقدار آب به همراه ۲ عدد قرص عصاره گوشت استفاده کنید.
!
مصرف عدس در غذا به دلیل سودازابودن آن، می تواند منجر به آلودگی و افزایش غلظت خون شود.
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.
مرحله دوم | خیس کردن حبوبات و برنج
–
حبوبات را به طور جداگانه از ۲۴ ساعت و بلغور را از ۱۲ ساعت قبل در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن ۲ تا ۳ بار آب آن ها را تعویض کنید) سپس هنگام پخت در آبکش بریزید. برنج را نیز از ۳ ساعت قبل، در مقداری آب خیس کنید سپس هنگام پخت، آب روی آن را خالی کنید.
مرحله سوم | پختن گوشت، بلغور و حبوبات و سبزی به همراه استاک
–
برای پختن حبوبات و گوشت باید:
- در قابلمه ای، ۸ پیمانه استاک، گوشت و نخود را بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید تا جوش بیاید سپس حرارت را ملایم کنید، نیمی از پیاز داغ را به قابلمه اضافه کنید. در قابلمه را بگذارید تا به مدت ۴ ساعت و۳۰ دقیقه بپزند. پس از یک ساعت و ۳۰ دقیقه، لوبیا چیتی را به مواد بالا بیافزایید.
- سپس، در یک ساعت آخر پخت آش، بلغور، عدس و برنج را اضافه کنید و بگذارید مواد کاملا بپزند اما له نشوند و در ۳۰ دقیقهآخر پخت، سبزی را بیافزایید.
مرحله چهارم | کوبیدن گوشت و افزودن ادویه جات و استاک
–
زردچوبه و تخم گشنیز را در تابه ای حاوی روغن تفت دهید سپس گوشت را از قابلمه در آورید. استخوان های آن را جدا کنید، گوشت را با گوشت کوب بکوبید و به همراه بقیه استاک، بقیه پیاز داغ، زردچوبه و تخم گشنیز تفت داده شده به قابلمه حاوی آش بیافزایید و بگذارید بپزد تا آش کاملا جا بیافتد.
مرحله پنجم | افزودن کشک و سرو آش بلغور
–
۲ تا ۳ قاشق از کشک را کنار بگذارید و بقیه آن را با یک تا دو پیمانه از مایع آش رقیق کنید و در ۲۰ دقیقه آخر پخت، به آش اضافه کنید. مقداری نمک و فلفل (تفت داده شده) را نیز اضافه کنید. پس از چند جوش، آش را در ظرف مورد نظر بریزید و به دلخواه تزیین و سرو کنید.
لغات و اصطلاحات
- آش عدس بلغور (سنندج): این دستور مانند آش بلغور تبریز تهیه می شود، با این تفاوت که از میان حبوبات باید فقط از ۳ پیمانه عدس استفاده کنید. برنج و گوشت نیز ندارد و باید در اواخر پخت ۲ عدد سیب زمینی (نگینی خرد شده) در آن بریزید.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی