مقدمه
آش دوغ یکی از خوراکهای سنتی استان اردبیل و منطقه آذربایجان شرقی و غربی است. این آش با حبوباتی همچون نخود و لوبیا، سبزیها، تره و انواع سبزی های کوهی و محلی، دوغ ترش و محلی تهیه میشود. این آش هم به صورت گیاهی بدون گوشت و هم با گوشت قلقلی درست میشود. این آَش در کنار دیگر انواع آش مانند آش بلغور گندم، آش دندونی، آش ترش، آش جو، آش رسته سنتی، آش شله قلمکار، آش انار، آش دوغ، آش شوربا، آش گوجه فرنگی و آش ماست، از انواع غذاهای ملین و مفید برای بدن است. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه آش دوغ این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
پیشنهاد ویژه مطالعه: مراحل و نکات تهیه آش ماست
پیش نیاز و ملزومات
- ظرف های مناسب
- آبکش
- قابلمه
- تابه
- ملاقه
مراحل اصلی
مرحله اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- نخود: ۱ پیمانه (۱۴۰ گرم)
- لوبیا سفید: ۱ پیمانه (۱۶۰ گرم)
- عدس: ۱ پیمانه (۱۵۰ گرم)
- برنج (نیم دانه): یک دوم پیمانه (۸۰ گرم)
- استاک گوشت (رقیق): ۱۰ پیمانه (۲/۵ لیتر)
- پیاز (نگینی خرد شده): ۲ عدد (۲۸۰ گرم)
- زردچوبه (پودر شده): ۱ قاشق چایخوری ( ۳ گرم)
- تخم گشنیز (پودر شده): ۱ قاشق چایخوری (۳ گرم)
- سبزی (پاک شده و خرد شده): ۳۵۰ گرم شامل تره، جعفریو گشنیز (جمعا ۳۰۰ گرم)، نعناع و ترخون (جمعا ۵۰ گرم)
- دوغ (ترش محلی): ۲ لیتر
- نمک: به میزان لازم
- آرد برنج: ۲ قاشق سوپ خوری
- نعناع داغ: مقداری برای تزیین
- روغن مایع: به میزان لازم
!
استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد. در صورت تمایل می توانید به جای استاک گوشت، از همان مقدار آب به همراه ۲ عدد قرص عصاره گوشت استفاده کنید.
!
مصرف عدس در غذا به دلیل سودازا بودن آن، می تواند منجر به آلودگی و افزایش غلظت خون شود.
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.
مرحله دوم | خیس کردن حبوبات و برنج
–
حبوبات را به طور جداگانه از ۲۴ ساعت قبل در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن، ۲تا ۳ بار آب آن ها را عوض کنید) سپس هنگام پخت، در آبکش بریزید. برنج را نیز از ۳ ساعت قبل، در مقداری آب خیس کنید سپس هنگام پخت، آب روی آن را خالی کنید.
مرحله سوم | پختن حبوبات و برنج همراه با استاک
–
در قابلمه ای، نخود را به همراه استاک روی حرارت ملایم قرار دهید تا به مدت ۴ ساعت بپزد. ۴۰ تا ۶۰ دقیقه پس از پخت نخود، لوبیا را اضافه کنید تا کاملا بپزند. در یک ساعت آخر پخت، عدس و برنج را به قابلمه اضافه کنید تا کاملا بپزند.
مرحله چهارم | افزودن دوغ، سبزی و آرد برنج و سرو آش دوغ
–
برای آماده شدن آش دوغ گام های زیر را انجام دهید:
- در تابه ای حاوی روغن داغ، پیاز را تفت دهیدتا نرم و شفاف شود سپس زردچوبهو تخم گشنیز را به آن بیافزایید و تفت دهید و در ۳۰ دقیقه آخر پخت آش، آن را به همراه سبزی، دوغ و مقداری نمک به قابلمه بیافزایبد.
- برای غلظت بیشتر آش، در ۱۰ دقیقه آخر پخت آرد برنج را در مقداری دوغ حل کنید و به قابلمه اضافه کنید سپس آش را از روی حرارت بردارید و با نعناع داغ تزیین و سرو کنید.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی