مراحل و نکات تهیه " آش دندونی" سنتی

مراحل و نکات تهیه " آش دندونی" سنتی

برچسب ها:
1 7 322
04 آبان 1400
+

مقدمه

آش دندونی همان‌طور که از اسمش پیداست آش دندونی یک غذای سمبلیک به مناسبت دندان درآوردن یا همان نیش زدن نخستین دندان نوزاد است. در اغلب خانواده‌های ایرانی به محض این‌که نخستین دندان نوزاد جوانه می‌زند طی یک مراسم خانوادگی آش دندونیمی‌پزند و معتقدند که با این کار بقیه دندان‌های کودک سریع‌تر درمی‌آیند. در گذشتهاین آش را بین همسایه‌ها و فامیل پخش می‌کردند اما در سال‌های اخیر عموما به صورت یک جشن کوچک درآمده است. این آَش در کنار دیگر انواع آش مانند آش بلغور گندم، آش ترخینه دوغ، آش ترش، آش جو، آش رسته سنتی، آش شله قلمکار، آش انار، آش دوغ، آش شوربا، آش گوجه فرنگی و آش ماست، از انواع غذاهای ملین و مفید برای بدن است. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه آش دندونی این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.

! این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.

پیشنهاد ویژه مطالعه: مراحل و نکات تهیه آش رشته

+

پیش نیاز و ملزومات

  • ظرف های مناسب
  • آبکش
  • قابلمه
  • تابه
  • ملاقه
+

مراحل اصلی

مرحله اول | تهیه مواد اولیه -

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • نخود: یک سوم پیمانه (35 گرم)
  • لوبیا قرمز: یک چهارم پیمانه (42 گرم)
  • لوبیا چیتی: یک سوم پیمانه (37گرم)
  • عدس: یک چهارم پیمانه (37 گرم)
  • گندم: یک سوم پیمانه (75 گرم)
  • زردچوبه (پودر شده): ۱ قاشق چایخوری (۳ گرم)
  • تخم گشنیز (پودر شده): ۱قاشق چایخوری (۳گرم)
  • دارچین (پودر شده): یک سوم قاشق چای خوری (یک و نیم گرم)
  • نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
  • استاک گوشت: 5 پیمانه (1250میلی لیتر)
  • روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم

! استفاده از استاک باعث قوام بیشتر آش شود و استفاده از آن ضروری نیست و البته در صورت تمایل می توانید به جای استاک گوشت، از همان مقدار آب به همراه ۲ عدد قرص عصاره گوشت استفاده کنید.

! مصرف عدس در غذا به دلیل سودازا بودن آن، می تواند منجر به آلودگی و افزایش غلظت خون شود.

! برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجدو یا روغن زیتون استفاده نمایید.

مرحله دوم | خیس کردن حبوبات و برنج -

حبوبات را به طور جداگانه از ۲۴ ساعت و گندم را از ۱۲ ساعت قبل در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن ۲ تا ۳ بار آب آن ها را تعویض کنید) سپس هنگام پخت در آبکش بریزید.

مرحله سوم | پختن گندم، نخود، لوبیا و عدس -

برای پختن حبوبات باید:

  • گندم و نخود را با ۸ پیمانه آب در قابلمه ای بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید زمانی که جوش آمد، حرارت را ملایم کنید و در قابلمه را بگذارید تا به مدت ۴ ساعت و ۳۰ دقیقه بپزند.
  • یک ساعت پس از پخت گندم و نخود، لوبیا ها را اضافه کنید و در قابلمه را بگذارید تا بپزند. در 1 ساعت آخر پخت، عدس را به آش اضافه کنید.

مرحله چهارم | تفت دادن ادویه جات و افزودن به آش -

در 30 دقیقه آخر پخت آش، زردچوبه، تخم گشنیز، دارچین و فلفل را در روغن تفت دهید و به همراه استاک (در صورت استفاده)، به آش بیافزایید و بگذارید بپزد تا کاملا پخته شود و جا بیافتد (در صورت نیاز، به ان مقداری نمک اضافه کنید) سپس آن را سرو کنید.

+

نکات کلیدی

  • آش دندونی (همان طور که از اسمش پیداست) مخصوص کودکانیاست که به تازگی دندان درآورده اند؛ بنابراین بهتر است مواد آش، نسبت به دیگر آش ها، مدت زمان بیشتری از حد معمول بپزند. و کاملا نرمشود.
  • زردچوبه، تخم گشنیز، فلفل و دارچین را حتما در روغن تفت دهید، زیرا باعث آزاد شدن آنتی اکسیدان ها و در نتیجه افزایش عطر و طعم آن می شود.
+

لغات و اصطلاحات

  • آش دندونی (تبریز): این دستور مانند آش دندونی تهیه می شود، با این تفاوت که عدس، لوبیا چیتی و لوبیا قرمزندارد و در اواخر پخت، 3 قاشق سوپ خوری مغز گردو (دو نیم شده) و 3 قاشق سوپ خوری خلال پسته (چرخ شده) را به آش اضافه کنید و به جای زردچوبه، از زعفران (ساییده و حل شده در آب) استفاده کنید و برای تزیین آن، از کوفته ریزه و مقداری پیاز داغ استفاده کنید.
+

منابع و ارجاعات

+

نظرات کاربران

)