مقدمه
آش ماست یکی از آش های خوشمزه است که طرفداران زیادی دارد. معروف ترین آش های ماست در شهرهای شیراز و تبریز پخته میشود. آش ماست را می توان هم با گوشت و هم بدون گوشت تهیه نمود و در روش با گوشت از گوشت گوسفندی ریش ریش شده و یا گوشت چرخ کرده قلقلی استفاده می کنند. آش ماست به دلیل موادی که در آن استفاده می شود بسیار سالم، مقوی و انرژی زا است. از لحاظ طب سنتی، طبع آش ماست سرد است و بسیار مناسب برای فصل های گرم سال است. همچنین آش ماست به دلیل حضور ماست و برنج در خود، سرشار از کلسیم است که برای سلامتی بدن بسیار مفید است. این آَش در کنار دیگر انواع آش مانند آش بلغور گندم، آش دندونی، آش ترش، آش جو، آش رسته سنتی، آش شله قلمکار، آش انار، آش دوغ، آش ترخینه دوغ، آش شوربا و آش گوجه فرنگی، از انواع غذاهای ملین و مفید مخصوصا برای ایجاد تعادل برای افراد گرم مزاج است. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه آش ماست سنتی اراک، این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
پیشنهاد ویژه مطالعه: مراحل و نکات تهیه آش دوغ
پیش نیاز و ملزومات
- ظرف های مناسب
- آبکش
- قابلمه
- تابه
- همزن دستی
- ملاقه
مراحل اصلی
مرحله اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- لپه: ۱۲ پیمانه (۷۵ گرم)
- بلغور گندم: ۲ پیمانه (۳۲۰ گرم)
- برنج: یک دوم پیمانه (۸۰ گرم)
- پیاز داغ: ۱۰ گرم
- نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
- زردچوبه (پودر شده): یک دوم قاشق چایخوری (یک و نیم گرم)
- تخم گشنیز (پودر شده): ۱ قاشق چایخوری (۶گرم)
- سبزی (پاک و خرد شده): ۳۰۰ گرم
- ماست ترش (چکیده): ۴۰۰ گرم
- روغن مایع: به میزان لازم
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.
!
این میزان مواد اولیه برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
مرحله دوم | خیس کردن لپه، بلغور گندم و برنج
–
لپه را از ۲۴ ساعت و بلغور گندم را از ۱۲ ساعت قبل، درمقداری آب خیس کنید. سپس هنگام پخت در آبکش بریزید. برنج را نیز از ۳ ساعت قبل در مقداری آب خیس کنید سپس هنگام پخت، آب روی آن را خالی کنید.
مرحله سوم | پخت لپه، بلغور گندم و برنج
–
در قابلمه ای حاوی ۷ پیمانه آب جوش، لپه را بریزید تا ۳ ساعت بپزد. ۲ ساعت پس از شروع پخت لپه، بلغور گندم و برنج را به قابلمه بیافزایید تا روی حرارت ملایم بپزند.
مرحله چهارم | افزودن سبزی و ادویه جات و سرو آش
–
برای افزودن مخلفات و ادویه جات و سرو آش روال زیر را انجام دهید:
- در ۴۵ دقیقه آخر پخت، پیاز داغ، مقداری نمک و فلفل سیاه را به آن اضافه کنید.
- در ادامه، در تابه ای حاوی روغن داغ، زردچوبه و تخم گشنیز را تفت دهید و در ۳۰ دقیقه آخر پخت آش، به همراه سبزی به آن اضافه کنید.
- سپس، یک پیمانه از مایع داخل قابلمه را به ماست اضافه کنید و با همزن دستی، هم بزنید تا یکدستشود سپس آن را به تدریج به آش بیافزایید و مخلوط کنید. پس از چند جوش، آش را از روی حرارت بردارید و سرو کنید.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی