1

مقدمه

آش ترش یکی از آش های معروف و فوق العاده خوشمزه ما ایرانی ها است. اکثر ایرانی ها از آش ترش همانند آش رشته به عنوان آش پشت پا استفاده می کنند. این غذا بسیار سالم است مخصوصا برای افرادی که چربی خون دارند چراکه به دلیل مزه ی ترش آن باعث کنترل چربی و کلسترول خون می شود. البته میزان ترشی آش بستگی به سلیقه شخصی دارد اگر کسی ترشی بیشتر دوست دارد می تواند سرکه آن را زیاد کند و اگر کسی مزه ی ملس و نسبتا شیرین دوست داشته باشد می تواند مقدار کمی شکر به آش اضافه کند. آش ترش در کنار دیگر انواع آش مانند آش انار، آش بلغور، ترخینه دوغ، آش جو، آش رسته سنتی، آش شله قلمکار، آش دندونی، آش دوغ، آش شوربا، آش گوجه فرنگی و آش ماست، از انواع غذاهای ملین و مفید برای بدن است. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه آش ترش این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.


!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.

پیشنهاد ویژه مطالعه: مراحل و نکات تهیه آش رشته

پیش نیاز و ملزومات

  • ظرف های مناسب
  • آبکش
  • قابلمه
  • تابه
  • گوشت کوب دستی

مراحل اصلی

مرحله اول | تهیه مواد اولیه

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • لوبیا چیتی: یک پیمانه (150گرم)
  • برنج: یک دوم پیمانه (80 گرم)
  • گوجه سبز ترش یا آلوچه: 500 گرم
  • استاک گوشت: 8 پیمانه (2 لیتر)
  • سبزی (پاک و خرد شده): 350 گرم شامل جعفری، گشنیزو اسفناج جمعا (280 گرم)، نعناع و خالواش (جمعا 50 گرم) و شبت (20 گرم)
  • سیر (کوبیده شده): 1 حبه (5 گرم)
  • زردچوبه (پودر شده): ۱ قاشق چایخوری (۳ گرم)
  • تخم گشنیز (پودر شده): ۱قاشق چایخوری (۳گرم)
  • آب غوره: 160 میلی لیتر
  • نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
  • پیازداغ: مقداری برای تزیین
  • روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم


!
در صورت تمایل می توانید به جای استاک گوشت، از همان مقدار آب به همراه ۲ عدد قرص عصاره گوشت استفاده کنید.


!
استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد.


!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.

مرحله دوم | خیس کردن حبوبات و برنج

لوبیارا از ۲۴ ساعت قبل در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن ۲ تا ۳ بار آب آن ها را تعویض کنید) سپس هنگام پخت در آبکش بریزید. برنج را از ۳ ساعت قبل، در مقداری آب خیس کنید سپس هنگام پخت، آب روی آن را خالی کنید.

مرحله سوم | پختن و کوبیدن گوجه سبز

گوجه سبز را در قابلمه ای حاوی مقداری آب بپزید سپس پوست و هسته یک سوم از آن را جدا و گوشت آن را با گوشت کوب کاملا له کنید.

مرحله چهارم | پختن گوشت، بلغور و حبوبات و سبزی

در ادامه لوبیا و استاک را در قابلمه ای بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید. پس از جوش آمدن، حرارت را ملایم کنید تا لوبیا به مدت 4 ساعت نیم پز شود. پس از آن، برنج را اضافه کنید و بگذارید به مدت 1 ساعت و ۳۰ دقیقه بپزد تا کاملا له شوند.

مرحله پنجم | تفت دادن ادویه جات و سبزی

در تابه ای حاوی روغن داغ، نعناع و خالواش را تفت دهید و در 30 دقیقه آخر پخت، به همراه سبزی به آش اضافه کنید. سپس روغن داغ، سیر را کمی تفت دهید در ادامه، زردچوبه و تخم گشنیز را به آن بیافزایید و مجددا تفت دهید.

مرحله ششم | افزودن گوجه سبز، آب غوره و ادویه جات به آش

در ۳۰‌ دقیقه آخر پخت آش، گوجه سبز له شده و درسته را به همراه مخلوط زردچوبه، آب غوره، مقداری نمک و فلفل به آش اضافه کنید تا کاملا جا بیافتد سپس آن را در ظرف مورد نظر بریزید و با پیاز داغ تزیین و سرو کنید.

لغات و اصطلاحات

  • آش ترش (شیراز): این دستور مانند اش ترش گیلان تهیه می شود، با این تفاوت که گوجه سبز ندارد و نخود و لوبیا سفید (از هر کدام ۱/۳ پیمانه) را به همراه ۲ عدد برگ بو (درسته) ۴۰۰ گرم سیرابی (خرد شده) و ۱۰۰ گرم مغز گردو (دونیم شده) بپزید. زمانی که نیم پز شد، یک پیمانه بلغور (خیس و آبکش شده) و کمی نمک به آن اضافه کنید‌. در اواخر پخت، یک دوم قاشق چای خوری زردچوبه (تفت داده شده)، برگه آلو، آلو سیاه، آلو بخارا، البالو خشک ( از هرکدام ۵۰ گرم خیس شده ) و فلفل سیاه (پودر شده) را به آش اضافه کنید.
  • آش ترش (اراک): این دستور مانند آش ترش گیلان تهیه می شود، با این تفاوت که به حبوبات آن یک دوم پیمانه نخود (خیس و آبکش شده) بیافزایید، همچنین گوجه سبز را از دستور حذف کرده و در اواخر پخت، ۲۵۰ گرم رشته آشی، یک عدد آلو خورشتی و یک دوم پیمانه سرکه سفید که با ۳ قاشق سوپ خوری شکر حل کرده اید، اضافه کنید.

منابع و ارجاعات

 

نظرات کاربران

1 دیدگاه در “مراحل و نکات تهیه ” آش ترش “

  1. گلناز گفت:

    باید خیلی خوشمزه باشه حتما درست میکنم ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 − 5 =