0

مقدمه

آش انار یک غذای بسیار خوشمزه و مناسب برای فصل سرد زمستان را در منزلتان و در کنار اعضای خانواده میل نمایید. این آش با تزیین دانه های سرخ انار زیبایی خاصی دارد. انارعلاوه بر اینکه میوه‌ای محبوب در میان ما ایرانی‌هاست، در آشپزی ایرانی و به ‌خصوص شمالی جایگاه مهمی دارد. در فصل پاییز و زمستان و به‌ویژه برای شب یلدا غذاهای زیادی با انار درست ‌می‌شوند که یک از آنها آش انار است. این غذای خوشمزه در استان‌های مختلف ایران مثل فارس، یزد، گیلانو آذربایجان با روش‌های مختلفی پخته می‌شود. این آَش در کنار دیگر انواع آش مانند آش بلغور گندم، آش ترخینه دوغ، آش ترش، آش جو، آش رسته سنتی، آش شله قلمکار، آش دندونی، آش دوغ، آش شوربا، آش گوجه فرنگی و آش ماست، از انواع غذاهای ملین و مفید برای بدن است. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه آش انار این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.


!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.

پیش نیاز و ملزومات

وسایل مورد نیاز تهیه آش انار عبارت است از:

  • ظرف های مناسب
  • قابلمه
  • آبکش
  • گوشت کوب
  • ملاقه

مراحل اصلی

اول | تهیه مواد اولیه

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • لوبیا قرمز: یک پیمانه (170 گرم)
  • لوبیا چیتی: یک سوم پیمانه (75گرم)
  • عدس: یک دوم پیمانه (۳۵۰ گرم)
  • بلغور گندم یا جو: یک دوم پیمانه (75 گرم)
  • برنج: ۱ پیمانه (۱۶۰ گرم)
  • استاک گوشت: 8 پیمانه (2 لیتر)
  • سبزی (پاک و خرد شده): 320 گرم شامل تره، جعفری، گشنیز و جعفری (از هرکدام 100 گرم ) و نعناع (20 گرم)
  • آب انار ترش: 3 پیمانه (750 میلی لیتر)
  • پیازداغ: 20 گرم
  • نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
  • زردچوبه (پودر شده): ۱ قاشق چایخوری (۳ گرم)
  • تخم گشنیز (پودر شده): ۱قاشق چایخوری (۳ گرم)
  • سماق: 1 قاشق سوپ خوری (3 گرم)
  • سیر داغ: مقداری برای تزیین
  • دانه های انار: مقداری برای تزیین
  • روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم


!
استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد. البته در صورت تمایل می توانید به جای استاک گوشت، از همان مقدار آب به همراه ۲ عدد قرص عصاره گوشت استفاده کنید.


!
در صورت تمایل، می توانید به جای آب انار ترش، از یک پیمانه رب انار استفاده کنید.


!
مصرف عدس در غذا به دلیل سودازا بودن آن، می تواند منجر به آلودگی و افزایش غلظت خون شود.

دوم | خیس کردن حبوبات و برنج

خیس کردن حبوبات

برای خیس کردن حبوبات و برنج روال زیر را انجام دهید:

  • لوبیا و عدس را از ۲۴ ساعت و بلغور را از ۱۲ ساعت قبل در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن ۲ تا ۳ بار آب آن ها را تعویض کنید)
  • برنج را از 3 ساعت قبل، در مقداری آب خیس کنید سپس هنگام مصرف، آب روی آن را خالی کنید.

سوم | پختن لوبیا، بلغور و حبوبات و عدس

لوبیا را در قابلمه ای حاوی آب جوش بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید تا به مدت حدود 2 ساعت و 30 دقیقه بپزد. در یک ساعت آخر پخت لوبیا، عدس را به آن اضافه کنید.

چهارم | پختن و کوبیدن برنج و بلغور گندم

بلغور گندم، برنج و نیمی از استاک را در قابلمه ای بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید. زمانی که جوش آمد، حرارت را ملایم کنید، در قابلمه را بگذارید تا بلغور و برنج به مدت 1 ساعت کاملا بپزند. پس از پخت بلغور و برنج، آن ها را با گوشت کوب دستی یا برقی بکوبید.

پنجم | افزودن حبوبات، سبزی، آب انار و جا انداختن اش

پس از کوبیدن برنج و بلغور، آن را به همراه عدس، لوبیا، سبزی، آب انار، نیمی از پیاز داغ، مقداری نمک و فلفل و بقیه استاک در قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید تا آش به مدت یک ساعت بپزد و کاملا جا بیافتد (در صورت نیاز، می توانید 2 تا 3 پیمانه آب به آن اضافه کنید).

ششم | تفت دادن زردچوبه و تخم گشنیز

زردچوبه و تخم گشنیز را در تابه ای حاوی روغن تفت دهید و به آش اضافه کنید.

هفتم | تزیین و سرو آش انار

تزئیین آش انار

پس از اینکه آش جا افتاد، سماق را به آن اضافه کنید سپس سیر داغ را با کمی از بقیه پیاز داغ مخلوط کنید و دور تا دور آش بریزیدُ و وسط آن را با دانه انار و بقیه پیاز داغ تزیین و سرو کنید.

نکات کلیدی

  • در صورت تمایل، می توانید در اواخر پخت، کمی گلپر به آش اضافه کنید.
  • در صورت تمایل، می توانید آش انار را با کوفته ریزه تزیین و سرو کنید.
  • افزودن سماق به آش، علاوه بر افزایش عطر ان، چاشنی مناسبی برای طعم دهی به عدسو لوبیا است و طعم آش را لذیذ تر می کند.
  • گشنیز عطر ویژه ای به این دستور می بخشد و افزودن تخم گشنیز در اواخر پخت، عطر آش را دو برابر می کند.
  • زردچوبه را حتما در روغن تفت دهید، زیرا باعث آزاد شدن آنتی اکسیدان ها و در نتیجه افزایش عطر و طعم آن می شود.

لغات و اصطلاحات

  • آش انار (ساوه): این دستور مانند آش انار گیلان تهیه می شود، با این تفاوت که باید در آن 250 گرمگوشت چرخ کرده (مخلوط گوسفند و گوساله) را به همراه یک عدد پیاز (رنده و آب گرفته شده)، مقداری نمک، فلفل و یک دوم پیمانه برنج (پخته شده) در ظرفی بریزید و ورز دهید، سپس به صورت کوفته ریزه درآورده و در روغن سرخ کنید. نیمی از آن را در آش ریخته، نیمی دیگر را برای تزیین کنار بگذارید.
  • آش انار (یزد): این دستور مانند آش انار گیلان تهیه می شود، با این تفاوت که سبزی ندارد.

منابع و ارجاعات

 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 − 7 =