مراحل و نکات تهیه " آش گوجه فرنگی"

مراحل و نکات تهیه " آش گوجه فرنگی"

برچسب ها:
2 11 299
04 آبان 1400
+

مقدمه

آش از آن پیش غذاهای بسیار سنتی می باشد که در هر شهری انواع و اقسام آش را می توان یافت. از آش برای نذری های مهم، پشت پای مسافر، مجالس عروسی و سفره های دعا و … استفاده می شود. آش گوجه فرنگی یکی از آش های خوشمزه ی ایرانی است و از سوی دیگر دارای ویتامین های آ، ث، کا و خانواده ویتامین های ب، و مواد معدنی همچون پتاسیم، منگنز، منیزیم، مس و فسفر نیز دارا است. این آَش در کنار دیگر انواع آش مانند آش بلغور گندم، آش دندونی، آش ترش، آش جو، آش رسته سنتی، آش شله قلمکار، آش انار، آش دوغ، آش ترخینه دوغ، آش شوربا و آش ماست، از انواع غذاهای ملین و مفید برای بدن است. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه آش گوجه فرنگی این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.

! این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.

+

پیش نیاز و ملزومات

  • ظرف های مناسب
  • آبکش
  • قابلمه
  • تابه
  • ملاقه
+

مراحل اصلی

اول | تهیه مواد اولیه -

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • نخود: ۱ پیمانه (۱۵۰ گرم)
  • استاک گوشت: ۱۰ پیمانه (۲۵۰۰ میلی لیتر)
  • برنج: ۱ پیمانه (۱۶۰ گرم)
  • نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده) شده): به میزان لازم
  • گوشت چرخ کرده (مخلوط گوسفند و گاو): ۱۰۰ گرم
  • ادویه کاری (پودر شده): ۱ قاشق سوپ خوری (۶گرم)
  • پیاز (رنده و آب گرفته شده): ۱عدد (۱۴۰ گرم)
  • زنجبیل (پودر شده): یک دوم قاشق چایخوری (یک و نیم گرم)
  • زعفران (سابیده و حل شده در آب): ۱ قاشق سوپ خوری
  • زردچوبه (پودر شده): ۱ قاشق چایخوری ( ۲ گرم)
  • آب گوجه فرنگی: ۳ پیمانه (۷۵۰ میلی لیتر)
  • رب گوجه فرنگی: ۱ قاشق سوپ خوری
  • سبزی آش (پاک و خرد شده): ۳۰۰ گرم شامل تره (۱۰۰ گرم)، جعفری (۵۰ گرم)، گشنیز (۵۰ گرم) و اسفناج (۱۰۰ گرم)
  • آب سماق: ۱ پیمانه (۲۵۰ میلی لیتر)
  • نعناع داغ: به میزان لازم
  • پیاز داغ: ۱۰ گرم
  • روغن مایع: به میزان لازم

! استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد.

! برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.

دوم | خیس کردن و پختن نخود -

نخود را از ۲۴ ساعت قبل، در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن، ۲تا ۳ بار آب آن را عوض کنید) سپس هنگام پخت، در آبکش بریزید و در قابلمه ای حادی ۵ پیمانه استاک، روی حرارت ملایم قرار دهید تا به مدت ۴ ساعت بپزد سپس آن را آبکش کنید.

سوم | خیس کردن برنج -

برنج را از ۳ ساعت قبل، در مقداری آب و نمک خیس کنید سپس هنگام مصرف، آب روی آن را خالی کنید.

چهارم | ورز دادن گوشت و افزودن ادویه جات -

در ظرفی گوشت را همراه نمک ورز دهید تا حالت چسبندگی پیدا کند، سپس ادویه کاری، پیاز، زنجبیل، زعفران، زردچوبه و کمی فلفل را اضافه کرده، مخلوط کنید و کاملا ورز دهید.

پنجم | سرخ کردن کوفته ریزه -

در تابه مقداری روغت ریخته و روی حرارت قرار دهید، تا داغ شود. از مواد به اندازه های کوچک برداشته، در دست فرم دهیدو به شکل کوفته ریزه درآورید، سپس در تابه ای حاوی روغن داغ سرخ کنید.

ششم | پختن برنج، نخود، کوفته ریزه و مخلفات -

مقداری از کوفته ریزه ها را کنار بگذارید. پس از آن، در قابلمه ای جداگانه، آب گوجه فرنگیرا به همراه رب گوجه فرنگی، نخود، برنج، بقیه کوفته ریزه ها و بقیه استاک بریزید و روی حرارت قرار دهید تا برنج به مدت یک ساعت بپزد.

هفتم | جا انداختن آش و افزودن مخلفات -

در ۳۰ دقیقه آخر پخت، سبزی آش را همراه آب سماق، مقداری نعناع داغ، نیمی از پیاز داغ و کمی نمک به آش اضافه کنید تا کاملا جا بیافتد، سپس آن را با بقیه پیاز داغ، نعناع داغ و بقیه کوفته ریزه ها تزیین و سرو کنید‌.

+

نکات کلیدی

  • در صورت تمایل می توانید به جای آب گوجه فرنگی، از گوجه فرنگی استفاده کنید؛ بدین ترتیب که ابتدا گوجه فرنگی را بلانچ کرده، پوست آن را گرفته، سپس آن را خرد کنید و به آش اضافه کنید.
  • ادویه کاری شامل زردچوبه (۲ قاشق سوپ خوری)، دارچین (۱ قاشق سوپ خوری)، هل(۱ قاشق سوپ خوری)، زیره (1 قاشق سوپ خوری) و تخم گشنیز ( ۲قاشق سوپ خوری) است که به صورت آسیاب شده با (۱ قاشق سوپ خوری) پودر سیر مخلوط شده اند.
  • سماق را با ۴ پیمانه آب به مدت ۲ ساعت خیس کنید، هنگام مصرف در صافی بسیار ریز بریزید و آب آن را جدا کنید.
+

منابع و ارجاعات

+

نظرات کاربران

)