0

مقدمه

کوفته بلغور در کنار کوفته انار، کوفته برنجی (تبریزی)، کوفته ریزه (کوفته قلقلی)، کوفته سماق، یکی از انواع کوفته های بسیار خوشمزه است. کوفته بلغور از غذاهای سنتیکشور ترکیه به شمار می رود. به صورت کلی طرفداران کوفته در ایران بسیار زیاد است زیرا یکی از غذاهای سنتی ما ایرانیان نیز بوده و با ذائقه ما سازگار است. ماده اصلی تشکیل دهنده این کوفته، بلغور بوده و به دو روش تهیه می شود (با گوشت قرمز و بدون گوشت قرمز). برخی دیگر از غذاهای خوشمزه که با بلغور تهیه می شود مانند آش بلغور و شامی بلغور نیز از محبوبیت بالایی در میان غذاهای ایرانی برخوردار است. این کوفته با نام کوفته بلغور ترکیه نیز معرفی می شود. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه کوفته بلغور این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.


!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.

مراحل اصلی

مرحله اول | تهیه مواد اولیه

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • نخود: سه چهارم پیمانه (100 گرم)
  • بلغور گندم: 1 پیمانه (150 گرم)
  • استاک گوشت: 10 پیمانه (2 لیتر)
  • نمک و دانه فلفل (کوبیده شده): به میزان لازم
  • گوشت چرخ کرده ( مخلوط گوسفند و گوساله): ۴۰۰ گرم
  • ادویه کاری (پودر شده): 1 قاشق چایخوری (3 گرم) شامل زردچوبه(۲ قاشق سوپ خوری)، دارچین (۱ قاشق سوپ خوری)، هل (۱ قاشق سوپ خوری)، زیره (۱ قاشق سوپ خوری) و تخم گشنیز (۲ قاشق سوپ خوری) است که به صورت آسیاب شده با (۱ قاشق سوپ خوری) پودر سیر مخلوط شده اند.
  • مغز گردو (دو نیم شده): 160 گرم
  • سبزی (پاک و خرد شده): ۱0۰ گرم سبزی شامل گشنیزو جعفری (جمعا 90 گرم)، مرزه و ترخون و نعناع (جمعا 60 گرم)
  • پیاز (رنده و آب شده): ۱ عدد (۱۴۰ گرم)
  • تخم مرغ: 2 عدد
  • زعفران (ساییده و حل شده در آب): 2 قاشق سوپ خوری
  • پیاز داغ: 20 گرم
  • رب گوجه فرنگی: 50 گرم
  • زردچوبه (پودر شده): ۱ قاشق چایخوری (۳ گرم)
  • روغن مایع (مخصوص سرخ کردنی): به میزان لازم


!
استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد. در صورت تمایل می توانید به جای استاک گوشت، از یک عدد قرص عصاره گوشت، به همراه همان میزان آب استفاده کنید.


!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.

مرحله دوم | خیس کردن نخود و بلغور و پخت آن

در ادامه:

  • نخود را از 24 ساعت قبل و بلغور را از 12 ساعت قبل به طور جداگانه در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن، 2 تا 3 بار آب آن را عوض کنید)
  • هنگام پخت، در آبکش بریزید. نخود را در قابلمه ای حاوی 3 پیمانه استاک بریزید و به مدت 4 ساعت روی حرارت ملایم قرار دهید تا بپزد، در نیمه پخت، کمی نمکدر قابلمه بریزید. سپس آن را آبکش کنید.
  • بلغور را نیز در قابلمه ای حاوی مقداری آب بریزید تا به مدت ۴۵ دقیقهبپزد. در اواسط پخت، کمی نمک به آن بیافزایید و آبکش کنید.

مرحله سوم | آماده سازی مایه کوفته به همراه ادویه جات

در ظرفی گوشت چرخ کرده و نمک را بریزید و ورز دهید. سپس ادویه کاری را به آن بیافزایید و کاملا ورز دهید. پس از آن، تعدادی از گردوها را برای وسط کوفته کنار گذاشته و بقیه آن را آسیاب کنید. ۲۰ گرم از سبزی را کنارگذاشته و بقیه ان را به همراه گردو (آسیاب شده)، یک چهارم پیمانه بلغور، نخود، پیاز، تخم مرغ، نیمی از زعفران و فلفل به گوشت چرخ کرده بیافزایید و ورز دهید تا مایه ی کوفته کاملا حالت چسبندگی پیدا کند.

مرحله چهارم | فرم دادن و سرخ کردن کوفته

کف دست را با مقداری روغن مایع چرب کنید و از مایه آماده شده به اندازه های دلخواه بردارید و در کف دست پهن کنید. سپس در وسط آن، نیمی از پیاز داغ و بقیه گردو را قرار دهید و مخلوط گوشت را از هر دو طرفروی آن بیاورید. به همین ترتیب بقیه مایه را آماده کنید. در ظرفی گذاشته و به مدت 1 ساعت در یخچال قرار دهید.

مرحله پنجم | تهیه سس کوفته

در مرحله بعد رب گوجه فرنگی را در قابلمه ای حاوی کمی روغن تفت دهید تا خوش رنگ شود، سپس زردچوبه و بقیه پیاز داغ را به آن بیافزایید و کمی تفت دهید. در ادامه بقیه زعفران، استاک، بلغور، سبزی و مقداری نمک و فلفل را نیز به آن اضافه کنید و حرارت را زیاد کنید تا جوش بیاید.

مرحله ششم | پخت و سرو نهایی کوفته بلغور

کوفته ها را یکی یکی به قابلمه استاک در حال جوش اضافه کنید. پس از ۱۰ دقیقه، حرارت را ملایم کنید در قابلمه را بگذارید تا کوفته ها کاملا بپزند. (دقت کنید پس از پخت، حدود ۲ پیمانه از استاک باقی بماند). پس از آماده شدن، کوفته ها را در ظرف مورد نظر سرو کنید.

نکات کلیدی

  • ورز دادن گوشت چرخ کرده با نمک، یکی از عواملی است که از وا رفتن کوفته جلو گیری می کند.
  • افزودن ادویه کاری به گوشت چرخ کرده، طعم و عطر متفاوتی را به این دستور می بخشد.
  • افزودن مغز گردو به گوشت چرخ کرده، باعث پوکی کوفته می شود.
  • استفاده از استاک به جای آب، علاوه بر ایجاد طعم بی نظیر در غذا، باعث بالا بردن ارزش تغذیه ای آن نیز خواهد شد.

منابع و ارجاعات

 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − 11 =