مقدمه
آش ترخینه دوغ یکی از آش های سنتی و قدیمی ایرانی است که در بعضی شهرهای ایران به صورت مناسبتی طبخ می شود. معروف ترین شهرهایی که این آش را طبخ می کنند اراک، ملایر، کرمانشاه، همدان و بروجرد هستند. آش ترخینه یا به اصطلاح محلی آش دویینه که به آش ترخینه دوغ هم مشهور است بیشتر در استانهای غربی ایران پخته میشود و برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا مثل یک آنتیبیوتیک قوی عمل میکند. این آش در کنار دیگر انواع آش مانند آش انار، آش بلغور، آش ترش، آش جو، آش رسته سنتی، آش شله قلمکار، آش دندونی، آش دوغ، آش شوربا، آش گوجه فرنگی و آش ماست، از انواع غذاهای ملین و مفید برای بدن است. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه آش ترخینه دوغ این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
پیشنهاد ویژه مطالعه: مراحل و نکات تهیه آش دوغ
پیش نیاز و ملزومات
- ظرف های مناسب
- آبکش
- سینی
- قابلمه
- تابه
- ملاقه
مراحل اصلی
مرحله اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- نخود: یک دوم پیمانه ( ۷۵ گرم)
- لوبیا چیتی: یک دوم پیمانه (۷۵ گرم)
- عدس: یک دوم پیمانه (۷۵ گرم)
- ترخینه: طبق دستور داده شده
- زردچوبه (پودر شده): یک دوم قاشق چایخوری
- پیاز داغ: ۳۰ گرم
- سبزی آش (پاک و خرد شده): ۵۰۰ گرم
- نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
- نعناع داغ و سیر داغ: مقداری برای تزیین
مواد لازم برای تهیه ترخینه:
- بلغور گندم: ۱ پیمانه (۱۵۰ گرم)
- دوغ ترش (پرچرب): ۷۵۰ میلی لیتر
- زردچوبه (پودر شده): ۱ قاشق سوپ خوری (۳ گرم)
- زعفران (سابیده و حل شده در آب): ۱ قاشق سوپ خوری
- سبزیجات معطر (پونه، نعناع و گشنیز): به میزان لازم
- نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
!
مصرف عدس در غذا به دلیل سودازا بودن آن، می تواند منجر به آلودگی و افزایش غلظت خون شود.
مرحله دوم | خیس کردن حبوبات
–
حبوبات را به صورت جداگانه، از ۲۴ ساعت قبل در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن، ۲تا ۳ بار آب آن ها را عوض کنید) سپس هنگام پخت در آبکش بریزید.
مرحله سوم | خیس کردن ترخینه
–
ترخینه را نیز به مدت ۲ ساعت در مقداری آب خیس کنید تا نرم شود سپس هنگام مصرف در آبکش بریزید
مرحله چهارم | پختن نخود و لوبیا چیتی
–
نخود را در قابلمه ای حاوی مقداری آب جوش بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید تا جوش بیاید، سپس حرارت را ملایم کنید تا به مدت ۴ ساعت بپزد. ۴۰ تا ۶۰ دقیقه پس از پخت نخود، لوبیا چیتی را به آن بیافزایید، در قابلمه را بگذارید تا کاملا بپزند.
مرحله پنجم | افزودن ترخینه و عدس به آش
–
۲ ساعت و ۳۰ دقیقه پس از پخت نخود، لوبیا چیتی و زردچوبه را در تابه ای حاوی کمی روغن تفت دهید تا قهوه ای رنگ شود، سپس آن ها را به همراه عدس، ترخینه و نیمی از پیاز داغ به آش اضافه کنید و بگذارید کاملا بپزند.
مرحله ششم | افزودن سبزی و ادویه جات و سرو آش ترخینه دوغ
–
در ۳۰ دقیقه آخر پخت آش، سبزی، مقداری نمک و فلفل سیاه را به آن اصافه کنید و بگذارید آش کاملا جا بیافتد (در این فاصله، یکی دوبار آش را هم بزنید تا ته نگیرد) سپس آن را در ظرف مورد نظر بریزید و با نعناع داغ، سیر داغ و بقیه پیاز داغ تزیین و سرو کنید.
پیشنهاد ویژه مطالعه: مراحل و نکات تهیه آش ماست
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی