0

مقدمه

آش جو یکی از مقوی‌ترین و خوشمزه‌ترین آش‌های قدیمی و سنتی ایرانی است. این آش در سراسر کشور روش‌های پخت متفاوت اما به طور معمول مواد تشکیل دهنده یکسانی دارند که از مهمترین آن‌ها می‌توان به جو، حبوبات، سبزی آش و کشک اشاره کرد. این آش در کنار دیگر انواع آش مانند آش انار، آش بلغور، ترخینه دوغ، آش رشته سنتی، آش ترش، آش شله قلمکار، آش دندونی، آش دوغ، آش شوربا، آش گوجه فرنگی و آش ماست، از انواع غذاهای ملین و مفید برای بدن است. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه آش جو این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.


!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.

پیشنهاد ویژه مطالعه: مراحل و نکات تهیه آش رشته

پیش نیاز و ملزومات

  • ظرف های مناسب
  • آبکش
  • قابلمه
  • گوشت کوب برقی یا دستی
  • تابه
  • آسیاب کن
  • ملاقه

مراحل اصلی

مرحله اول | تهیه مواد اولیه

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • نخود: یک سوم پیمانه (۳۵ گرم)
  • لوبیا چیتی: یک سوم پیمانه (۵۰ گرم)
  • عدس: یک سوم پیمانه (۵۰ گرم)
  • جو (پوست کنده): ۲ پیمانه ( ۳۲۰ گرم)
  • برنج: یک سوم پیمانه (۸۰ گرم)
  • پیاز (خلالی خرد شده): ۱ عدد (۱۴۰ گرم)
  • استاک گوشت: ۱۰ پیمانه (دو و نیم لیتر)
  • قلوه گاه گوسفند (با استخوان): ۴۰۰ گرم (در صورت تمایل)
  • سبزی (پاک و خرد شده): ۴۰۰ گرم شامل تره، جعفری، گشنیز و اسفناج (جمعا ۳۶۰ گرم) و شبت (۴۰ گرم)
  • زرد چوبه (پودر شده): ۱ قاشق چایخوری (۳گرم)
  • تخم گشنیز (پودر شده): ۱قاشق چایخوری (۳ گرم)
  • پیاز داغ: به میزان لازم
  • کشک (غلیظ): ۴۴۰ گرم
  • نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
  • نعناع داغ: مقداری برای تزیین
  • زعفران ( سابیده و حل شده در اب): به میزان لازم
  • روغن مایع: به میزان لازم


!
استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد. در صورت تمایل می توانید به جای استاک گوشت، از همان مقدار آب به همراه ۲ عدد قرص عصاره گوشت استفاده کنید.


!
مصرف عدس در غذا به دلیل سودازا بودن آن، می تواند منجر به آلودگی و افزایش غلظت خون شود.


!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.

پیشنهاد ویژه مطالعه: مراحل و نکات تهیه آش شله قلمکار

مرحله دوم | خیس کردن حبوبات و برنج

حبوبات را به صورت جداگانه از ۲۴ ساعت و جو را از ۱۲ قبل، در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن، ۲ تا ۳ بار آب آن ها را عوض کنید) سپس هنگام‌ پخت، در آبکش بریزید. برنج را نیز از ۳ ساعت قبل، در مقداری آب خیس کنید سپس هنگام پخت، آب روی آن را خالی کنید.

مرحله سوم | پختن گوشت، حبوبات و برنج و سبزی همراه با استاک

برای پختن حبوبات و سبزی باید:

  • پیاز را در قابلمه ای حاوی روغن داغ، تفت دهید تا نرم و شفاف شود سپس نخود و ۸ پیمانه استاک گوشت را به آن بیافزایید و بگذارید نخود به مدت ۴ ساعت و ۳۰ دقیقه بپزد. ۴۰ تا ۶۰ دقیقه پس از پخت نخود، جو را به همراه گوشت و لوبیا چیتی به آن بیافزایید و در قابلمه را بگذارید تا بپزند.
  • در یک ساعت آخر پخت آش، عدس و برنج را به آن اضافه کنید و بگذارید مواد کاملا پخته و له شوند. در ۳۰ دقیقه آخر پخت، سبزی را بیافزایید.

مرحله چهارم | کوبیدن گوشت و آسیاب کردن نیمی حبوبات

در تابه ای حاوی روغن داغ، زردچوبه و تخم گشنیز را تفت دهید. گوشت را از قابلمه بیرون بیاورید و استخوان های آن را جدا کنید و با گوشت کوب دستی یا برقی بکوبید و به همراه بقیه استاک، مقداری از پیاز داغ، زردچوبه و تخم گشنیز تفت داده شده، به قابلمه آش بیافزایید و بگذارید آش کاملا جا بیافتد. پس از پخت حبوبات و گوشت، آش را در آبکش بریزید و یک سوم از حبوبات را در دستگاه آسیاب کن بریزید، له کنید و مجددا به قابلمه آش برگردانید و روی حرارت قرار دهید تا به مدت ۳۰ دقیقه دیگر بپزد و کاملا جا بیافتد.

مرحله پنجم | افزودن کشک و ادویه جات و سرو آش جو

در مرحله آخر گام های زیر را انجام دهید:

  • در ۲۰ دقیقه آخر پخت آش، کشک را یک تا دو ملاقه از مایه آشمخلوط کنید تا رقیق شود و دمای آن با دمای آش یکی شود سپس آن را به قابلمه بیافزایید.
  • فلفل سیاه را در تابه ای کوچک حاوی روغن داغ، کمی تفت دهید و به همراه نمک به قابلمه آش بیافزایید. پس از چند جوش، آش را با نعناع داغ، زعفران و مقداری پیاز داغ تزیین و سرو کنید.

نکات کلیدی

  • در صورت تمایل، می توانید به جای استاک گوشت، از همان مقدار آب به همراه ۲ عدد قرص عصاره گوشت استفاده کنید.
  • در صورت تمایل، می توانید به جای کشک از ۲ پیمانه پنیر پارمزان (رنده شده) استفاده کنید. پنیر پارمزان، آش را بسیار خوش طعم تر می کند.

منابع و ارجاعات

 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × پنج =