مقدمه
آلو، یک میوه تک هستهای (مانند هلو، زردآلو، آلبالو و …) بوده که از لحاظ رنگ، شکل و اندازه دارای گونههای متفاوتی است. آلو ارزش تغذیهای فراوانی دارد. این میوه را هم به صورت خام میتوان خورد و هم درون انواع خوراک از آن استفاده کرد.
در این مطلب؛ خواص و ویتامین ها، مضرات و موارد کاربرد آلو ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از آلو به دست آورید.
متن اصلی
مشخصات آلو
مشخصات میوه آلو عبارت است از:
- نام های دیگر: گوجه برغانی، آلو سیاه، قطره طلا، آلو بخارا، اجاص (آلوبخارایی)، برقوق (آلو زرد)، قلوب الدجج (آلو سیاه)
- نام لاتین: Garden Plum, Plum
- آشکال دارویی: میوه، برگ، ریشه، شکوفه، صمغ
خواص آلوچه
مزاج، طبع و مصلح آلو
طبع و مصلحات آلو عبارت است از:
- مزاج آلو: از نظر طبع، انواع میوه شیرین آلو، سرد و تر و نوع تُرش آن بیشتر سرد است. و برگ آن سرد و خشک است
- مصلح آلو: عناب، عسل، کندر، روغن زیتون
ترکیبات، ویتامین ها و مواد معدنی آلو
ارزش غذایی 100 گرم آلو به صورت زیر است:
انرژی (کالری) |
46 کیلوکالری |
کربوهیدرات |
11.42 گرم |
پروتئین |
0.70 گرم |
چربی |
0.28 گرم |
آب |
87.23 گرم |
فیبر |
1.40 گرم |
قند |
9.92 گرم |
17.00 میکروگرم |
|
0.26 میلی گرم |
|
ویتامین K |
6.40 میکروگرم |
ویتامین C |
9.50 میلی گرم |
تیامین (B1) |
0.03 میلی گرم |
ریبوفلاوین (B2) |
0.03 میلی گرم |
نیاسین (B3) |
0.42 میلی گرم |
کولین (B4) |
1.90 میلی گرم |
پانتوتنیک اسید (B5) |
0.14 میلی گرم |
ویتامین B6 |
0.03 میلی گرم |
فولات (B9) |
5.00 میکروگرم |
کلسیم |
6.00 میلی گرم |
آهن |
0.17 میلی گرم |
منیزیم |
7.00 میلی گرم |
فسفر |
16.00 میلی گرم |
پتاسیم |
157.00 میلی گرم |
روی |
0.10 میلی گرم |
مس |
0.06 میلی گرم |
منگنز |
0.05 میلی گرم |
خواص و فواید درمانی آلو
فواید و خواص آلو عبارتند از:
- تقویت کننده سیستم ایمنی: آلو، ویتامین C دارد و برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است
- کاهش سردرد: اگر قبل از غذا خورده شود برای سردرد طبع گرم مفید است
- تنظیم قاعدگی: در هند، آلو بخارا در موارد بی نظمی در عادت ماهانه برای تنظیم قاعده مفید است
- پیشگیری از مشکلات قلبی: مصرف منظم آلو خشک می تواند به پیشگیری از اختلالات قلبی مانند حملات قلبی، سکته ها و تصلب شرایین کمک کند
- ضد سرطان: مصرف آلو به دلیل وجود انواع آنتی اکسیدان ها باعث می شود خطر ابتلا به سرطان های شایعی مثل سرطان سینه و سرطان کبد کاهش یابد
- جلوگیری از پوکی استخوان: آلو خشک دارای اثرات آنابولیک است که مصرف آن ممکن است به سلامت استخوان ها کمک کند
- مفید برای پوست: آلو سرشار از ویتامین C و سایر آنتی اکسیدان های مفید برای بدن هستند که می توانند به حفظ پوستی سالم، درخشان و جوان به شما بسیار کمک کنند.
عوارض و موارد منع مصرف آلو
با وجو خواصی که آلو دارد، اما مصرف آن برای بعضی افراد، مضر بوده و زیاده روی در خوردن آن نیز باعث عوارض زیر می شود:
- آلو هم یک میوه اسیدی است و میتواند افراد مستعد را دچار ناراحتیهای معده کند
- ممکن است ترکیب سوربیتول موجود در آلو، باعث نفخ شود
- ممکن است مصرف پوست آلو زرد در کودکان باعث دل درد شود
- آلو برای افرادی که مزاج سردی دارند و نفخ شکم دارند مضر است.
کاربرد و موارد مصرف آلو
آلو هم به صورت میوه ی تازه، هم خشک شده و هم پخته و در اشکال مختلف مانند خورشت آلو مسما، رُب آلو، خورشت آلو اسفناج، آش آلو، لواشک و … مصرف می شود.
مشخصات گیاه آلو
درخت آلو درخت کوتاهی است عموماً بدون خار به بلندی ۵-۲ متر، ریشه آن زیاد عمیق نمیشود. تنة آن دارای چوب سخت با رگههای قرمز تاج درخت در بعضی ارقام کروی و در بعضی از ارقام تخم مرغی دراز است. پوست ساقهها صاف و براق و پوشیده از کرک ظریف و خزی. برگها بیضی شکل با کشیده، حاشیه برگها با دندانه و قوسی و زیر و روی برگ خری است.
گلهای آن به قطر ۲٫۵ – ۱٫۵ سانتیمتر و دم گل آن صاف و یا خزی به طول ۲ سانتیمتر. میوة آن تخم مرغی یا گرد و به رنگهای زرد، بنفش، سرخ و دارای هستة تخم مرغی کوچک چسبیده به میوه میباشد. اراضی با رطوبت دائم و با تلاقی که خوب زهکشی نشود. برای درخت آلو مناسب نیست و باعث خفه شدن ریشه و پوسیدن آن میشود. به این جهت خاک قابل نفوذ نسبتاً خشک برای آن مناسب است. تکثیر آلو خیلی ساده است و به آسانی از راه های کاشت هسته، قلمه زدن، خوابانیدن شاخه آن و با پیوند زدن انجام میشود. پس از اینکه نهال جوان در خزانه بدست آمد و آماده انتقال به محل اصلی شد. آن را در باغ با فاصله معمولاً ۸-۷ متر میکارند. پیوند درخت آلو را معمولاً پیوند شکمی و در سطح خاک میزنند.
انواع درخت آلو به طور خودرو در جنگلهای شمال ایران از بندر گز تا گیلان و همچنین در مناطق کوهستانی اطراف کرمانشاه در بیستون و در آذربایجان غربی و در فارس دیده میشود و در اکثر مناطق ایران نیز کاشته و پرورش داده میشود. آلوهایی که تازه خورده میشوند ارقام مختلفی دارند که از جمله Reine claude یا آلو سبز آبدار یا زرد طلایی که بزرگ و کروی است و Goutte dor یا قطر طلا که زرد بزرگ و تخم مرغی است و Mirabelle یا آلوی زرد کوچک با نقطههای قرمز که بیشتر برای کمپوت و کنسرو مصرف میشود و Saint Antoine که آلوی سیاه آبی رنگ است.
نام علمی: Prunus domestica L. درخت آلو از خانواده Rosaceae
منابع و ارجاعات
- کتاب میوه درمانی
- ویکی پدیا