مقدمه
در کارآفرینی و اشتغال زایی گاهی الزام به ثبت شرکت، ثبت برند و لوگو، ثبت اختراع، ثبت طرح صنعتی، انحلال شرکت یا دریافت گواهی دانش بنیان بودن است تا بتوانید مجوزهای لازم را دریافت کنید یا بتوانید از تسهیلاتی که به کارآفرینان اختصاص داده شده است بهره مند شوید. همچنین اگر کسب و کار شما در حوزۀ اقتصاد الکترونیک است، باید مبادرت به ثبت نام و دریافت مجوز و لوگو ساماندهی وزارت ارشاد، دریافت نماد اعتماد الکترونیک، ثبت دامنه عمومی و بین المللی یا ثبت دامنه ملی ir و در صورت لزوم فعالسازی درگاه پرداخت اینترنتی هم بنمایید. بنابر این نماد اعتماد الکترونیک (اینماد) مجوزی است که از طرف سازمان صنعت، معدن و تجارت، صادر میشود. وب سایت یا فروشگاه نماد اعتماد دریافت میکند، تحت نظارت این سازمان قرار می گیرد. اگر سایتهایی که نماد اعتماد دارند پول دریافت کنند و در ازای آن کالا ارائه ندهند، خریدار میتواند به راحتی شکایت کند و مراحل قانونی کار را طی کند. با توجه به اینکه سایتهای دارای نماد اعتماد تحت نظارت قرار میگیرند و از آنها مدارک شناسایی دریافت میشود، میتوان با اطمینان بیشتری نسبت به سایتهای ناشناس از آنها خرید کرد. حال امکان دارد خودمان قصد راهاندازی یا توسعه یک کسب و کار اینترنتی داشته باشیم و برای جلب اعتماد بازدیدکنندگان سایت جهت انجام تراکنش مالی، دریافت نماد اعتماد الکترونیک مورد توجه جدی ما قرار بگیرد. همچنین تنها با دراختیار داشتن نماد اعتماد الکترونیک میتوانید با اداره پست قرارداد ببندید و سیستم تحویل در محل داشته باشید. برای آشنایی کامل با مدارک، مراحل و نکات دریافت نماد اعتماد الکترونیک یا اینماد، این مطلب را با دقت مطالعه و در بخش نظرات، تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
پیش نیاز و ملزومات
پیش نیاز و مدارک لازم برای دریافت مجوز اینماد، عبارت است از:
- شخص حقیقی:
- تصویر صفحه اول شناسنامه
- تصویر مجوز فعالیت در صورت وجود
- تعهدنامه شخصیت حقیقی
- کارتهای بانکی عضو شبکه شتاب دارای وجه نقد کافی برای پرداخت هزینهها مطابق با آییننامه
- شخص حقوقی:
- تصویر صفحه اول شناسنامه
- تصویر آگهی روزنامه رسمی
- تصویر اصل اساسنامه
- آگهی آخرین تغییرات آدرس در صورت وجود
- آگهی آخرین تغییرات اسامی اعضای هیئت مدیره در صورت وجود
- آگهی آخرین تغییرات موضوع فعالیت شرکت در صورت وجود
- تعهدنامه شخصیت حقوقی
- تصویر پروانه یا مجوز فعالیت
- کارتهای بانکی عضو شبکه شتاب دارای وجه نقد کافی برای پرداخت هزینهها مطابق با آییننامه
- شخص دولتی (حاکمیتی):
- تصویر نامه در سربرگ رسمی سازمان با امضای مقام مسئول مربوطه مبنی بر تعلق وبسایت به دستگاه دولتی مزبور
مراحل اصلی
اول | مراجعه به سایت نماد اعتماد الکترونیکی و ثبت درخواست
–
پس از تکمیل مراحل طراحی و توسعه وبسایت کسب و کار اینترنتی خود، به پایگاه اینترنتی نماد اعتماد الکترونیکی مراجعه کرده و مراحل زیر را انجام دهید:
- ایجاد حساب کاربری: چنانچه دفعه اول هست که برای درخواست نماد اعتماد الکترونیکی اقدام میکنید لازم است ابتدا حساب کاربری ویژه خود در وب سایت آن، ایجاد کنید. روی لینک ایجاد نام کابری در وبسایت کلیک کنید و پس از تکمیل فرم مربوطه نام کاربری شما ایجاد میشود. پس از ایجاد حساب کاربری، به سامانه وب سایت درخواست نماد اعتماد الکترونیک داخل شوید، روی گزینه درخواست نماد اعتمادکلیک کرده و نسبت به تکمیل فرم اطلاعات اقدام کنید. در این فرم اطلاعات هویتی، محل سکونت و تماس فردی خود را در فرم وارد کرده و تأیید میکنید
- بارگذاری مدرک هویتی: پس از تکمیل فرم اطلاعات، ابتدا صفحه اول شناسنامه خود را اسکن کرده و سپس در محل مشخص شده بارگذاری کنید
- تکمیل فرم درخواست: پس از تکمیل فرم اطلاعات و بارگذاری مدارک هویتی لازم است نسبت به ثبت درخواست نماد اعتماد الکترونیکی برای کسب و کار خود اقدام کنید:
- لازم است در گام اول در منوی سمت راست سایت روی گزینه افزودن کسب و کار کلیلک کنید و فرم درج اطلاعات کسب و کار اینترنتی را تکمیل کنید. در این گام لازم است یک نام کاربری و یک کلمه عبور در قسمت مشتریان فروشگاه خود ایجاد کنید و آن را در اختیار مرکز توسعه تجارت الکترونیک قرار بدهید تا آنها ارزیابیهای لازم را روی وبسایت شما انجام دهند؛
- در گام دوم در منوی سمت راست سایت روی گزینه مدیریت کسب و کار کلیلک کنید و در صفحه باز شده روی گزینه انجام تاییدیه فنی کلیک کنید.
دوم | انجام عملیات تأیید فنی وبسایت
–
عملیات فنی دارای چهار قدم است، هر یک از چهار مرحله را انتخاب کرده و تأییدیه فنی مربوطه را انجام دهید:
- ارسال کد به ایمیل دامنه شما
- بارگذاری فایل در سرور
- افزودن متاتگ در صفحه اصلی و تغییر عنوان صفحه.
!
نماد اعتماد الکترونیکی تنها به سایتهایی که خرید و فروش محصول یاخدمات در آن انجام میشود، تعلق میگیرد. اگر صرفاً در سایت خود درباره محصولات یا خدمات خود اطلاع رسانی کرده اید و امکان سفارشگیری آنلاین وجود ندارد، نیازی به دریافت اینماد ندارید (و البته برای چنین سایتی اینماد صادر نمیشود). همچنین توجه داشته باشید باید برای دامنه یا زیردامنهای که خرید در آن صورت میگیرد، درخواست اینماد کنید.
سوم | پرداخت هزینه احراز اطلاعات کسب و کار
–
پس از تکمیل درخواست، به منظور دریافت تأییدیه های مرکز نماد اعتماد الکترونیک بایستی نسبت به پرداخت هزینههای مربوطه به صورت الکترونیکی اقدام کنید. بدین منظور پس از انجام تأییدیه فنی در مرحله قبل، روال زیر را انجام دهید:
- در منوی سمت راست سایت، روی گزینه مدیریت کسب و کار کلیک کنید و در صفحه باز شده روی گزینه احراز اطلاعات کسب و کار کلیک کنید. در صفحه جدید مجموع هزینه درج شده و توضیح داده شده است.
- در نهایت روی گزینه مربوط به پرداخت هزینه در انتهای صفحه کلیک کنید و در درگاه بانک عامل، هزینه را به صورت الکترونیک واریز کنید.
- پس از پرداخت هزینه به صفحه تأیید صحت آدرس محل کسب و کار هدایت میشوید. اطلاعات دقیق نشانی پستی خود را وارد کرده و تأیید کنید.
- سپس در صفحه تأیید پست الکترونیکی نیز کد ده رقمی ارسالی به ایمیل خود را در کادر مربوطه ثبت کنید.
- در نهایت در صفحه تأیید صحت تلفن تماس ثابت مطابق با دستورالعمل با تلفن ثابت کسب و کار خود با شماره 42517-021 تماس گرفته، به منوی 1 و سپس منوی 2 تلفن گویا وارد شوید و کد موجود در صفحه را وارد تلفن گویا کنید.
بررسی دانوما نشان می دهد هزینهها بابت این موارد هستند:
- تأیید صحت آدرس محل کسب و کار
- تأیید صحت پست الکترونیکی کسب و کار اینترنتی
- تأیید صحت تلفن تماس ثابت کسب و کار اینترنتی.
!
پس از انجام درست هر یک از گامهای تأیید پست الکترونیک و تأیید تلفن ثابت تماس، سیستم به شما پیغامی مبنی بر اعتبار 90 روزه پست الکترونیک و یا تماس تماس ثابت روی صفحه درج میکند.
چهارم | تکمیل فرم های تکمیلی نظر سنجی و لیست خدمات
–
پس از انجام عملیات احراز اطلاعات کسب و کار، به منظور تکمیل فرآیند و ارجاع به کارشناس برای ارزیابی، بایستی فرم نظرسنجی و لیست خدمات و مجوزها که اطلاعات تکمیلی از کسب و کار اینترنتی شما است را پر کنید. بدین منظور:
- در منوی سمت راست سایت، ابتدا روی گزینه مدیریت کسب و کار کلیک کنید و در صفحه باز شده روی گزینه فرم نظرسنجی کلیک کنید.
- پس از تکمیل فرم نظرسنجی، مجدد در صفحه مدیریت کسب و کار روی گزینه لیست خدمات و مجوزها کلیک کنید.
- در صفحه باز شده به ازای هر نوع خدمت، با کلیک روی افزودن خدمت بر اساس انتخاب، خدمات کسب و کار اینترنتی خود را درج میکنید.
- پس از تکمیل لیست خدمات و مجوزها، در منوی مدیریت کسب و کار روی گزینه ارسال پرونده جهت بررسی، کلیک کرده و فرم بازشده را تأیید کنید.
!
تا قبل از تأیید ارسال پرونده جهت بررسی، امکان ویرایشهای متعدد در بیشتر اطلاعات وارد شده در زمانهای مختلف و ورود و خروجهای مکرر به سایت مرکز نماد اعتماد الکترونیک دارید. پس از تأیید ارسال پرونده جهت بررسی وضعیت پرونده به در حال بررسی توسط کارشناس تغییر میکند و دیگر امکان ویرایش اطلاعات نخواهید داشت.
پنجم | تأیید نشانی و اطلاعات درخواست
–
پس از تأیید ارسال پرونده جهت بررسی، اطلاعات شما توسط مرکز نماد اعتماد الکترونیکی ارزیابی میشود و کد تأیید نشانی به همراه تعهدنامه برایتان از طریق پست ارسال میشود.
ششم | ارسال مدارک فیزیکی کسب و کار
–
بعد از دریافت کد تأیید نشانی و تکمیل تعهد نامه، مدارک فیزیکی خود را به نشانی پستی درج شده در سایت ارسال کنید. بایستی فرم تعهدنامه همراه با کد تأیید آدرسی که برایتان ارسال میشود را تکمیل و امضا کنید و همچنین تصویر برابر اصل مدارک درخواست شده را پست کنید.
هفتم | ارزیابی وبسایت
–
بررسی های دانوما حاکی از آن است که وبسایتهای مورد درخواست، از سه جهت زیر، مورد ارزیابی کارشناسی قرار گرفته و نتیجه بررسی در قالب چک لیست الزامات به شما اعلام میگردد:
- محتوای وبسایت و مرتبط بودن آن با مدل کسبوکار و خدمات ارائه شده: کسبوکارهای اینترنتی موظف به رعایت قوانین و مقررات جاری کشور هستند. به همین جهت شیوههای بازاریابی، عدم فروش کالاهای غیرقانونی و فاقد مجوز، عدم درج تبلیغات غیرقانونی و عدم استفاده از نشانههای دولتی در سایت در این مرحله مورد بررسی قرار میگیرند.
- فرآیند فروش و ثبت سفارش: مشخصات فنی محصولات یا خدماتی که در یک وبسایت برای فروش گذاشته میشوند باید داخل وبسایت درج شده باشند. همچنین مبلغ محصول و هزینههای جانبی آن باید بهطور کامل درج شوند. فرآیند خرید باید امکان ثبت سفارش و صدور پیشفاکتور را قبل از ثبت نهایی داشته باشد. بعد از خرید نیز باید یک کد رهگیری به کاربر داده شود تا بتواند فرآیند خرید خود را پیگیری کند.
- استاندارد صفحات وبسایت: وبسایتهای متقاضی باید اطلاعات دقیقیرا در اختیار کاربران قرار دهند. درج اطلاعات لازم در منوهای دربارهی ماو تماس با ما الزامی است. منوی دربارهی ما باید دارای اطلاعات هویتی مالک و مجوزهای اخذ شده باشد. منوی تماس با ما نیز باید حاوی اطلاعات کامل تماس و آدرس باشد. چنانچه قوانین و مقررات خاصی برای فروش کالا دارید باید این اطلاعات را قبل از فرآیند ثبت سفارش در اختیار مشتری قرار دهید.
هشتم | دریافت کد نماد اعتماد الکترونیکی
–
بعد از بررسیهای لازم و قبولی وبسایت شما در نتایج ارزیابی و پاسخگویی سریع شما نسبت رفع نواقص اعلام شده توسط مرکز نماد اعتماد الکترونیکی، حدوداً طی ده روز، نماد اعتماد الکترونیکی شما صادر میشود و شما میتوانید کد مجوز را روی سایت خود درج کنید.
!
مدت اعتبار نماد اعتماد الکترونیکی یک سال است و قبل از تمام شدن مهلت آن باید درخواست تمدید از سوی خودتان ارسال شود.
!
برای تأیید مجدد و تمدید نماد اعتماد یک وبسایت نباید هیچ تخلفی در مدت فعالیت خود داشته باشد و در مهلت مقرر اختلاف کسبوکار خود را با مصرفکنندگان حل کرده باشد. همچنین وبسایت در زمان تمدید اعتبار نباید نماد کسبوکار خود را بدون اطلاع به مرکز تغییر دهد و همچنین نباید مخالف قوانین جمهوری اسلامی (قوانین مرتبط با کسبوکارهای اینترنتی) فعالیتی انجام دهد. اگر وبسایت شرایط ذکر شده را داشته باشد، نماد اعتماد آن توسط کارشناسان تمدید میشود. در غیر این صورت ممکن است نماد اعتماد به مدت یک سال دیگر تمدید نشود و نماد فعلی نیز لغو شود.
نکات کلیدی
برخی نکات کلیدی و مهم برای دریافت نماد اعتماد الکترونیکی (اینماد) عبارت است از:
- پس از اقدام به دریافت نماد اعتماد الکترونیکی، اطلاعات کسب و کار شما توسط مرکز نماد اعتماد الکترونیکی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گذاشته خواهد شد. بنابراین پس از تکمیل فرآیند درخواست به اداره امور مالیاتی منطقه خود مراجعه کرده و جهت تکمیل پرونده مالیاتی خود اقدام کنید تا مشمول جریمه فرار مالیاتی نشوید.
منابع و ارجاعات
- پایگاه اینترنتی نماد اعتماد الکترونیکی
- وبسایت های محتوایی در حوزه کسب و کار اینترنتی