

مقدمه
ماه ذی الحجه و بویژه دهه اول آن فضیلت خاصی دارد. بعضی از مفسران معتقدند منظور از ایام معدودات که درآیه ۲۰۳ سوره بقره ذکر شده (وَ اذْکُرُوا اللَّهَ فِی أَیَّامٍ مَعْدُوداتٍ… و خدا را در روزهاى معين ياد كنند…)، ده روز آغاز ذیحجه است، از پیامبر اکرم (ص) روایت شده که در هیچ ایامی کار نیک و عبادت نزد خدا، محبوبتر و پسندیده تر از این دهه نیست. لذا در مورد ثواب اعمال این ایام در روایات تاکیدات بسیاری شده است. به عنوان مثال در روایتی از امام موسی کاظم (ع) نقل شده است که هر کس نُه روز اوّل ذی الحجّه را روزه بدارد، خداوند ثواب روزه تمام عمر را برای او می نویسد. یکی از مهم ترین اعمال این دهه، یک نماز 2 رکعتی موسوم به نماز واعَدْنا است که مابین نماز مغرب و عشاء خوانده می شود. سید ابن طاووس در کتاب اقبال الاعمال نقل کرده که امام باقر (ع) به فرزندش امام صادق(ع) سفارش کرده که این نماز را در دهه اول ذیالحجه ترک نکند، چرا که اگر آن را در این دهه بخواند در ثواب حاجیان شریک خواهد بود، هرچند که به حج نرفته باشد.
شایان ذکر است وقت خواندن نماز واعَدْنا ازشب اول ذی الحجه به مدت ۱۰شب تا شب عید قربان یعنی ۹ ذی الحجه مابین نماز مغرب وعشاء می باشد. در این مطلب، مراحل و نحوه خواندن نماز واعدنا ارائه می شود.
مراحل اصلی
اول | وضو گرفتن

وضو گرفتن
در ابتدا همانند اکثریت نمازهای واجب و مستحب، لازم است وضو بگیرید. برای آشنایی دقیقا با مراحل و احکام وضو گرفتن، انجام غسل یا تیمم کردن، به صفحه مربوطه در سایت مراجعه نمایید.
دوم | خواندن دو رکعت نماز واعَدْنا
2 رکعت نماز واعَدْنا (نماز دهه اول ماه ذی الحجه) را بین نمازمغرب و عشاء طبق روال زیر بجا می آورید:
- نیت: ابتدا نیت 2 رکعت نماز واعَدْنا کرده، تکبیر بگویید.
- رکعت اول: رکعت اول را به صورت زیر بجا بیاورید:
- بعد از حمد و سوره: بعد از سوره حمد، يک مرتبه سوره توحید را خوانده، سپس آیه ۱۴۲ از سوره اعراف را بخوانید:
وَ واعَدْنا مُوسی ثَلاثینَ لَیْلَهً وَ أَتْمَمْناها بِعَشْرٍ فَتَمَّ میقاتُ رَبِّهِ أَرْبَعینَ لَیْلَهً وَ قالَ مُوسی لِأَخیهِ هارُونَ اخْلُفْنی فی قَوْمی وَ أَصْلِحْ وَ لا تَتَّبِعْ سَبیلَ الْمُفْسِدین.
ترجمه: و ما با موسی [برای عبادتی ویژه] سی شب وعده گذاشتیم و آن را با افزودنِ ده شب کامل کردیم، در نتیجه میعادگاه پروردگارش در چهل شب پایان گرفت، موسی [زمانی که به میعادگاه میرفت] به برادرش هارون گفت: در میان قومِ من جانشینم باش و به اصلاح [امورشان] بپرداز و از روش تبهکارانِ فتنهانگیز پیروی مکن!
-
- رکوع و سجود: رکوع و سجود را همانند نماز های دیگر بجا می آورید.
- رکعت دوم: رکعت دوم را هم کاملا همانند رکعت اول بجا آورده، در نهایت بعد از خواندن تشهد، نماز را سلام دهید.

نماز خواندن
نکات کلیدی
نکات کلیدی خواندن نماز واعدنا عبارت است از:
- وقت خواندن نماز واعَدْنا ازشب اول ذی الحجه به مدت ۱۰ شب تا شب عید قربان یعنی ۹ ذی الحجه مابین نماز مغرب وعشاء می باشد.
لغات و اصطلاحات
- نماز واعَدْنا: علت نامگذاری نماز واعَدْنا، آیه ۱۴۲ سوره اعراف است که در هر رکعت این نماز خوانده می شود و با کلمه واعَدْنا آغاز می شود.
منابع و ارجاعات
- مفاتیح الجنان شیخ عباس قمی
- اقبال الاعمال سید ابن طاووس
نوشته های مشابه
مراحل و نکات خواندن نماز والدین (نماز فرزند برای آمرزش پدر و مادر)
یکی از کارهایی که در اسلام، بر آن تأکید فراوان شده، احترام، نیکی و احسان به پدر و مادر است، هم در حیات و هم بعد از فوت ایشان. اگرچه بعضی از والدین در زمان حیات نیاز مالی به فرزندان خود ندارند اما از جهت معنوی، بویژه پس از فوتشان، در عالم برزخ مسلما محتاج بازماندگان، بویژه اولادشان خواهند بود، محتاج در اموری چون پرداخت دیون مالى، به جاى آوردن نماز و روزه قضا، حج، صدقه، دعا، طلب مغفرت، قرائت قرآن، انجام زیارات وغیره. یکی از کارهای نیکی که می توان برای پدر و مادر انجام داد، خواندن نماز والدین است که اگر چه انجام آن زمان خاصی ندارد ولی در شب جمعه فضیلت بیشتری دارد. خواندن نماز فرزند برای آمرزش پدر و مادرثواب و فضائل بسیاری دارد، از جمله:
- چنانچه والدین زنده باشند رحمت خداوند شامل حالشان می شود و چنانچه فوت کرده باشند مورد مغفرت الهی قرار می گیرند.
- خواندن این نماز درهای رحمت الهی را باز می کند و به دلیل مضمون آیه ای که در رکعت دوم خوانده می شود، هر مهمانی هم که وارد خانه شود مورد لطف خداوند قرار می گیرد.
در این مطلب، مراحل و نکات کلیدی نماز فرزند برای پدر و مادر (نماز اولاد برای والدین) ارائه می شود. امید است برای همراهان عزیز دانوما، توفیق انجام آن حاصل شده، مشمول دعای خیر پدر و مادر گردند. لازم به ذکر است که علاوه بر موارد یاد شده می توانید به نیابت از درگذشتگان خود ادعیه و زیاراتی همچون زیارت عاشورا، زیارت اربعین، حدیث کساء و… نیز قرائت بفرمایید.
مراحل و نکات خواندن نماز غفیله
نماز غفیله، دو رکعت نماز مستحبّی است که اوّل غروب (بین نماز مغرب و عشا) خوانده می شود. واژه غُفَیله از ریشه غفلت گرفته شده و این نماز را غفیله می نامند چون اوّل غروب كه اقامه می شود ساعت غفلت است و در این ساعت، شیطان سعى می كند افراد را از یاد و عبادات خدا غافل کند. با توجّه به ذکر یونسیهکه در این نماز خوانده می شود شاید یکی از دلایل توصیه موکّد پیامبر اکرم (ص) به اقامه نماز غفیله این است که همانطور که حضرت یونس (ع)، در یک لحظه غفلت نموده و در شکم ماهی گرفتار شد و پس از انابه به درگاه خدای سبحان نجات پیدا کرد ما هم با خواندن این نماز عوارض و تبعات غفلت های کوچک و بزرگ خود را از بین ببریم. در خصوص فضایل نماز غفیله، امام صادق (ع) از پیامبر خدا (ص) نقل فرمود: در ساعت غفلت، نماز نافله بخوانید هر چند که دو رکعت نماز ساده باشد؛ زیرا آن دو رکعت، بهشت را به دنبال آورد. عرض شد: اى پیامبر خدا ساعت غفلت کدام است؟ فرمود: بین مغرب و عشاء. همانطور که عنوان شد، وقت نماز غفیله بعد از نماز مغرب است تا هنگامی که سرخی خورشید از سمت مغرب کاملاً ناپدید شود، یعنی حدوداً تا یک ساعت و نیم بعد از مغرب. اگر بعد از این زمان بخوانیم باید به قصد رجا و به امید ثواب باشد. در ادامه لازم به ذکر است همانطور که می دانید در دین مبین اسلام نماز دارای دو نوع زیر است:
اول- نمازهای واجب: شامل نمازهای یومیه و روزانه (نماز صبح، نماز ظهر، نماز عصر، نماز مغرب و نماز عشاء)، نماز میت، نماز آیات، نماز قضای پدر و مادر، نماز نذر، اجاره و عهد و در نهایتنماز طواف می شود.
دوم- نماز های مستحب: نمازهای مستحب شامل نافلههای روزانه (نافله صبح، نافله ظهر، نافله عصر، نافله مغرب، نافله عشاء و نافله شب)، نمازهای در وقت مشخص (نماز شب، نماز غفیله)، نمازهای به نام چهارده معصوم (نماز امام زمان (عج))، نمازهای به نام یاران پیامبر و ائمه (نماز جعفر طیار)، نمازهای در مورد زمانی خاص (مانند نماز اول ماه، نماز عیدین (نمازعید قربان و نماز عید فطر)، نماز عید غدیر)، نمازهایی که برای مکان خاص تشریع شده است (مانند نماز در مسجد جمکران، نماز تحیت مسجد)، نمازهای مخصوص برای حل مشکلات روحی و مادی و برآورده شدن حاجتها (مانند نماز برای زیاد شدن رزق، نماز توبه، نماز شکر). شایان ذکر است انسان براى نماز و انجام اکثر اعمال عبادی لازم است علاوه بر پاكى از نجاستها، دارای طهارت از حَدَث اصغر ( هر چه كه موجب فقط وضو شود) و حَدَث اكبر (هر چه كه موجب غسل شود) باشد و وضوگرفتن، تیمم کردن (در صورت ایجاد شرایط)، گرفتن وضوی جبیره و غسل کردن از اعمال خاص جهت طهارت و آمادگی در این رابطه است. در این مقاله، مراحل اصلی و نکات کلیدی نماز غفیله ارائه می شود.
مراحل و نکات خواندن نماز شب
یکی از نمازهای مستحبی که در اسلام به خواندن آن بسیار توصیه شده است نماز شب است. نماز شب دارای فضائل بیشمار دنیوی و اخروی است لذا شدیداً بر انجام آن (وحتی انجام قضای آن) تاکید شده است. در خصوص فضیلیت نماز شب، امام صادق (ع) میفرمایند: نماز شب صورت را زیبا، خلق را نیکو و انسان را خوشبو میگرداند، رزق را زیاد و قرض را ادا میکند اندوه را برطرف میسازد و چشم را جلا می دهد. همچنین میفرمایند: در خانههایی که نماز شب خوانده میشود و قرآن تلاوت میگردد آن خانهها نزد آسمانیان همچون ستاره میدرخشند. نماز شب که وقت آن از نیمه شب تا سحر است، ۱۱ رکعت می باشد:
- ۴ نماز ۲ رکعتی به نیّت نماز نافله شب
- ۱ نماز ۲ رکعتی به نیّت نماز شَفع
- ۱ نماز ۱ رکعتی به نیّت نماز وّتر
وقت انجام نماز شب از نیمه شب است تا طلوع فجر که هر چه به سحر نزدیکتر شود فضیلت آن بیشتر است. همانطور که می دانید در دین مبین اسلام نماز دارای دو نوع زیر است:
اول- نمازهای واجب: شامل نمازهاییومیه و روزانه (نماز صبح، نماز ظهر، نماز عصر، نماز مغرب و نماز عشاء)، نماز میت، نماز آیات، نماز قضای پدر و مادر، نماز نذر، اجاره و عهد و در نهایتنماز طواف می شود.
دوم- نماز های مستحب: نمازهای مستحب شامل نافلههای روزانه (نافله صبح، نافله ظهر، نافله عصر، نافله مغرب، نافله عشاء و نافله شب)، نمازهای در وقت مشخص (نماز شب، نماز غفیله)، نمازهای به نام چهارده معصوم (نماز امام زمان (عج))، نمازهای به نام یاران پیامبر و ائمه (نماز جعفر طیار)، نمازهای در مورد زمانی خاص (مانند نماز اول ماه، نماز عیدین (نمازعید قربان و نماز عید فطر)، نماز عید غدیر)، نمازهایی که برای مکان خاص تشریع شده است (مانند نماز در مسجد جمکران، نماز تحیت مسجد)، نمازهای مخصوص برای حل مشکلات روحی و مادی و برآورده شدن حاجتها (مانند نماز برای زیاد شدن رزق، نماز توبه، نماز شکر). شایان ذکر است انسان براى نماز بايد علاوه بر پاكى از نجاستها، دارای طهارت از حَدَث اصغر ( هر چه كه موجب فقط وضو شود) و حَدَث اكبر ( هر چه كه موجب غسل شود) داشته باشد و وضوگرفتن، تیمم کردن (در صورت ایجاد شرایط) و غسل کردن موجب پاكى از حدث و شرط صحیح بودن نماز خواهد بود.
!
اگر کسی در تنگی وقت بیدار شود و برای انجام همه ۱۱ رکعت وقت نداشته باشد، میتواند فقط ۲ رکعت شفع و ۱ رکعت وتر را بجا آورد. حتی چنانچه انقدر وقت تنگ باشد که نتواند ۳ رکعت را بجا آورد می تواند فقط نماز وتر را به جا آورد. لازم به ذکر است که انجام این نماز بر پیامبر (ص) واجب و برای امّت مستحّب می باشد. در این مطلب مراحل اصلی و نکات نماز شب، ارائه می شود.
!
کسی که بترسد خواب بماند و یا به جهت عذری مثل پیری، نتواند نیمه شب بیدار شود، میتواند قبل از نیمه شب، این نماز را به جا آورد.
مراحل و نکات خواندن نماز آیات
همانطور که می دانید در دین مبین اسلام نماز دارای دو نوع زیر است:
اول- نمازهای واجب: شامل نمازهای یومیه و روزانه (نماز صبح، نماز ظهر، نماز عصر، نماز مغرب و نماز عشاء)، نماز میت، نماز آیات، نماز قضای پدر و مادر، نماز نذر، اجاره و عهد و در نهایت نماز طواف می شود.
دوم- نماز های مستحب:
- نافلههای روزانه (نافله صبح، نافله ظهر، نافله عصر، نافله مغرب، نافله عشاء و نافله شب)،
- نمازهایی که در وقت مشخص خوانده میشوند؛ مانند نماز شب، نماز غفیله.
- نمازهایی که به نام چهارده معصوم وارد شده و خواندن آنها توصیه شده است مانند نماز امام زمان (عج).
- نمازهایی که به نام برخی از یاران پیامبر و ائمه وارد شده است؛ مانند نماز جعفر طیار.
- نمازهایی که برای زمانی خاص تشریع شده است؛ مانند نماز اول ماه، نماز عید غدیر، نماز عیدین(عید قربان و عید فطر).
- نمازهایی که برای مکان خاص تشریع شده است؛ مانند نماز در مسجد جمکران، نماز تحیت مسجد(هنگام ورود به مسجد و به قصد احترام)،
- نمازهایی که برای حل مشکلات روحی و مادی و برآورده شدن حاجتها وضع شدهاند؛ مانند نماز برای زیاد شدن رزق، نماز توبه، نماز شکر.
همانطور که عنوان شد یکی از نمازهای واجب نماز آیات است. این نماز دارای ۲ رکعت است که هر رکعت، ۵ رکوع دارد. از وقتی که خورشید یا ماه شروع به گرفتن میکند، همچنین وقتی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتفاق میافتد، باید نماز آیات را به جا آوریم. شایان ذکر است انسان براى نماز بايد علاوه بر پاكى از نجاستها، دارای طهارت از حَدَث اصغر( هر چه كه موجب فقط وضو شود) و حَدَث اكبر ( هر چه كه موجب غسل شود) داشته باشد و وضوگرفتن، تیمم کردن (در صورت ایجاد شرایط) و غسل کردن موجب پاكى از حدث و شرط صحیح بودن نماز خواهد بود. در این مقاله، مراحل اصلی و نکات کلیدی خواندن نماز آیات ارائه می شود. امید است با رعایت موارد ذکر شده تجربه خوب معنی از به جا آوردن این نماز واجب داشته باشید.
!
در وقت خسوف و کسوف اگر اقامه نماز به حدی به تاخیر بیفتد که خورشید یا ماه شروع به باز شدن بکند، باید نیّت قضا بکنیم امّا درمورد زلزله و … هر وقت بخوانیم، به نیّت ادا است.
مراحل و نکات نماز جعفر طیار | به همراه تمام اذکار و ادعیه و ترجمه
نماز جعفر طَیّاریا نماز حَبْوه یا نماز تسبیح از نمازهای مستحب است که به صورت 2 نماز 2 رکعتی خوانده میشود و بهترین زمان برای بجا آوردن آن، آغاز روز جمعه است. به جهت اینکه پیامبر اکرم (ص) این نماز را پس از بازگشت جعفر بن ابیطالب از حبشه برای قدردانی بهعنوان هدیه به او تعلیم داد، به آن نماز حَبوَه گفته میشود.
از فضایل و خواص نماز جعفر طیار که اکسیر اعظم و کبریت احمر لقب گرفته است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آمرزش گناهان
- تسریع در امر ازدواج
- برای برآورده شدن حاجات وکلیه کارهای مهم
!
توصیه شده تا گرفتن حاجت بر این نماز مداومت داشته باشید.
در این مطلب، مراحل و نکات کلیدی نماز حَبْوه یا نماز تسبیح (معروف به نماز جعفر طَیّار) ارائه می شود. امید است برای همراهان عزیز دانوما، توفیق انجام آن حاصل شده، ما را از دعای خیر و نظراتخود بهره مند سازند. شایان ذکر است جهت برآورده شدن حاجات، ادعیه و زیاراتی همچون دعای توسل، زیارت عاشورا، حدیث کساء وجهت آمرزش گناهان نماز توبه (نماز روزهای یکشنبه ماه ذی القعده) که در یکشنبه همه ماه ها می توان خواند، توصیه می گردد.
مراحل و نکات گرفتن وضوی ترتیبی و ارتماسی
همانطور که می دانید، وضو گرفتن مانند غسل کردن، یکی از مقدمات برای انجام عبادت ها است. وضو در آغاز بعثت و در شهر مکه، توسط جبرییل به پیامبر آموزش داده شد و عملی مستحبی است که برای انجام برخی عبادات مثل نماز واجب می شود. وضو در لغت به معنای پاکیزگی و در اصطلاح به معنای شستن صورت و دست ها و مسح سر و پاها با قصد قربت به خدا است که مانند غسل کردن می توانید آن را به دو شیوه ترتیبی و ارتماسی انجام دهید. البته توجه داشته باشید که شما می توانید از تیمم کردن به عنوان جایگزین وضو گرفتن (یا غسل کردن)، استفاده نمایید.
!
آبی که با آن وضو می گیرید باید مباح، مطلق و پاک باشد.
!
اگر در یکی از اعضای وضو، زخم یا شکستگی وجود دارد که لازم باشد روی آن را ببندید، باید وضوی جبیره بگیرید یعنی اطراف محل زخم را شسته یا دست تر خود را روی محل جبیره بکشید.
در این مطلب، مراحل صحیح و نکات وضو گرفتن، ارائه می شود. امید است با رعایت این موارد تجربه شیرینی از انجام عبادات داشته باشید.
مراحل و نکات تیمم کردن همراه با ویدئو
تیمم به معنی قصد کردن و روی آوردن به یک کار بوده، و در واقع عملی عبادی و جایگزین وضوگرفتن یا غسل کردن است. در شرع نیز، قصد کردن به خاک پاکرا تیمم میگویند که در واقع نوعی تواضع و ادب در برابر خالق یکتا است و در مواقع اضطراری و خاص، که وضو گرفتن یا غسل کردن ممکن نباشد (به طور مثال آب برای وضو گیرنده ضررداشته باشد)، از تیمم برای انجام فرائض و عبادات بهره گرفته می شود. البته باید به این نکته توجه داشت که تیمم برای کسب طهارت باطنی است و برای طهارت ظاهری (پاک کردن نجاست)، جایگزین آب نمی شود و نجاست بدن باید با آب برطرف گردد. لازم به ذکر است در قرآن در آیات ۶ سوره مائده و ۴۳ سوره نساء به تیمم اشاره شده است. در این مطلب، مراحل، نکات و احکام تیمم کردن، ارائه می شود. امید است با رعایت این موارد تجربه شیرینی از انجام عبادات داشته باشید.
!
مستحب است چيزى كه بر آن تيمم مىكنید، گردی روی خود داشته باشد و بعد از زدن دست بر آن، مستحب است دست را تکانده تا گرد آن بريزد.
!
تیمم جایگزین وضو و غسل است بنابراین کسی که موظف به وضو گرفتن است اما به دلیل موجه امکان وضو گرفتن ندارد، باید تیمم بدل از وضو و کسی که غسل به گردن دارد باید تیمم بدل از غسل انجام دهد.
مراحل و نکات انجام غسل (ترتیبی و ارتماسی) مستحب و واجب
جهت انجام اکثر اعمال عبادی لازم است علاوه بر پاكى از نجاستها، دارای طهارت از حَدَث اصغر (هر چه كه موجب فقط وضو شود) و حَدَث اكبر (هر چه كه موجب غسل شود) باشد و وضوگرفتن، تیمم کردن (در صورت ایجاد شرایط)، گرفتن وضوی جبیره و غسل کردن از اعمال خاص جهت طهارت و آمادگی روحی در این رابطه است. غسل کردن به معنی شستن و تطهیر بدن از تمام آلودگی ها و در اصطلاح فقهی به معنی شستن تمامی بدن از سر تا پا با کیفیتی معین، به قصد قربت و انجام فرمان الهی است. غسل کردن به معنی شستن و تطهیر بدن از تمام آلودگی ها و در اصطلاح فقهی به معنی شستن تمامی بدن از سر تا پا با کیفیتی معین، به قصد قربت و انجام فرمان الهی است.
غسل های واجب 7 مورد است که 3 مورد آن مخصوص خانم ها و بقیه مشترک بین خانم ها و آقایان است:
- غسل واجب (مشترک خانم ها و آقایان):
- غسل جنابت: غسل جنابت که پس از عمل زناشویی و … انجام می شود، به خودی خود واجب نیست، بلکه برای انجام کارهایی مثل: نماز، روزه، تماس با خط قرآن و … واجب است.
- غسل مس میت: اگر جایی از بدن انسان، عمدا یا سهوا با بدن انسان مردهاى كه سرد شده و غسلش ندادهاند تماس پیدا كند، بايد غسل مس ميت نمايد.
- غسل میت: واجب است ميت را به قصد قربت 3 مرتبه غسل بدهند: اول، با آبى كه با سدر مخلوط باشد.دوم، با آبى كه با كافور مخلوط باشد. سوم، با آب خالص.
- غسلی که به واسطه نذر و قسم و مانند اینها بر انسان واجب می شود.
!
طبق فتوای بیشتر مراجع تقلید، کسی که غسل جنابت کرده نباید برای نماز وضو بگیرد.
- غسل واجب (مخصوص خانم ها):
- غسل حیض: بعد از اتمام عادت ماهانه انجام می شود.
- غسل نفاس: زنان مسلمان بعد از زایمان خود باید غسل نفاس انجام دهند.
- غسل استحاضه: اگر خانم ها بعد از 7 یا 10 روز از حیض یا نفاس پاک نشوند مستحاضههستند که احکام آن ها در رساله های عملیه ذکر شده است. غسل استحاضه باید بعد از داخل شدن وقت نماز انجام شود و بین وضو و غسل با نماز فاصله نیفتد.
- غسل های مستحب در شرع اسلام بسیار است و از آن جمله می توان غسل های زیر را برشمرد:
- غسل جمعه که وقت آن از اذان صبح است تا ظهرجمعه است. البته تا غروب جمعه به نیت مافی الذمه و پس از آن تا غروب شنبه به نیت قضا می توان انجام داد.
- غسل روز 9 و 17ربیع الاول
- غسل روز 1، 15 (ایام البیض)، 27 (روز مبعث) و آخر ماه رجب.
- غسل روز نیمه شعبان
- غسل شب اول ماه رمضان و تمام شب های فرد آن که وقت آن از اول غروب تا پایان شب است.
- غسل شب عید فطر که وقت آن از اول مغرب است تا اذان صبح.
- غسل روز عید فطر و عید قربان که وقت آن از اذان صبح است تا غروب و بهتر است قبل نماز عید بجا آورند.
- غسل روز دحوالارض (25 ذی القعده)
- غسل روز 8 و 9 ذی الحجه که به ترتیب روز ترویه و روز عرفه نام دارد.
- غسل روز عید غدیر.
- غسل روز عید نوروز
- غسل بچه ای که تازهبه دنیا آمده است.
- غسل برای وارد شدن به مکان های مقدس مانند مسجدالحرام
- غسل توبه که هرگاه بعد از ارتکاب گناهی توبه کند،غسل بجا بیاورد.
- غسل کسی که در حال مستی خوابیده است.
- غسل زنی که برای غیر شوهرش بوی خوش استعمال کرده است.
- غسل کسی که در موقع گرفتن خورشید و ماه نماز آیات را عمداً نخوانده، در صورتی که تمام ماه و خورشید گرفته باشد.
- غسل کسی که جایی از بدنش را به بدن میتی که غسل داده اند رسانده.
- غسل کسی که عمدا برای تماشای به دار آویخته رفته و او را دیده باشد. اما اگر برای امرلازمی مانند شهادت دادن رفته باشد غسل ندارد.
!
غسل یک وظیفه دینی است و باید با نیت تقرب به خداوند انجام شود، بنابراین، دوش گرفتن و شستشوی بدن بدون نیت غسل و بدون توجه به احکام آن، غسل محسوب نمی شود.
مراحل و نکات اعمال شب و روز اربعین
در طول سال ایامی هستند که فضیلتی بیش از دیگر روزهای سال دارند و بر همین اساس اعمال خاصی در شریعت برای چنین روزهایی در نظر گرفته شده است مانند اعمال روز مباهله، اعمال روز عرفه، اعمال عید فطر، اعمال عید قربان و اعمال عید غدیر خم، اعمال روز تاسوعای حسینی، اعمال شب و روز عاشورا، اعمال اربعین حسینی، اعمال ایام البیض و همینطور اعمال لیلۀ الرغائب که البته علاوه بر اعمال، ادعیه خاصی نیز برای آن ها توصیه شده است. روز 20 صفر،روز اربعین حسینی، روز بازگشت خانواده امام حسین (ع) از شام به مدینه و روز آوردن سر مبارک ایشان به کربلا و ملحق کردن به بدن مطهر است. در چنین روزی در همان اولین اربعین پس ازعاشورا جابر بن عبدالله انصاری که در آن هنگام نابینا شده بود، و عطیه عوفی، به زیارت قبور مطهر شهدای کربلا رفتند که از ایشان به عنوان اولین زائران اربعین یاد می شود. از آنجایی که لازم است یاد واقعه عظیم کربلا برای همیشه در ذهن تاریخ باقی بماند، لذا بزرگداشت اربعین همواره مورد توجه ائمه اطهار (ع) بوده است و برای آن اعمالی نیز ذکر کرده اند. در این مطلب، مراحل و نکات کلیدی اعمال شب و روز اربعین به همراه دعاهای مخصوص آن ارائه می شود. امید است همراهان عزیز دانوما، ما را از نظرات ونیز دعای خیر خود بهره مند سازند.
خیلی دقیق توضیح داده شده، ممنون
واقعاً چقدر خدا مهربونه که با خوندن ۲ رکعت نماز انقدر ثواب میده، خدایا شکرت.