2

مقدمه

همانطور که می دانید مرغ یکی از منابع اصلی تامین پروتئین در سفره های ایرانی است. امروزه غذاهای متنوعی را همچون کوکوی مرغ بادکوبه ای، زرشک پلو با مرغ، خورش پرتقال با مرغ، آلبالوپلو با مرغ و مرغ شکم پر را می توان با مرغ تهیه کرد. مرغ شکم پر یکی از غذاهای خوشمزه و مجلسی ایرانی است که در مهمانی ها و مجالس گزینه خوبی به حساب می‌آید و همچنین شام فوق العاده‌ای برای جشن گرفتن شب یلدا است. مرغ شکم پر همانطور که از اسمش پیداست، از مرغ تهیه می‌شود که همانند ماهی شکم پر داخل شکم آن با مخلفاتو سبزیجات معطر پر شده و به روش های در فر و بدون فر طبخ می گردد. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه مرغ شکم پر این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.

پیش نیاز و ملزومات

وسایل مورد نیاز برای تهیه مرغ شکم پرعبارت است از:

  • تخته آشپزخانه
  • قلم موی مخصوص آشپزی
  • ظرف در دار
  • ظرف های مناسب
  • قاشق
  • نخ و سوزن استریل شده مخصوص آشپزی
  • قابلمه
  • قاشق چوبی

مراحل اصلی

اول | تهیه مواد لازم مرغ شکم پر

مواد لازم مرغ شکم پر

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • مرغ (درسته): ۱ عدد
  • نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
  • زعفران (ساییده و حل شده در آب): ۲ قاشق سوپ خوری
  • آلوچه ریز ترش: ۱۰۰ گرم
  • آلوچه طلایی ملس: ۱۰۰ گرم
  • آلوچه سیاه: ۱۰۰ گرم
  • زرشک (شسته و آبکش شده): ۵۰ گرم
  • سبزی (پاک و خرد شده): ۲۰۰ گرم
  • سیر (کوبیده شده): ۳ حبه (۱۵ گرم)
  • پیاز (خلالی خرد شده): ۳ عدد (۴۲۰ گرم)
  • ادویه کاری (پودر شده): ۱ قاشق چای خوری (۳ گرم) شامل زردچوبه (۲ قاشق سوپ خوری)، دارچین (۱قاشق سوپ خوری)، هل (۱قاشق سوپ خوری)، زیره(۱ قاشق سوپ خوری) و تخم گشنیز (۲قاشق سوپ خوری) است که به صورت آسیاب شده با (۱ قاشق سوپ خوری) پودر سیر مخلوط شده اند.
  • مغز گردو (خرد شده): ۱۰۰ گرم
  • رب انار غلیظ (ترش): ۱ قاشق سوپ خوری (۵۰ گرم)
  • زردچوبه (پودر شده): ۱قاشق چای خوری (۳ گرم)
  • استاک مرغ (رقیق): ۴ پیمانه (۱ لیتر)
  • پیاز داغ: یک دوم پیمانه (۲۰ گرم)
  • روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم
  • سبزیجات معطر شامل: تره (۵۰ گرم)، جعفری (حدود 40 گرم)، برگ سیر تازه (۲۵ گرم)، اوجی (۵۰ گرم)، اناریجه (۵۰ گرم) و گشنیز ( حدود 40 گرم).


!
این میزان مواد اولیه برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.


!
استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد.


!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.

دوم | طعم دار کردن مرغ

ابتدا مرغ را روی تخته آشپزخانه قرار داده و تمام سطح آن را با کمی نمک و فلفل مزه دار کنید. سپس به وسیله قلم موی مخصوص آشپزی، تمام قسمت های آن را به زعفران آغشته نموده و مرغ را به مدت ۲ ساعت در ظرف در دار، در یخچال قرار داده تا کاملا مزه دار شود. سپس، مرغ را از یخچال بیرون آورید.

سوم | خیس کردن آلوچه ها

خیس کردن آلوچه ها

آلوچه ها را از یک ساعت قبل، در ظرف های جداگانه حاوی مقداری آب خیس کنید. سپس هنگام مصرف، آب روی آن ها را خالی نمایید.

چهارم | اماده کردن مایه داخل مرغ و دوختن شکم

پرکردن شکم مرغ

در ظرفی آلوچه ها، زرشک، سبزی، سیر، پیاز، ادویه کاری، مغز گردو، رب انار، زردچوبه، مقداری نمک و فلفل سیاه را ریخته و کاملا با یک دیگر مخلوط نمایید. سپس داخل شکم مرغ را از مخلوط گردو پر کرده و با نخ و سوزن استریل شده مخصوص آشپزی، شکم مرغ را کاملا بدوزید.

پنجم | سرخ کردن مرغ شکم پر

در قابلمه ای، مقداری روغن ریخته و روی حرارت ملایم قرار داده تا داغ شود. بعد از آن مرغ را به آرامی در آن قرار داده و از هردو طرفکاملا سرخ کنید (دقت کنید که مرغ حتما باید برشته شود؛ زیرا در مرحله پخت، مرغ سفید می شود).

ششم | پختن کامل و سرو مرغ شکم پر

پس از اینکه مرغ کاملا سرخ شد، استاک مرغ و پیاز داغ را به قابلمه افزوده و حرارت را زیاد کنید تا جوش بیاید. سپس حرارت را ملایم نموده تا مرغ به مدت ۱ ساعت و نیم کاملا بپزد. (طوری که پس از پخت، یک پیمانه از آب آن باقی بماند). پس از پخت، نخ های مرغ را از آن جدا کرده و آن را در ظرف مورد نظر قرار داده و به همراه چلو سرو کنید.

پیشنهاد ویژه مطالعه: مراحل و نکات پخت چلوی ساده

نکات کلیدی

نکات مهم و کلیدی در تهیه مرغ شکم پرعبارت است از:

  • مواد داخل شکم مرغ را می توانید بسته به ذائقه خود تغییر دهید.
  • بوقلمون شکم پر: این دستور مانند مرغ شکم پر تهیه می شود، با این تفاوت که به جای مرغ از بوقلمون استفاده کنید.
  • بلدرچین شکم پر: این دستور مانند مرغ شکم پر تهیه می شود، با این تفاوت که به جای مرغ از بلدرچین استفاده کنید.
  • تو دلی مازندران: ۳ عدد پیاز، (نگینی خرد شده) را در تابه ای حاوی روغن داغ تفت دهید تا نرم و شفاف شود سپس ۶ حبه سیر (کوبیده شده) به آن بیافزایید و تفت دهید تا طلایی رنگ شوند. ۲۰۰ گرم آلو سیاه (خیس و آبکش شده)، ۳ قاشق سوپ خوری رب انار، و ۲۵۰ گرم سبزیجات معطر را به ان بیافزایید و تفت دهید. نیمی از مواد داخل تابه را در شکم مرغ بریزید و ان را با نخ و سوزن استریل شده مخصوص آشپزی بدوزید. مرغ را در قابلمه ای حاوی روعن داغ کاملا سرخ کنید تا طلایی رنگ شود سپس با مقداری روغن، بقیه مخلوط آلو، ۲ قاشق سوپ خوری شکرو ۲ پیمانه آب به قابلمه بیافزایید و حرارت را زیاد کنید تا جوش بیاید سپس حرارت را ملایم کنید تا مرغ بپزد (اگر میزان آب کافی نبود، می توانید کمی آب به آن اضافه کنید).

منابع و ارجاعات

  • ویکی پدیا
  • کتاب آشپزی سانازسانیا
  • وبسایت های معتر حوزه آشپزی و تغذیه
 

نظرات کاربران

2 دیدگاه در “مراحل و نکات طرز تهیه مرغ شکم پر

  1. اقدس گفت:

    ما برای مهمان های خاص درست می کنیم

  2. Sadeghi گفت:

    خیلییی خوشمزست. به خصوص اگه ترش درست کنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 + 5 =