ازگیل چیست

خواص ازگیل (Persea americana Mill)| 0 تا 100 | خواص، مضرات و طبع ازگیل

0

مقدمه

اَزگیل، نام درخت و میوه ‌ای است از خانواده گلسرخیان و هم خانواده با میوه هایی مانند گلابی، زالزالک، سیب، بِه و زالزالک. ازگیل، میوه کروی شکل و قهوه‌ای رنگ است. میوه ازگیل بسیار سخت و اسیدی است و تا زمانی که خوب رسیده نشود قابل خوردن نیست. رنگ سفید گوشت ازگیل پس از رسیدن، به قهوه‌ای تبدیل شده و کاملاً نرم و شیرین می‌شود. ازگیل را به صورت خام به عنوان میوه‌ای لذیذ و مقوی مصرف می‌کنند. همچنین با میوه ازگیل خوراک هایی مانند رب ازگیل، مارمالاد، خورشت ازگیل و … درست می کنند.

در این مطلب؛ پیشینه، خواص و ویتامین ها، عوارض و مشخصات گیاه ازگیل ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از ازگیل به دست آورید.

متن اصلی

مشخصات ازگیل

مشخصات میوه ازگیل عبارت است از:

  • نامهای دیگر: سر، زِر و ترشه سر، ترشه کنِس، تالاس گور، کِنس کُنوس، کجور، کندز و کندس، نلکاز عرور کنوس طبری، نی دنیا و مَشمَلا
  • نام لاتین: Medlar tree , Mediar
  • اشکال دارویی: میوه، برگ

پیشینه و تاریخچه میوه ازگیل

ازگیل ده هزار سال پیش در جنوب دریای کاسپین در مناطق گیلان و مازندران و قزوین در ایران کشت می‌شد. ۷۰۰ سال پیش از میلاد به یونان و در ۲۰۰ پ. م به روم رسید. کاشت این میوه از طریق رومی‌ها در بقیه اروپا گسترش یافت. در حال حاضر ازگیل در همه ی جنگل‌های شمال ایران از ارسباران تا چناران (بجنورد) و در همه بلندی‌های کرانه‌های دریا در دامنه جنوبی البرز و مناطق استپی می‌روید.

مزاج، طبع و مصلح ازگیل

مزاج و طبع ازگیل عبارت است از:

  • مزاج ازگیل: طبع ازگیل سرد و خشک است
  • مصلح ازگیل: انیسون و عسل؛ مصلح ازگیل هستند.

ترکیبات، ویتامین ها و مواد معدنی ازگیل

ترکیبات از گیل

ارزش غذایی 100 گرم ازگیل به صورت زیر است:

انرژی

۴۷ کالری

پروتئین

۴۳/۰ گرم

کربوهیدرات

۱۴/۱۲ گرم

فیبر

۷۰/۱ گرم

ویتامین سی

۱ میلی‌گرم

ویتامین B1 (تیامین)

067/0 میلی‌گرم

ویتامین B3 (نیاسین)

293/0 میلی‌گرم

ویتامین B2 (ریبوفلاوین)

024/0 میلی‌گرم

ویتامین B6 (پیریدوکسین)

019/0 میلی‌گرم

فولات

۱۴ میکروگرم

پتاسیم

۲۶۶ میلی‌گرم

فسفر

۲۷ میلی‌گرم

کلسیم

۱۶میلی‌گرم

منیزیم

۱۳ میلی‌گرم

سدیم

۱ میلی‌گرم

آهن

۲۸/۰ میلی‌گرم

منگنز

۱۴۸/۰ میلی‌گرم

روی

۰۵/۰ میلی‌گرم

مس

۰۴/۰ میلی‌گرم

سلنیوم

۶/۰ میکروگرم

خواص و فواید درمانی ازگیل

خواص ازگیل

خواص ازگیل عبارتند از:

  • تقویت سیستم ایمنی بدن: ازگیل، منبع غنی آنتی اکسیدان‌های قوی است. این میوه علاوه بر بالا بردن سیستم ایمنی بدن، باعث کاهش خطر بیماری‌های مختلف از جمله دیابت می شود
  • کاهش دادن علائم ناشی از بیماری آلزایمر: سطح بالای فلاونوئیدها در ازگیل می‌تواند در پیشگیری و کاهش نشانه های ناشی از دست دادن حافظه و اعصاب موثر باشد. همچنین، ازگیل دارای مقدار مناسبی آهن است که این ماده غذایی شکل گیری مسیرهای درست عصبی را افزایش می دهد و این مساله باعث به پیشگیری بیماری آلزایمر و زوال عقل می شود
  • کمک به تنظیم فشار خون: ازگیل سرشار از پتاسیم است و به این دلیل به تنظیم و جلوگیری از بالا رفتن فشار خون کمک می کند. بنابراین مصرف این میوه به بیماران مبتلا به این مساله توصیه می شود
  • کاهش ابتلا به کم خونی: خواص ازگیل برای خانم ‌ها بسیار زیاد است، زیرا ازگیل حاوی مقدار مناسبی از فولات و آهن بوده و این پدیده به تشکیل هموگلوبین در خون کمک می‌کند. آهن بخش حیاتی هموگلوبین است که در انتقال اکسیژن به سلول‌های بدن نقش مهمی ایفا می‌نماید
  • خواص ازگیل برای کبد چرب: ازگیل خاصیت پاک ‌سازی و سم‌زدایی دارد، به این خاطر، طب سنتی برای درمان بیماری‌های کبدی از جمله کبد چرب مصرف ازگیل را توصیه می کند
  • پیشگیری از سرطان: ازگیل، سرشار از آنتی‌اکسیدان است و وآنتی‌اکسیدان‌ها در بدن باعث از بین رفتن رادیکال‌های آزاد شده و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد

عوارض و موارد منع مصرف ازگیل

علاوه بر خواصی که ازگیل دارد، ممکن است برای برخی افراد مضر بوده و همچنین زیاده روی در مصرف آن عوارض زیر را به دنبال دارد:

  • دانه‌های ازگیل دارای اسید هیدروسیانید بوده و سمی هستند. بنابراین موقع مصرف ازگیل مراقب دانه‌های آن باشید
  • در زمان ابتلا به یبوست از خوردن ازگیل پرهیز نمایید. همچنین مصرف بیش از حد ازگیل، باعث یبوست شدید می شود
  • مصرف بیش از حد ازگیل منجر به مسمومیت غذایی می شود که با علائمی مانند معده درد، اسهال و تهوع همراه است
  • مصرف بیش از اندازه ازگیل در بزرگسالی موجب یبوست مداوم، سنگ کلیه و عدم جذب موادمعدنی در بدن می‌شود.

کاربرد و موارد مصرف ازگیل

کاربرد ازگیل

مصرف ازگیل هم به صورت میوه و خام، و هم به صورت خوراکی های تولید شده از این میوه کاربرد دارد. با ازگیل غذاهایی مانند خورشت ازگیل، رب ازگیل، مارمالاد ازگیل، مربای ازگیل، ترشی کندس (ازگیل) و … درست می شود

مشخصات گیاه ازگیل

ازگیل درخت کوچکی است که ارتفاع آن حدود ۶ متر، شاخه‌های آن خاردار، در جوانی خزی و رفته رفته صاف می‌شود. از مشخصات اختصاصی آن این است که دارای ریشه‌ای عمودی و پوست خاکستری نقره ای است. برگ‌های آن بیضی کمی کشیده نوک تیز کنارة برگهابی دندانه با چند دندانه دارد و ابعاد ۱۳ – ۱۰×۵-۳ سانتیمتر تغییر میکند. روی برگ سبز تیره پشت برگ سبز خاکستری. گلهای آن سفید درشت منفرد بدون پایه و میوه آن گرد و کروی و گاهی گلابی شکل و قهوه‌ای رنگ است. روی پوست میوه کرک‌های نمدی مخملی و عدسک‌های سفید دیده می‌شود. ابعاد میوه در حد گیلاس تا گردو می‌باشد. چوب آن سخت و به رنگ حنایی روشن است.

منابع و ارجاعات

  • کتاب میوه درمانی
  • ویکی پدیا
 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 + شش =