مقدمه
کتلت کلمهای فرانسوی است، اما به رغم اسم فرانسوی، غذایی روسی بوده که مواد آن در ایران اندکی تغییر کرده و به صورت کنونی اش درآمده است به طوری که در حال حاضر از غذاهای سنتی ایرانی به شمار می رود. کتلت یکی از غذاهای پرطرفدار ایرانی است که مدلهای متنوعی برای پختن آن وجود دارد مانند کتلت سیب زمینی، کتلت گردو، کتلت نخود. به طور کلی انواع کتلت شباهت زیادی با انواع شامی مانند شامی سبزی، شامی بلغور گندم، شامی نخود، شامی آردنخودچی، شامی ترش و بالاخص شامی کباب دارد البته با این تفاوت که در شامی کباب از آردنخودچی و سیب زمینی آب پز استفاده می شود اما در کتلت سیب زمینی، به طور معمول از سیب زمینی خام رنده شده استفاده می شود (اگرچه در برخی مواقع نیز سیب زمینی پخته مورد استفاده است). کتلت باید در روغن داغ سرو شود و برای ترد شدن آن می توان از آرد سوخاری هم استفاده نمود. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه کتلت سیب زمینی این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
مراحل اصلی
مرحله اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- سیب زمینی: 3 عدد (510 گرم)
- پیاز: 1 عدد (140 گرم)
- گوشت چرخ کرده (مخلوط گوساله و گوسفند): 400 گرم
- زردچوبه (پودر شده): 1 قاشق چایخوری
- ادویه کاری (پودر شده): یک دوم قاشق چایخوری (یک و نیم گرم)
- تخم مرغ: 2 عدد
- نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
روغن مایع (مخصوص سرخ کرده): به میزان لازم
مرحله دوم | پختن سیب زمینی و رنده کردن پیاز
–
برای آماده سازی کتلت در ابتدا باید:
- در قابلمه ای حاوی مقداری آب جوش، سیب زمینی ها را بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا به مدت 45 دقیقه بپزند. پس از پخت، آن ها را آبکش و رندهکنید.
- پیاز را رنده کنید، سپس در تنظیف ریخته و فشاردهید تا آب کاملا خارج شود.
مرحله سوم | آماده کردن مایه کتلت
–
برای تهیه مایه کتلت روال زیر را انجام دهید:
- در ظرفی، گوشت چرخ کرده، پیاز، سیب زمینی، زردچوبه و ادویه کاری را بریزید و کاملا با یک دیگر مخلوط کنید.
- سپس، تخم مرغ ها را همراه مقداری نمک و فلفل سیاه در ظرفی جداگانه بریزید و با همزن دستی، هم بزنید سپس آن را به مخلوط گوشت بیافزایید و با دست ورز دهید تا کاملا حالت چسبندگی پیدا کند.
مرحله چهارم | فرم دادن و سرخ کردن کتلت
–
برای سرخ کردن کتلت گام های زیر را انجام دهید:
- کف دست را با مقداری روغن مایع، چرب کنید. از مایه آماده شده به اندازه دلخواه بردارید و در دست به شکل دلخواه فرم دهید.
- کتلت ها را در تابه ای حاوی روغن داغ از هردو طرف روی حرارت ملایم سرخ کنید، سپس روی حوله کاغذی قرار دهید تا روغن اضافی آن ها گرفته شود. کتلت ها را در ظرف مورد نظز بچینید و سرو کنید.
نکات کلیدی
- داغ بودن روغن باعث می شود کتلت به تابه نچسبد و خردنشود.
- کم کردن حرارت پس از قرار دادن کتلت در روغن داغ، باعث می شود تا کتلت کاملا مغز پخت شود.
- در صورت تمایل، می توانید به مواد کتلت، یک عدد سیب زمینی خام در اندازه کوچک تقریبا 80 گرمی (رنده شده) اضافه کنید؛ در این صورت، زمان سرخ شدن کتلت، باید بیشتر شود و حرارت ملایم تر باشد. در صورت استفاده از سیب زمینی خام، حتما از رنده ریز استفاده کنید، سپس آن را فشار دهید تا آب اضافی آن گرفته شود.
- در صورت تمایل، می توانید کتلت را در پودر سوخاری، پنیر پارمزان یا آرد نخودچی بغلطانید و سرخ کنید.
لغات و اصطلاحات
- کتلت سیب زمینی با ژامبون: این دستور مانند کتلت کتلت سیب زمینی تهیه میشود، با این تفاوت که مقدار سیب زمینی را 2 عدد کنید و به جای آن از مخلوط 100 گرم ژامبون گوشت (نگینی خرد شده) استفاده کنید.
- کتلت اراک: این دستور مانند کتلت کتلت سیب زمینی تهیه میشود، فقط کتلت ها را در مقداری آرد نخودچی بغلطانید. بعضی از مردم اراک، برای جلوگیری از متلاشی شدن کتلت، یک عدد سیب زمینی خام را رنده کرده و به مواد کتلت اضافه می کنند.
- کتلت اصفهان: این دستور مانند کتلت کتلت سیب زمینی تهیه میشود، فقط از مایه آماده شده، به اندازه های خیلی بزرگ بردارید و به شکل مثلث متساوی الساقین در دست فرم دهید.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی