مراحل و نکات تهیه شامی نخود گیلانی

مراحل و نکات تهیه شامی نخود گیلانی

برچسب ها:
0 1 217
05 بهمن 1400
+

مقدمه

غذاهای مناطق شمال ایران، عطر و طعم فوق‌العاده‌ای دارند و شامی ‌نخود نیز از این قاعده مستثنا نیست. شامی نخود در کنار شباهت زیاد با کتلت نخود، در کنار انواع دیگر شامی همچون شامی سبزی، شامی کباب، شامی بلغور، شامی آرد نخودچی، شامی لپه (پوک) و شامی ترش تابه ای، یکی از انواع شامی های خوشمزه و پرطرفدار ایرانی است. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه شامی نخود این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.

! این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.

+

مراحل اصلی

مرحله اول | تهیه مواد اولیه -

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • نخود: یک دوم پیمانه
  • زردچوبه (پودر شده): 1 قاشق چایخوری (3 گرم)
  • نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
  • مغز ران گوسفند (بدون استخوان و خرد شده): 400 گرم
  • پیاز (چهارقاچ شده): 1 عدد (140 گرم)
  • ادویه کاری (پودر شده): یک قاشق چایخوری (3 گرم)، شامل زردچوبه (۲ قاشق سوپ خوری)، دارچین (۱قاشق سوپ خوری)، هل (۱قاشق سوپ خوری)، زیره (۱ قاشق سوپ خوری) و تخم گشنیز (۲قاشق سوپ خوری) است که به صورت آسیاب شده با (۱ قاشق سوپ خوری) پودر سیر مخلوط شده اند.
  • آرد نخودچی (الک شده): دو قاشق سوپ خوری (12 گرم)
  • تخم مرغ: 1 عدد
  • روغن مایع (مخصوص سرخ شده): به میزان لازم
  • استاک گوشت: 6 پیمانه (150 میلی لیتر)

! این میزان مواد اولیه برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.

! استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد. در صورت تمایل می توانید به جای استاک گوشت از همان مقدار آب به همراه یک عدد قرص غصاره گوشت استفاده کنید.

! برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.

مرحله دوم | خیس کردن و آماده سازی نخود -

برای اماده سازی نخود باید:

  • نخود را از 24 ساعت قبل در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن، 2 تا 3 بار آب آن را عوض کنید) سپس هنگام پخت، در آبکش بریزید.
  • سپس، نخود را در قابلمه ای حاوی 2 پیمانه استاک بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا به مدت 4 ساعت بپزد، نیمی از زردچوبه را را در تابه ای حاوی روغن تفت دهید، سپس آن را در اواخر پخت نخود، همراه کمی نمک به قابلمه بیافزایید. پس از پخت، آن را آسیاب کنید تا کاملا له شود.

مرحله سوم | پخت گوشت -

گوشت را همراه پیاز و بقیه استاک، در قابلمه ای بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید. زمانی که جوش آمد حرارت را ملایم کنید و در قابلمه را بگذارید تا گوشت به مدت 3 ساعت بپزد و آب آن کاملا تبخیر شود. در اواخر پخت، کمی نمکبه آن اضافه کنید.

مرحله چهارم | کوبیدن و ورز دادن گوشت -

بعد از پخت گوشت، آن را با گوشت کوب بکوبید. سپس نخود، بقیه زردچوبه، ادویه کاری، آرد نخودچی، تخم مرغ، کمی نمک و فلفل سیاه را به آن بیافزایید و ورز دهید تا کاملا حالت چسبندگی پیدا کند.

مرحله پنجم | فرم دادن و سرخ کردن شامی -

برای سرخ کردن شامی باید:

  • کف دست را با مقداری روغن مایع، چرب کنید. از مایه آماده شده به اندازه نارنگی بردارید و در دست به شکل گرد فرم دهید و کمی آن را پهن کنید. و با انگشت وسط آن را خالی کنید.
  • در ادامه، شامی ها را در تابه ای حاوی روغن داغ از هردو طرف روی حرارت ملایم سرخ کنید.
  • سپس روی حوله کاغذی قرار دهید تا روغن اضافی آن ها گرفته شود. شامی ها را در ظرف مورد نظز بچینید و با سبزی خوردن تازه و نان سنگک سرو کنید.
+

نکات کلیدی

  • پخت نخود با استاک، طعم متفاوتی به نخود می بخشد و افزودن زردچوبه و نمک در یک ساعت آخر پخت، طعم نخود را بسیار خوشمزه و متفاوتمی کند.
  • افزودن ادویه کاری به گوشت، طعم و عطر متفاوتی را به شامی می بخشد.
+

منابع و ارجاعات

+

نظرات کاربران

)