مقدمه
نعنا یا نعناع جزو سبزیجات و گیاهان معطر (مانند آویشن، رزماری، جعفری، گل محمدی و …) است. نعنا بسیار شبیه پونه است. نعنا خشک، در مواقعی که نعنای تازه در دسترس نیست می توان جایگزین آن باشد. همچنین، نعنای تازه را نمی توان به عنوان چاشنی یا طعم دهنده برای خوراکی ها و غذاهای مختلف به کار برد، اما از نعنا خشک معمولا به عنوان چاشنی و طعم دهنده نیز استفاده می شود. نعنا خشک ماندگاری بیشتری نسبت به برگ های تازه آن دارد. از نظر طب سنتی، طبع نعنا گرم و خشک دارد. نعنا خشک در داروسازی و طب سنتی و نیز در آشپزی و تهیه غذاهای مختلف (مانند خورشت کرفس، نعنا داغ برای آش رشته و کشک بادمجان، آب دوغ خیار و …) کاربرد دارد.
در این مطلب؛ خواص و ویتامین ها، عوارض، شیوه نگهداری و موارد مصرف نعنا خشک ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از نعنا خشک به دست آورید.
رسانه
متن اصلی
مزاج، طبع و مصلح نعنا خشک
طبع و مصلح نعنا خشک عبارت است از:
- طبع نعنا خشک: گرم و خشک
- مصلح نعنا خشک: کرفس
ترکیبات، ویتامین ها و مواد معدنی نعنا خشک
ارزش غذایی 100 گرم نعنا خشک به صورت زیر است:
- مواد تشکیل دهنده اصلی نعنا خشک: انرژی (285 کیلوکالری)، کربوهیدرات (04گرم)، پروتئین (19.93 گرم)، چربی (6.03 گرم)، آب (11.30 گرم)، فیبر (29.80 گرم)
- ویتامین های نعنا خشک: ویتامین A (00 میکروگرم)، ویتامین B1 (0.29 میلی گرم)، ریبوفلاوین (1.42 میلی گرم)، نیاسین (6.56 میلی گرم)، پانتوتنیک اسید (1.40 میلی گرم)، ویتامین B6 (2.58 میلی گرم)، فولات (530.00 میکروگرم)
- مواد معدنی نعنا خشک: کلسیم (00 میلی گرم)، آهن (87.47 میلی گرم)، منیزم (602.00 میلی گرم)، فسفر (276.00 میلی گرم)، پتاسیم (1924.00 میلی گرم)، سدیم (344.00 میلی گرم)، روی (2.41 میلی گرم)، مس (1.54 میلی گرم)، منگنز (11.48 میلی گرم)
فواید دارویی و درمانی نعناع
فواید و خواص نعنا خشک عبارت است از:
- مفید برای سیستم گوارش
- مفید در درمان سرماخوردگی
- آرام بخش و برطرف کننده ناراحتی های عصبی
- افزایش متابولیسم و کمک به لاغری
- کمک به درمان بیماری های ریوی
- کمک به رفع سردرد، و دردهای مفصلی
عوارض و مضرات نعنا خشک
با وجود اینکه نعناع دارای فواید و خواص درمانی زیادی است، اما ممکن است برای بعضی از افراد مضر باشد و یا موجب تداخل دارویی شود. بنابراین در مصرف نعنا به موارد زیر توجه داشته باشید:
- خانم های باردار و شیرده، و کودکان، از مصرف نعنا خودداری کنند
- افراد مبتلا به ریفلاکس و سوزش معده، و افرادی که سنگ کیسه صفرا دارند باید از مصرف نعناع پرهیز کنند
- نعنا میتواند سطح قند خون را به طور قابل توجهی کاهش دهد، بنابراین افراد دیابتی (به خصوص اگر داروهای کاهش قند استفاده می کنند) در مصرف آن باید بسیار دقت داشته باشند
- نعنا ممکن است با داروهایی مانند سیکلوسپورین (یک سرکوبکننده قوی سیستم ایمنی بدن) تداخل داشته باشد.
شیوه درست نگهداری نعنا خشک
سبزی های معطر خشک را در ظرف های کوچک نگهداری کنید. برگ های نعنا خشک را داخل شیشه ای در بسته و دور از هوا، رطوبت و نور خورشید نگهداری کنید. برگهای درسته نعنا را نگهداری کنید. نعنا خشکی که در زمان مصرف خرد می شود، عطر بیشتری دارد.
روش تهیه نعنا خشک در منزل
یکی از روش های خشک کردن نعنا در خانه، استفاده از فِر است که شامل مراحل زیر می شود:
- لایه ای نازک از برگ های نعنا را کف سینی فر پهن کرده و سینی را در فر قرار دهید
- فر را دو تا سه دقیقه با حرارت ۸۵ درجه سانتیگراد روشن کنید
- اجازه دهید سینی یه مدت ۸ ساعت در فر دربسته بماند تا نعناها به طور کامل خشک شوند.
برای خواندن در باره روش های دیگر خشک کردن نعنا کلیک کنید
موارد مصرف نعنا خشک
در این بخش کاربردهای نعنا خشک ارائه می شود:
- تهیه خوراکی و غذاهای مختلف: نعنا خشک در آشپزی و تهیه غذاها و خوراکی هایی مانند خورشت کرفس، نعنا داغ برای آش رشته و کشک بادمجان، موهیتو، اسموتی نعنا، آب دوغ خیار، سالاد با نعنا، چای نعنا خشک، دمنوش نعنا خشک، دسر، آبنبات و … استفاده میشود
- خوشبو کننده نعنایی: عطر نعناع دلچسب است. پس میتوانید از آن برای خوشبو کردن دفتر کار، اتاق، خانه، ماشین و … استفاده کنید. نعنا خشک را به تنهایی یا با مخلوطی از گیاهان معطر مانند رزمازری، اسطوخودوس و … در یک ظرف شیشه ای ریخته و یا در کیسه ای پارچه ای ریخته و در اتاق یا کمد لباس قرار دهید
- دور کردن حشرات با برگ نعنا: با ریختن برگ های خشک شده نعنا در دور خانه و اتاق، از ورود حشرات به خانه جلوگیری کرده و آنها را دفع کنید. برخی کشاورزان در بین گیاهان خود برای دور کردن آفت ها نعنا می کارند
- تهیه دارو: از نعنای خشک در تهیه برخی داروها، به خصوص داروهای گیاهی و سنتی مانند قرص نعنا استفاده می شود
منابع و ارجاعات
- کتاب مرجع ویتامین ها و مواد معدنی
- وبسایت های محتوایی حوزه مواد غذایی
- وبسایت های محتوایی حوزه طب سنتی