عدس سیاه چیست

عدس سیاه |خواص، طبع، مضرات و موارد مصرف

2

مقدمه

عدس، مَرجُمَک، مَرجو یا نسک با نام علمی Lens esculinaris، گیاهی کوچک شبیه به نخود بوده و دانه آن جزو دانه‌های خوراکی یا حبوبات (مانند لوبیا چیتی، لپه، لوبیا سیاه و …) است. عدس خواص زیادی چون ویتامین های A ، B1 ، B2 ، B3 ، B6 ، C و E دارد و با آن غذاهای مختلف و مقوی ای مانند عدسی، عدس پلو، کتلت عدس، آش رشته، دال عدس و … درست می کنند. عدس انواع مختلفی چون عدس سیاه، عدس قرمز، عدس زرد، عدس قهوه ای (عدس قرمز که پوست آن گرفته نشده است) و … دارد. عدس سیاه جزو پر خاصیت ترین و مفید ترین انواع عدس ها است. در انگلیسی به این نوع عدس، beluga  می گویند و در واقع این نام را از بهترین خاویار گرفته است، زیرا با خاویار شباهت ظاهری دارد. از نظر طب سنتی، طبع عدس سرد و خشک است

در این مطلب؛ طبع، خواص و ویتامین ها، عوارض و موارد مصرف عدس سیاه ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از عدس سیاه به دست آورید.

متن اصلی

مزاج، طبع و مصلح عدس سیاه

طبع و مصلح عدس از نظر طب سنتی عبارت است از:

  • طبع عدس سیاه: طبع عدس سرد و خشک است
  • مصلح عدس سیاه: مصلحات عدس سیاه موادی مانند روغن یا کره گاو و گوسفند و بز، روغن کنجد، روغن بادام شیرین، سرکه و ادویه‌هایی مانند پونه، مرزه، زعفران و گلپر هستند

ترکیبات، ویتامین ها و مواد معدنی عدس سیاه

عدس سیاه دارای پروتئین و کالری بالایی است. حتی بیشتر از گوشت قرمز پروتئین و کالری دارد. میزان پروتئین عدس سیاه در هر ۱۰۰ گرم ۲۵.۷ گرم و میزان کالری آن ۲۸۶ یعنی دو برابر گوشت قرمز است.

در مقایسه با انواع دیگرِ عدس ها، عدس سیاه بسیار گران تر است و در جنوب آسیا بسیار بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.

فواید دارویی و درمانی عدس سیاه

فواید عدس سیاه

خواص عدس سیاه عبارت است از:

  • کاهش کلسترول: عدس سیاه حاوی مقادیر بالای فیبر بوده و به کاهش کلسترول و چربی خون کمک می کند. کاهش کلسترول، خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی را کاهش می دهد.
  • مفید برای ناخن ها: عدس سیاه می تواند به داشتن ناخن های سالم و قوی کمک کند
  • کمک به ضخیم تر کردن موها: مقدار بالای آهن موجود در عدس، باعث انتقال اکسیژن به فولیکول های مو شده و در افزایش رشد مو تاثیرگذار است.
  • پاکسازی کبد: عدس سیاه به فرایند پاکسازی و سم زدایی کبد کمک کرده، همچنین عدس می تواند برای درمان کبد چرب مفید باشد
  • پیشگیری از یبوست کودکان و نوزادان: عدس سیاه برای پیشگیری از یبوست در کودکان و نوزادان مفید است. عدس یک منبع غنی از ویتامین B و آهن بوده و باعث بهبود سوخت و ساز، و تامین انرژی بدن کودک و نوزاد می شود

مضرات و موارد منع مصرف عدس سیاه

عوارض عدس سیاه

باوجود خواصی که عدس دارد، زیاده روی در مصرف آن ممکن است باعث عوارضی شود که در اینجا به آنها اشاره می شود:

  • لک و خال های تیره پوستی
  • گرفتگی عضلات
  • موهای زائد
  • تغییر حالت یا شکستن ناخن
  • ضعف بینایی

موارد مصرف عدس سیاه

عدس فواید زیادی دارد و با آن غذاو خوراک های متنوعی مانند عدسی، کتلت عدس، کوفته عدس و … تهیه می شود

برای پخت عدس سیاه، به حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان نیاز است. عدس سیاه با اینکه پوست نازکی دارد، پس از پخت شکل خود را حفظ می کند.

دانستنی های جالب در مورد عدس

جالب است بدانید که از عدس، در قرآن نیز یاد شده است. خداوند در آیه ۶۱ سوره بقره قرآن می‌فرماید: و اذ قلتم یا موسی لن نصبر علی طعام واحد فادع لنا ربک یخرج لنا ممّا تنبت الارض من بقلها و قثآئها و فومها و عدسها و بصلها

(و آن زمان را که گفتید: ای موسی، ما بر یک نوع طعام نتوانیم ساخت از پروردگارت بخواه تا برای ما از آنچه از زمین می‌روید چون سبزی و خیار و سیر و عدس و پیاز برویاند)

 

منابع و ارجاعات

  • وبسایت های معتبر محتوایی
 

نظرات کاربران

2 دیدگاه در “عدس سیاه |خواص، طبع، مضرات و موارد مصرف

  1. ستوده گفت:

    علاوه بر این همه خواص، چه ظاهر جالبی هم داره! سیاه رنگ

    1. گلرخ گفت:

      غذا رو فکر کنم سیاه کنه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده + هفت =