مقدمه
پاپریکا (Paprika)، نوعی ادویه (مانند دارچین، تخم گشنیز، فلفل سیاه و …) است که معمولا از فلفل دلمه ای خشک و آسیاب شده یا مخلوطی از فلفل دلمه ای با فلفل های دیگر تهیه میشود. این ادویه برای افزودن عطر، رنگ و طعم در غذاهای مختلف مانند قورمه سبزی، قیمه، خوراک لوبیا و … مورد استفاده قرار میگیرد. پاپریکا بسته به نوع فلفلی که در تهیه آن استفاده می شود، میتواند طیفی از طعم ملایم تا تند داشته باشد. منشا این ادویه کشور مجارستان است. طبع پاپریکا گرم و خشک است. علاوه بر طعم و عطر مطبوع؛ پاپریکا خواصی مانند کمک به جلوگیری از ریزش مو، پیشگیری از ابتلا به کبد چرب، درمان سرماخوردگی و … نیز دارد.
در این مطلب؛ انواع، طبع، خواص و ویتامین ها، مضرات، روش نگهداری و موارد مصرف پاپریکا ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از پاپریکا به دست آورید.
متن اصلی
انواع ادویه پاپریکا
انواع ادویه پاپریکا بر اساس نوع فلفل دلمه ای که برای تهیه آنها به کار رفته از نظر رنگ و طعم متفاوت است، که عبارتند از:
- پاپریکای معمولی: از نظر طعم بسیار ملایم است و تندی خاصی ندارد. بلکه و تا حدودی شیرین نیز هست. پاپریکای معمولی را می توان برای خوش عطر و طعم شدن خوراکی هایی مانند حمص، تخم مرغ آبپز، سالاد سیب زمینی و انواع سوپ به کار برد
- پاپریکای اسپانیایی (معروف به پیمنتون): این نوع پاپریکا سه نوع ملایم، نیمه تند و تند دودی آتشی دارد. اما بعضی از انواع فلفل قرمز اسپانیایی نیز از طریق خشک شدن در کوره یا در معرض آفتاب تهیه شده اند و طعم دودی ندارند
- پاپریکای مجارستانی: پاپریکا، ادویه ملی مجارستان است. هشت نوع فلفل قرمز مجارستانی با عطر و طعم مختلف وجود دارد. یک نوع معروف پاپریکای مجارستانی، ادویه ای با رنگ قرمز روشن و کمی تند است.
مزاج، طبع و مصلح فلفل پاپریکا
طبع و مصلح پاپریکا به صورت زیر است:
- طبع فلفل پاپریکا: گرم و خشک
- مصلح پاپریکا: عرق شاهتره، عرق کاسنی و عرق خیار
ترکیبات، ویتامین ها و مواد معدنی پاپریکا
ارزش غذایی 100 گرم پاپریکا به صورت زیر است:
- مواد تشکیل دهنده اصلی پاپریکا: انرژی (282 کالری)، کربوهیدرات (54 گرم)، پروتئین (14 گرم)، قند (34 گرم)، کربوهیدرات خالص (19.09 گرم)،
- مواد معدنی پاپریکا: کلسیم (00 میلی گرم)، مس (0.71 میلی گرم)، آهن (21.14 میلی گرم)، منیزیم (178.00 میلی گرم)، فسفر (314.00 میلی گرم)، پتاسیم (2280.00 میلی گرم)، سلنیوم (6.30 میکروگرم)، سدیم (68.00 میلی گرم)، روی (4.33 میلی گرم)، آب (11.24 گرم)
- ویتامین های پاپریکا: ویتامین B1 (330 میلی گرم)، ویتامین B2 (1.230 میلی گرم)، ویتامین B3 (10.060 میلی گرم)، ویتامین B6 (2.141 میلی گرم)، ویتامین B9 (49.00 میکروگرم)، ویتامین C (0.9 میلی گرم)، ویتامین E (29.10 میلی گرم)، ویتامین K (80.3 میکروگرم)، ویتامین A (2463.00 میکروگرم)
فواید دارویی و درمانی پاپریکا
خواص و فواید پاپریکا عبارت است از:
- پایین آوردن فشار خون: پاپریکا دارای کپسایسین است و می تواند منجر به آرامش رگ های خونی انسان شود. کپسایسین جزو عواملی است که در درمان فشار خون بالا نقش موثری دارد
- کمک به پاکسازی کبد: پاپریکا به پاکسازی کبد و درمان انواع بیماریهای کبدی مانند هپاتیت آ، هپاتیت ب و کبد چرب کمک می کند. این ادویه خواص آنتی اکسیدانی داشته و می تواند کبد را از سموم و چربیها پاکسازی کند و جوانی و سلامتی را به کبد بازگرداند
- محافظت از دستگاه قلبی عروقی: پاپریکا ویتامین سی دارد و از بدن در مقابل بیماری های قلبی عروقی به ویژه، حمله قلبی و سکته مغزی محافظت می کند. این ادویه سرشار از مواد معدنی مانند منیزیم، آهن، پتاسیم و فسفر است و این مواد در تصفیه خون انسان موثر است
- درمان مشکلات پوستی: پاپریکا خاصیت ضد باکتریایی دارد و میتواند مشکلات پوستی که به علت باکتری ایجاد میشود را از بین ببرد. همچنین در درمان آکنه موثر بوده و ویتامین E موجود در این ادویه، به التیام زخم ها کمک می کند
- درمان سرماخوردگی: وجود ویتامین C فراوان در این پودر گیاهی طول دوره سرماخوردگی را کاهش داده و باعث تسکین علایم ناشی از آن میشود . پاپریکا دارای خواص آنتی باکتریال و ضد عفونی کنندگی بوده و در تحریک سیستم ایمنی بدن و تقویت قوای دفاعی بدن در حمله به عوامل عفونی نقش بسزایی دارد.
- جلوگیری از ریزش مو: پاپریکا با بهبود گردش خون به پوست سر رشد موها را تقویت می کند. ادویه پاپریکا غنی از ویتامین ب ۶ بوده و از ریزش مو جلوگیری می کند. همچنین این ادویه مقدار زیادی آهن دارد که انتقال اکسیژن را به فولیکول های مو سرعت می بخشد.
مضرات و موارد منع مصرف پاپریکا
با وجود فواید بسیاری که پودر پاپریکا دارد، اما ممکن است برخی عوارض را به دنبال داشته باشد:
- با توجه به اینکه طبع پاپریکا گرم و خشک است، توصیه می شود که گرم مزاجان آن را با مصلحاتش که شامل عرق کاسنی، عرق شاهتره، عرق خیار مصرف کنند تا طبع و مزاج پاپریکا اصلاح شود
- برخی افراد به پاپریکا حساسیت دارند و مصرف آن موجب علائمی مانند خارش و قرمزی پوست، سرفه، ناراحتیهای تنفسی و … در آنها میشود.
- مصرف زیاد پاپریکا در مواردی میتواند منجر به افزایش میزان کلسترول خون شود.
شیوه درست نگهداری فلفل پاپریکا
در این بخش، نکاتی برای نگهداری فلفل پاپریکا ارائه می شود:
- برای ماندگاری بیشتر طعم و عطر فلفل پاپریکا، آن را داخل ظرف درب دار ریخته و در یخچال نگهداری کنید
- برای جلوگیری از چسبیدن پودر فلفل پاپریکا، می توانید کمی نمک در ظرف آن بریزید
- برای نگهداری بیش از یک سال، پاپریکا را فریز کنید
موارد مصرف پاپریکا
پاپریکا در غذاها و خوراکی های مختلف مانند خورشت قورمه سبزی، قیمه، خوراک لوبیا، مرغ، ماهی سوخاری، ماهی شکم پر، جوجه کباب، املت، انواع سوپ، عدسی و … کاربرد دارد. انواع خورشها مانند قیمه، قرمه سبزی و غیره
منابع و ارجاعات
- کتاب مرجع ویتامین ها و مواد معدنی نوشته شیوا دهقانی
- وبسایت های محتوایی حوزه مواد غذایی
- وبسایت های محتوایی حوزه طب سنتی