مقدمه
شامی پوک یا لپه در کنار انواع دیگر شامی همچون شامی سبزی، شامی کباب، شامی نخود، شامی آرد نخودچی، شامی بلغور و شامی ترش تابه ای، یکی از انواع کتلت های خوشمزه و پرطرفدار ایرانی است. همانطور که از نام این غذا مشخص است اصلی ترین ماده آن را لپه تشکیل می دهد. اصالت این شامی خوشمزه متعلق به شهرهای شمالی کشورمان می باشد و از نظر ظاهری شباهت زیادی به کتلت گوشت دارد. در بعضی از مناطق کشور مانند شهرهای شمالی و لرستان در تهیه شامی پوک از رب انار استفاده می کنند. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه شامی پوک (شامی لپه) این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
مراحل اصلی
مرحله اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- لپه: یک پیمانه (150 گرم)
- نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
- گوشت چرخ کرده (مخلوط گوسفند و گوساله): 300 گرم
- پیاز (رنده و آب گرفته): 1 عدد (140 گرم)
- ادویه کاری (پودر شده): یک قاشق چایخوری (3 گرم) شامل زردچوبه(۲ قاشق سوپ خوری)، دارچین (۱قاشق سوپ خوری)، هل (۱قاشق سوپ خوری)، زیره(۱ قاشق سوپ خوری) و تخم گشنیز (۲قاشق سوپ خوری) است که به صورت آسیاب شده با (۱ قاشق سوپ خوری) پودر سیر مخلوط شده اند.
- سیب زمینی (آبپر و رنده شده): 1 عدد (170 گرم)
- سبزی (پاک و خرده شده): 150 گرم شامل گشنیز و جعفری (از هرکدام به یک اندازه) و شنبلیله (20 گرم)
- تخم مرغ: 2 عدد
- روغن مایع (مخصوص سرخ شده): به میزان لازم
- استاک گوشت: 2 پیمانه (500 میلی لیتر)
!
استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد.در صورت تمایل می توانید به جای استاک گوشت از همان مقدار آب به همراه یک عدد قرص غصاره گوشت استفاده کنید.
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.
مرحله دوم | خیس کردن و پختن لپه
–
برای خیس کردن و پختن لپه روال زیر را انجام دهید:
- لپه را از 24 ساعت قبل در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن، 2 تا 3 بار آب آن را عوض کنید). سپس هنگام پخت، در آبکش بریزید.
- در ادامه لپه را در قابلمه ای حاوی استاک و یک پیمانه آب بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا به مدت 3 ساعت بپزد.
- در اواخر پخت، کمی نمک به آن بیافزایید. و آن را آبکش کنید، سپس لپه را آسیابکرده تا کاملا له شود.
مرحله سوم | ورز دادن گوشت با نمک و افزودن مخلفات و ادویه جات
–
در گام بعد، گوشت چرخ کرده را همراه مقداری نمک در ظرفی بریزید و ورز دهید. سپس لپه، پیاز، ادویه کاری، سیب زمینی، سبزی، تخم مرغ و کمی فلفل سیاه را به آن بیافزایید و ورز دهید تا کاملا حالت چسبندگی پیدا کند.
مرحله چهارم | شکل دادن و سرخ کردن شامی پوک
–
برای شکل دادن و سرخ کردن شامی باید:
- کف دست را با مقداری روغن مایع، چرب کنید. از مایه آماده شده به اندازه نارنگی بردارید و در دست به شکل دلخواهفرم دهید.
- گام بعد، شامی ها را در تابه ای حاوی روغن داغ از هردو طرف روی حرارت ملایم سرخ کنید، سپس روی حوله کاغذی قرار دهید تا روغن اضافی آن ها گرفته شود.
- در نهایت شامی ها را در ظرف مورد نظر بچینید و سرو کنید.
نکات کلیدی
- در صورت تمایل میتوانید، به جای ورز دادن مواد، آن ها را دوبار چرخ کنید. فقط کافی است تخم مرغ، نمک و فلفل را پس از چرخ کردن اضافه کنید و ورز دهید.
- ورز دادن گوشت چرخ کرده با نمک، مانع از و رفتن گوشت می شود و چسبدگی گوشت را بیشتر می کند.
- پخت حبوبات با استاک، طعم این دستور را لذیذ و مغذی تر خواهد کرد.
لغات و اصطلاحات
- شامی عدس: این دستور مانند شامی لپه تهیه می شود، فقط به جای لپه، از همان میزان عدس استفاده می شود که زمان پخت آن 50 دقیقه است.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی
خیلی خوشمزس پیشنهاد میکنم درست کنید