مقدمه
شامی آردنخودچی در کنار انواع دیگر شامی همچون شامی سبزی، شامی کباب، شامی نخود، شامی بلغور، شامی لپه (پوک) و شامی ترش تابه ای، یکی از محبوب ترین شامی های ایران است که پیشینه تاریخی آن به زمان های بسیار دور برمی گردد، به طوری که در زمان ناصر الدین شاه نیز شامی آرد نخودچی در دربار سرو می شده است. به علت مقوی بودن می توان آن را در وعده سحری یا افطار در ماه رمضان نیز استفاده کرد. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه شامی آرد نخودچی این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
مراحل اصلی
مرحله اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- نخود: یک دوم پیمانه (75 گرم)
- نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
- گوشت چرخ کرده (مخلوط گوسفند و گوساله): 250 گرم
- ادویه کاری (پودر شده): یک قاشق چایخوری (3 گرم) شامل زردچوبه(۲ قاشق سوپ خوری)، دارچین (۱قاشق سوپ خوری)، هل (۱قاشق سوپ خوری)، زیره(۱ قاشق سوپ خوری) و تخم گشنیز (۲قاشق سوپ خوری) است که به صورت آسیاب شده با (۱ قاشق سوپ خوری) پودر سیر مخلوط شده اند.
- زردچوبه (پودر شده): 1 قاشق چایخوری (3 گرم)
- آرد نخودچی (الک شده): 50 گرم
- پیاز (رنده و آب گرفته): 1 عدد (140 گرم)
- هل (پودر شده): یک دوم قاشق چایخووری (یک و نیم گرم)
- روغن مایع (مخصوص سرخ شده): به میزان لازم
- استاک گوشت: 1 پیمانه (250 میلی لیتر)
!
استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد. در صورت تمایل می توانید به جای استاک گوشت از همان مقدار آب به همراه یک چهارم عدد قرص عصاره گوشتاستفاده کنید.
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.
مرحله دوم | خیس کردن و پخت نخود
–
در ادامه نخود را از 24 ساعت قبل در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن، 2 تا 3 بار آب آن را عوض کنید). سپس هنگام پخت، در آبکش بریزید. نخود را در قابلمه ای حاوی 2 پیمانه استاک بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا به مدت 4 ساعت بپزد. در اواخر پخت نخود، کمی نمک به قابلمه اضافه کنید. پس از پخت، آن را در آبکش و آسیاب کنید تا کاملا له شود.
مرحله سوم | ورز دادن گوشت و نمک و افزودن مخلفات و ادویه جات
–
برای آماده سازی گوشت با مخلفات و ادویه جات روال باید:
- در ظرفی، گوشت و نمک بریزید و ورز دهید تا حالت چسبندگی پیدا کند. سپس ادویه کاری و زردچوبه را به آن اضافه کرده و ورز دهید. پس از آن نخود و آرد نخودچی را به آن اضافه کنید و مجددا ورز دهید.
- پیاز را همراه هل و کمی فلفل سیاه در ظرفی بریزید و کاملا مخلوط کنید. سپس آن را به مخلوط گوشت اضافه کنید و ورز دهید.
!
ورز دادن گوشت چرخ کرده با نمک، مانع از وا رفتن گوشت می شود و چسبندگی گوشت را بیشتر می کند.
مرحله چهارم | سرخ کردن و تزیین شامی آرد نخودچی
–
برای شکل دادن و سرخ کردن شامی آرد نخود چی باید گام های زیر را انجام دهید:
- کف دست را با مقداری روغن مایع، چرب کنید. از مایه آماده شده به اندازه نارنگی بردارید و در دست به شکل گرد فرم دهید و کمی آن را پهن کنید.
- در گام بعد، شامی ها را در تابه ای حاوی روغن داغ از هر دو طرف روی حرارت ملایم سرخ کنید، سپس روی حوله کاغذی قرار دهید تا روغن اضافی آن ها گرفته شود. شامی ها را در ظرف مورد نظز بچینید و سرو کنید.
نکات کلیدی
- پخت حبوبات با استاک، طعم این دستور را لذیذ تر و مغذی تر خواهد کرد.
- افزودن ادویه کاری به گوشت، طعم و عطر متفاوتی را به شامی می بخشد.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی