مقدمه
آشپزی ایرانی در پخت برنج حرف های زیادی برای گفتن دارد. آلبالو پلو، سبزی پلو، بادمجان پلو، باقالی پلو، میگو پلو، استانبولی پلو و زرشک پلو تنها بخشی از هنر آشپزی ایرانی هستند که با برنج آماده می شوند. استانبولی پلو یا دمی گوجه فرنگی یکی از غذاهای خوشمزه و پرطرفدار ایرانی است که محبوبیت زیادی بین ایرانیان دارد. این غذای خوشمزه با مواد و روش های مختلفی طبخ می شود. این غذا یکی از غذاهای قدیمی ایرانی است که در دوره قاجاراز ترکیه به ایران وارد شده است. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز پخت استانبولی پلو، این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
پیش نیاز و ملزومات
لوازم مورد نیاز برای پخت استانبولی پلو شامل موراد زیر می شود:
- قابلمه
- تابه
- قاشق چوبی
مراحل اصلی
اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- گوجه فرنگی (بدون پوست و له شده): ۱۵ عد
- نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
- برنج: ۳ پیمانه (۴۸۰ گرم)
- پیاز (نگینی خرد شده): ۱ عدد (۱۴۰ گرم)
- زردچوبه (پودر شده): ۱ قاشق چای خوری (۳ گرم)
- سیب زمینی استانبولی (مکعبی خرد شده): ۵ عدد (۱۵۰ گرم)
- رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق سوپ خوری (۳۰ گرم)
- کره: ۸۰ گرم
- زنجبیل (رنده شده): ۱ قاشق چای خوری (۵ گرم)
- روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم
!
در تهیه این غذا، از سیب زمینی استانبولی استفاده کنید؛ اما در صورت تمایل، می توانید از سیب زمینی پشندی نیز استفاده کنید.
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجدو یا روغن زیتون استفاده نمایید.
دوم | خیساندن برنج در آب گوجه فرنگی
–
در قابلمه ای مناسب، گوجه فرنگی، ۸۰ میلی لیتر آب و مقداری نمک را بریزید و بگذارید به مدت یک ساعت بماند تا گوجه فرنگی کاملا آب بیاندازد سپس برنج را به مدت ۳ ساعت در آن خیس کنید.
سوم | تفت دادن پیاز، سیب زمینی و رب گوجه با ادویه جات
–
قبل از دم کردن استانبولی، موارد زیر را تفت دهید:
- پیاز و ادویه جات: درتابه ای حاوی روغن داغ، پیازرا تفت دهید تا طلایی رنگ شوند زردچوبه و کمی فلفل سیاه را به آن بیافزایید و تفت دهید
- سیب زمینی و رب گوجه فرنگی: در ادامه سیب زمینیرا به تابه اضافه کنید و تفت دهید تا نرم شود. سپس رب گوجه فرنگی را هم به آن افزوده و تفت دهید
در صورت تمایل، می توانید هنگام تفت دادن زردچوبه، یک قاشق چای خوری پودر زیره و ادویه پلویی به آن اضافه کنید.
چهارم | دم کردن استانبولی و سرو آن
–
رب گوجه فرنگی را به همراه مخلوط سیب زمینی و کره به قابلمه حاوی برنج اضافه کنید، روی حرارت زیاد قرار دهید تا جوش بیاید و آب آن کاملا تبخیرشود (هنگام پخت، یکی دوبار آن را هم بزنید) سپس حرارت را ملایم کنید زنجبیلرا اضافه کرده و در قابلمه بگذارید تا برنج به مدت ۴۰ دقیقه دم بکشد. پس از دم کشیدن، استانبولی پلو را سرو کنید.
!
زنجبیل را در اواخر پخت استانبولی پلو، به آن بیافزایید؛ زیرا تفت زیاد و پخت طولانی، باعث می شود تا زنجبیل عطر و طعم خود را از دست بدهد.
نکات کلیدی
- می توانید گوجه فرنگی را شوک حرارتی دهید (گوجه فرنگی را یک دقیقه در آب جوشان قرار دهید، بلافاصله از آب بیرون آورید و به مدت ۳ دقیقه در ظرفی حاوی آب و یخ قرار دهید) سپس پوست آن را بگیرید، رنده کنید و یا آن را در مخلوط کن (غذا ساز) آسیاب کنید.
لغات و اصطلاحات
- کته تماته: این دستور مانند استانبولی پلو تهیه می شود، با این تفاوت که ۱۰۰ گرم سیر و شبت (پاک و خرد شده) و ۲۰ گرم ترخون (پاک و خرد شده) را به آن اضافه کنید و همچنین سیب زمینی را از دستور حذف کنید.
- شله تماته: این دستور مانند کته تماته تهیه می شود، با این تفاوت که سبزی ندارد و گوجه فرنگی را پس از تفت زردچوبه، به آن اضافه کنید، بگذارید بجوشد تا آب آن تمام شود و گوجه فرنگیکمی سرخ شود سپس مقداری آب به آن اضافه کرده، زمانی که جوشآمد، برنج را به آن اضافه کنید.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی