مقدمه
جراحی فک ( در اصطلاح تخصصی پزشکی جراحی اصلاحی فک یا ارتوگنَتیکOrthognathic surgery) ) مانند جراحی زیبایی بینی، کاشت ریش و سبیل، کاشت موی طبیعی، کاشت ابروی طبیعی، کشیدن پوست صورت و گردن و زاویه سازی و مادلینگ چهره در تمام جهان و همچنین در ایران، چه در میان خانم ها و چه در میان آقایان متقاضیان پرشماری دارد. لازم به ذکر است این جراحی در میان جوانان و نوجوانان شایع تر است تا در میان میان سالان و کهنسالان. علت این امر این است که در غالب موارد باید هم زمان با جراحی فک، ارتودنسی نیز انجام شود و این اقدام بعد از سن 25 سالگی بسیار سخت خواهد بود. فارغ از سن و انگیزۀ جراحی، لازم است تمام نکات و مراحل جراحی زیبایی فک را بدانید تا بتوانید فرآیند جراحی را به راحتی طی کنید و از جراحی نتیجه ای مطلوب تر و ماندگارتر کسب نمایید. در این مطلب مراحل اصلی و نکات کلیدی جراحی ارتوگناتیک ارائه می شود. امیدواریم تجربۀ خوبی از جراحی خود داشته باشید.
پیش نیاز و ملزومات
پیش نیاز و ملزومات جراحی لیفتینگ و کشیدن پوست صورت و گردن عبارت است از:
- هزینۀ جراحی
- سلامت جسم و روان
- احتمالاً هزینۀ ارتودنسی
!
دورۀ نقاهت جراحی اصلاحی و زیبایی فک بسیار کوتاه تر از گذشته است. اکنون جراحی فک در یک روز انجام می شود و در اغلب موارد نیاز به بستری در بیمارستان بعد از جراحی وجود نخواهد داشت. به لطف پیشرفت های پزشکی و با استفاده از پلاک های نوین دندانی، فک بیمار حداکثر دو هفته بسته خواهد بود و بیمار نهایتاً یک ماه با عوارض پس از جراحی درگیر است.
مراحل اصلی
اول | وجود یا پیدایش ناهنجاری در فک و تصمیم گیری
–
منطقاً قبل از هر کاری لازم است تمام جنبه ها را در نظر گرفت و هوشمندانه تصمیم گیری کرد. بنابراین حتماً شرایط را به دقت بررسی کنید تا درست و هوشمندانه تصمیم بگیرید. در ادامه موارد مهمی را که باید مد نظر داشته باشید ارائه می شود:
- روش های جراحی فک: جراحی های فک به شش روش انجام پذیر هستند که عبارتند از:
- جراحی اصلاح باز ماندن فک
- جراحی رفع جلوآمدگی فک پایین
- جراحی رفع عقب رفتگی فک پایین
- جراحی اصلاح عیوب فک بالا
- ژنیو پلاستی (جراحی زیبایی و اصلاحی چانه)
- اصلاح عدم تقارن فک و صورت
تمام روش های شش گانۀ ذکر شده ممکن است یکی یا هر دو فرآیند ماگزیلاری و مندیبل را داشته باشند. در فرآیند ماگزیلاری، فک بالا تحت عمل قرار می گیرد و در فرآیند مندیبل، عمل روی فک پایین و چانه انجام می شود. هر یک از سبک ها و شیوه های شش گانۀ بالا بسته به نیاز کاندیدای جراحی زیبایی فک انتخاب می شوند. لازم به ذکر است گاهی هم زمان با جراحی زیبایی فک، جراحی های دیگری نیز مانند اضافه کردن بافت نرم به صورت (با استفاده از چربی، فیلر یا فلپ)، کاستن از بافت نرم صورت و گردن (لیپوساکشن) یا جراحی همزمان داخل بینی ضرورت یابند.
- هزینۀ جراحی: یکی از مهم ترین عواملی که بر تصمیم شما تأثیر می گذارد، هزینۀ جراحی است. هزینۀ عمل زیبایی فک تابع عوامل ذیل است:
- میزان اقدامات مورد نیاز: اگر تنها یکی از فرآیندهای ماگزیلاری یا مندیبل در طول جراحی استفاده شوند، طبیعتاً جراح اقدامات درمانی کمتری در طول جراحی انجام خواهد داد. اما اگر ترکیبی از هر دو فرآیند مورد نیاز باشد یا اقدامات تکمیلی دیگری نیز ضرورت یابد، هزینۀ جراحی افزایش خواهد یافت.
- مقدار مواد و پروتزهای استفاده شده در جراحی
- تجربۀ جراح: هر اندازه حسن شهرت و تعداد جراحی های موفقیت آمیز یک جراح بیشتر باشد، هزینۀ بیشتری برای جراحی درخواست خواهد کرد.
- امکانات جراحی: متقاضی این جراحی باید هزینه های دریافت خدمات بیمارستانی یا کلینیکی را علاوه بر دستمزد پزشک پرداخت نماید. بررسی های دانوما حاکی از آن است که هزینه های کلینیکی و پاراکلینیکی در مراکز درمانی مختلف بعضاً تفاوت چشم گیری دارد و به فاکتورهایی مانند موقعیت جغرافیایی، حسن شهرت مرکز ارائه دهندۀ خدمات، کیفیت و قدمت تجهیزات درمانی و شیوۀ برخورد و تعامل کادر درمان و پرسنل اداری وابسته است.
- شهر محل جراحی: معمولاً عمل های زیبایی در شهرهای بزرگ و کلان شهرها هزینۀ بیشتری نسبت به شهرهای کوچک تر دارد.
- مراقبت در هنگام بهبودی: گاهی ضرورت دارد متقاضیان جراحی فک پس از عمل، داروهای ویژه ای مصرف کنند که تنها در کلینیک ها و بیمارستان ها وجود دارند. در برخی موارد نیز باید مراقبت های ویژهای از متقاضیان شود که در منزل امکانات مورد نیاز آنها وجود ندارد. طبیعتاً اگر این نیازها و ضرورت ها بروز کنند هزینۀ نهایی درمان افزایش می یابد.
!
بررسی های دانوما حاکی از آن است که در بیشتر موارد هزینه های جانبی از قبیل هزینه بیهوشی و مراقبت های بعد از جراحی در تخمین اولیۀ هزینه ها گنجانده نمی شود. بنابراین پیشنهاد می شود حتماً تمام جزئیات و اطلاعات دقیق را از جراح و مرکز درمانی میزبان جراحی جویا شوید.
!
اگر بیمۀ درمان تکمیلی دارید و بنا دارید از خدمات آن برای پرداخت هزینه های جراحی خود بهره ببرید لازم است بدانید که جراحی های زیبایی شامل خدمات بیمه ای نمی شوند و جز در موارد انگشت شمار، شرکت های بیمه هزینه های ناشی از این جراحی ها را پوشش نمی دهند. بنابراین، پیش از جراحی حتماً با بیمه گزار خود مشورت نمایید و از کمّ و کیف پوشش های بیمه ای خود در این جراحی اطلاعات کامل کسب کنید و بدانید ارائۀ چه مدارکی ضرورت دارد و چه هماهنگی ها و اقداماتی باید انجام دهید.
- هدف متقاضی از جراحی زیبایی فک: منطقاً هدف از جراحی باید عاقلانه باشد، در غیر این صورت تحمل رنج جراحی و صرف هزینه و زمان برای آن بخردانه نخواهد بود. این نکته را نیز باید افزود که دیگر مانند گذشته تنها هدف از جراحی زیبایی فک، اصلاح ساختار و ظاهر این عضو صورت نیست. به بیان دیگر، بسیاری از متقاضیان این جراحی، صرفاً به دنبال تغییر فرم چهرۀ خود هستند و نیازی به درمان ساختار فک خود ندارند. اهداف زیر از نظر پزشکان منطقی ترین دلایل این جراحی هستند:
- چفت نشدن دندان های بالا و پایین روی هم به نحوی که باید روی هم قرار بگیرند .
- رفع عقب رفتگی یا پیش آمدگی آزاردهندۀ یکی از فک های بالا یا پایین یا هر دوی آنها
- مشکل در جویدن، بلعیدن و گاز زدن مواد غذایی
- باز ماندن دهان یا بسته شدن دشوار آن در هنگام جویدن غذا
- بلندی یا کوتاهی بیش از حد معمول صورت متقاضی
- افزایش اعتماد به نفس
!
اگر تحت تأثیر تبلیغات کلینیک های زیبایی و بدون دلیل منطقی تصمیم به جراحی فک گرفتهاید، حتماً بیشتر فکر کنید. بر خلاف آنچه در تبلیغات القا می شود، جراحی های زیبایی دروازۀ خروج از افسردگی و ورود به دنیای شادی و خوشبختی نیست. بی شک این جراحی ها به افزایش رضایت شما از ظاهرتان کمک خواهد کرد، اما مشکلات درونی شما را رفع نخواهد کرد.
- افراد نامناسب برای جراحی پلاستیک فیس لیفت: افراد نامناسب برای جراحی اصلاحی و زیبایی فک عبارتند از:
- افرادی که رشد فک آنها تکمیل نشده است.
- افرادی که دائماً از داروهای رقیق کنندۀ خون استفاده می کنند.
- مبتلایان به دیابت کنترل نشده
- مبتلایان به بیماری فشار خون
- افرادی که انتظاراتی غیر واقع بینانه از جراحی زیبایی فک دارند.
در نهایت این گونه می توان جمع بندی کرد که کاندیداهای طبیعی و نرمال جراحی زیبایی فک کسانی هستند که از سلامت عمومی جسم و روان و انتظارات واقع بینانه از نتیجه جراحی برخوردار هستند.
- مزایا و معایب عمل زیبایی فک: مهم ترین مزایای جراحی زیبایی فک عبارتند از:
- ارتقای اعتماد به نفس بیمار بعد از جراحی و بهتر شدن تصویر شخصی او در ذهن خودش
- از بین رفتن عدم تقارن فک و صورت
- گاز گزفتن، جویدن و بلع راحت تر و در نهایت بهبود تغذیه
- تنفس بهتر، کاهش خر و پف و بستن راحت تر لب ها
- رفع دشواری های گفتاری ناشی از مشکلات ساختاری فک
- کم تر شدن احتمال سایش دندان ها، شکستن آن ها و دندان قروچه
- اصلاح خط جویدن و طرح لبخند
- برطرف شدن دردها و اختلالات گیجگاهی فکی
مهم ترین معایب جراحی فک عبارتند از:
- دست نیافتن به نتایج مطلوب و نرسیدن به حالت و تصویری که نرم افزار مدلسازی برای بیمار به تصویر کشیده شده است.
- بی حسی های موضعی در بخش هایی از صورت، زبان یا لثه که بعضاً دائمی می شوند.
- تورم، کبودی، تغییر رنگ پوست صورت در ناحیۀ فک
- گرفتگی بینی یا سفت شدن فک
- عوارض مشترک میان تمام جراحی ها مانند خون ریزی، درد، عفونت و حساسیت به داروهای بیهوشی
دوم | انتخاب پزشک و تعیین شیوۀ جراحی و فرآیند درمان
–
پس از تصمیم نهایی برای جراحی نوبت به انتخاب جراح می رسد. نکاتی که در انتخاب جراح باید مدّ نظر قرار گیرند عبارتند از:
- جراح باید مدارک علمی و آکادمیک و مجوزهای معتبربرای طبابت و جراحی داشته باشد.
- جراح باید تجربۀ انجام تعداد پرشماری جراحی موفقیت آمیزرا داشته باشد.
- پزشک باید خوش رفتار باشد و درک، همدلی و همدردی بالایی داشته باشد باشد.
با جستجو در شبکه های اجتماعی و اینترنت، مرور دقیق نظرات مراجعین قبلی در سایت ها و شبکه های اجتماعی، نگاه کردن موشکافانه به آلبوم عکس های قبل و بعد از جراحی متقاضیان قبلی گفت و گو با متقاضیان پیشین، استناد به توصیه های دوستان و آشنایان مورد اعتماد و در نهایت استعلام صحت و سقم مدارک و مجوزهای پزشک از پایگاه های اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان نظام پزشکی موارد بالا را بررسی کنید.
در آخر فهرستی از جراحان به دست خواهید آورد. تهیه کنید و برای جلسۀ مشاورۀ اولیه از آنها وقت بگیرید، خواسته ها و نیازهای خود را با پزشک در میان بگذارید، بر مبنای معیارهای فوق الذکر ارزیابی خود را از هر پزشک در این فهرست یادداشت کنید و به هر یک از پزشکان از 1 (کم ترین نمره) تا 10 (بیشترین نمره) امتیاز دهید. در نهایت فرآیند درمان خود را با پزشکی آغاز نمایید که بیشترین امتیاز را از نظر شما کسب کرده است.
بعد از انتخاب نهایی دکتر، متقاضی خواسته ها و انتظاراتش را با پزشک برای بار آخر در میان می گذارد. پزشک با اطلاع دقیق تر از درخواست های او و پس از معاینه و کسب اطلاع از سوابق پزشکی وی، پیشنهادهایش را ارائه می دهد، فرآیند درمان را انتخاب می کند و برای متقاضی توضیح می دهد. ضمناً هزینه های مترتبه را تخمین می زند و اعلام می کند. همچنین پزشکان موظف هستند به سؤالات و ابهامات داوطلبان جراحی پاسخ دهند و خیال آنها را راحت کنند.
!
اگر پزشکتان حتی یکی از این اقدامات را انجام نداد حتماً او را بازخواست کنید و اطلاعات دقیق را از او مطالبه نمایید.
فهرست سؤالات زیر کمک می کند تا همۀ نکات کلیدی و مهم را بررسی کنید:
- آیا من کاندیدای مناسبی برای جراحی زیبایی و اصلاحی فک هستم؟
- آیا انتظارات من از نتایج جراحی منطقی و واقع بینانه است؟
- این جراحی چه هزینه هایی در پی خواهد داشت؟
- انتظار و توقعات شما از من برای رسیدن به بهترین نتیجه چیست؟
- نقاهت من چه مدت به درازا می کشد و چگونه سپری می شود؟
- کِی می توانم فعالیت های روزمرهام را از سر بگیرم؟
- چه خطرات و مشکلاتی در این جراحی در انتظار من است و چگونه می توانم آنها را مدیریت کنم؟
- چنانچه بنا به هر دلیلی نتیجه جراحی مطابق با مذاکرات و اهداف تعیین شده نباشد، راه حل پیشنهادیتان چه خواهد بود؟
!
هرگز به وعده های غیر منطقی و دور از واقعیت اعتماد نکنید و تحت فشار پزشکان خطر جراحی های غیر معمول را نپذیرید.
همچنین لازم است سؤالات زیر را از خودتان بپرسید و به آنها بدون تعصب و با منطبق پاسخ دهید:
- آیا عکس های آلبوم قبل – بعد پزشک از زاویه های مختلف گرفته شده بود و نتیجۀ جراحی را به درستی و با وضوح نشان می داد؟
- آیا رویکرد زیبایی شناسی این جراح را دوست دارم و می پسندم؟
- آیا با او راحت بودم و رودربایستی نداشتم؟
- آیا منظور من را متوجه شد و به خوبی من را درک کرد؟
- آیا نتایج جراحی های قبلی با نتیجۀ دلخواه من شباهت دارد؟ (به بیان دیگر آیا تجربیات قبلی جراح تأیید می کند که او قادر است درخواست شما را انجام دهد؟)
در نهایت برای زمان عمل زیبایی هماهنگ کنید و جزئیات اقداماتی که باید به تناسب شرایط جسمانیتان پیش و پس از جراحی انجام شود و نکاتی که باید رعایت گردد را از وی بپرسید و خود را آمادۀ جراحی نمایید.
!
بعضی جراحان هزینه ای برای جلسۀ مشاورۀ اولیه نمی گیرند، اما پزشکانی که زبردست و باسابقه هستند و مراجعین متعددی دارند، هزینۀ ویزیت دریافت می کنند.
چهارم | انتخاب کلینیک مناسب
–
انتخاب محل جراحی معمولاً به عهدۀ بیمار گذاشته می شود، هر چند پزشک توصیه ها و پیشنهادهایی در این زمینه خواهد داشت. ویژگی های یک کلینیک زیبایی خوب عبارت است از:
- دارا بودن پروانۀ تخصصی، مجوز فعالیت از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و گواهینامه های کیفیت و استاندارد ویژۀ کلینیک های تخصصی زیبایی
- نصب تابلوی قوانین و مقررات کلینیک و منشور حقوق بیماران بر اساس قوانین و مقررات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در محل مناسب و در معرض دید کلیۀ مراجعین.
- برخورداری از تجهیزات پزشکی مدرن، فضایی آرام، منظم و منضبط و محیطی پاکیزه و بهداشتی و استریل، به ویژه در اتاق های عمل.
- بهرهمندی از کادر درمانی و پرسنل اداری و اجرایی متخصص، مهربان و دلسوز.
- برخورداری از خدمات پاسخگویی تلفنی و آنلاین برای بیماران برای تسهیل پاسخدهی به سؤالات بیماران بعد از جراحی.
در نهایت فهرستی از کلینیک ها و بیمارستان های منتخب گردآوری کنید و بر اساس معیارهای بالا به آنها امتیاز دهید. کلینیکی که حائز بالاترین امتیاز از جانب شما باشد بهترین کلینیک خواهد بود.
پنجم | انجام آزمایش های پیش از جراحی
–
پیش از هر جراحی، ضروری است آزمایش هایی انجام گیرد تا شرایط جسمی بیمار کاملاً برای کادر جراحی معین گردد و شیوه ها و مواد جراحی به درستی انتخاب شوند. این آزمایش ها عبارتند از:
- آزمایش خون
- آزمایش ادرار
- رادیوگرافی از قفسۀ سینه
- نوار قلب یا الکتروکاردیوگرافی
- عکسبرداری و رادیوگرافی فک و صورت
- سنجش سلامت روان
!
ممکن است انجام تمام این آزمایش ها برای تمام متقاضیان تجویز نشود. این مورد تابع نظر و تشخیص پزشک است.
!
انجام آزمایش ها در اولین فرصت، موجب خواهد شد تا در صورت وجود هر مشکلی در سلامت متقاضی جراحی، پیش از جراحی اقدامات لازم برای بهبود به انجام رسد تا جراحی به زمانی دیگر موکول نشود. بنابراین اکیداً توصیه می کنیم آزمایش های تجویز شده را سریعاً انجام دهید و به روزهای آخر موکول نکنید.
ششم | رعایت توصیه های غذایی و دارویی پیش از جراحی
–
برای نزدیک کردن شرایط متقاضی جراحی به حالت ایدئال، پزشک جراح توصیه هایی به بیمار خواهد کرد که رعایت آنها الزامی است. اهم این اقدامات عبارتند از:
- توقف استعمال دخانیات و الکل از شش هفته تا یک ماه پیش از تاریخ جراحی.
- کاهش یا توقف مصرف هر دارویی که رقیق شدن خون از عوارض جانبی آن است (با نظر پزشک)، مانند آسپرین و امگا 3 و ایبوبروفن و برخی داروهای گیاهی
- نوشیدن آب به میزان لازم روز و شب قبل از جراحی
- مصرف مقدار بالای میوه، سبزیجات، و دانه های غلات حاوی پروتئین در روزهای پیش از جراحی.
- ناشتا بودن از هشت ساعت مانده به جراحی.
- مصرف مکمل های غذایی در صورت نیاز و برای تقویت عمومی بدن بیمار با تجویز پزشک.
!
شب پیش از جراحی، متقاضیان جراحی باید خوب و کامل استراحت کنند و بعد از نیمه شب دیگر چیزی نخورند.
!
حتماً تمام سوابق پزشکی و دارویی خود را در اختیار جراحتان قرار دهید تا وی بتواند داروهای ایمن و مناسب به عنوان جایگزین برای داروهایی که لازم است از مصرف آنها پرهیز کنید برای شما تجویز کند.
!
برخی پزشکان ترک موقتی دخانیات و الکل را از دو هفته قبل از جراحی کافی می دانند.
هفتم | تهیۀ داروها
–
حتماً قبل از حضور در کلینیک در روز جراحی، داروهایی را که پزشک برای قبل از عمل، حین عمل و پس از آن برای شما تجویز کرده است تهیه کنید. داروهایی که ویژۀ حین عمل هستند با هماهنگی مسئولین کلینیک در اختیار ایشان قرار دهید تا برای اتاق عمل آماده شوند. بنابراین حتماً پیش از جراحی آن را تهیه کنید و به همراه خود به کلینیک ببرید. برای آشنایی با مراحل تهیه داروی خاص و کمیاب کلیک کنید.
!
حتماً لباسی دکمهدار و راحت به همراه داشته باشید تا پس از جراحی و ترخیص استفاده کنید.
!
اگر شاغل هستید فراموش نکنید که حتماً مرخصی بگیرید. اغلب نیاز به حداقل 14 روز مرخصی بعد از جراحی زیبایی و اصلاحی فک خواهید داشت.
هشتم | حضور در کلینیک و انجام تشریفات قبل از عمل
–
در روز جراحی، لازم است بیمار با یک همراه که بهتر است از بستگان نزدیک او باشد، یک ساعت پیش از زمان جراحی در کلینیک حاضر شود.
همراه داشتن مدارک پزشکی و نتایج آزمایش ها در روز عمل الزامی است. پس از حضور در کلینیک و انجام پذیرش و تشریفات قانونی لازم، یک پرستار بیمار را تا اتاق عمل همراهی خواهد کرد.
!
بانوان در هنگام مراجعه به کلینیک جراحی های زیبایی نباید زیورآلات به همراه خود داشته باشند. همچنین بهتر است بانوان چهرهشان را آرایش نکنند. آقایان نیز باید صورت خود را کاملاً اصلاح نمایند.
نهم | انجام جراحی زیبایی فک
–
متقاضی بعد از پوشیدن لباس مخصوص به اتاق عمل وارد می شود و با گروه جراحی گپ و گفت کوتاهی می کند. پس از ورود به اتاق عمل، متقاضی این فرصت را دارد تا برای آخرین بار درخواست های خود را با پزشک در میان بگذارد و با هم اهداف جراحی را مرور کنند. پس از آن اقدامات زیر در طول جراحی به ترتیب انجام می شوند:
- بیمار با تزریق وریدی داروی بیهوشی به بیهوشی عمومی می رود.
- برش های لازم ایجاد می شود و اقدامات لازم اعم از برش استخوان ها، جابجا کردن آن ها، افزودن ایمپلنت و پروتزهای فک و چانه و . . . انجام می شود. در نهایت جراح با ظرافت و دقت برش ها را بخیه می زند و پانسمان می کند.
- بعد از پایان جراحی بیمار مدتی (نزدیک به یک ساعت) در اتاق مخصوص ریکاوری تحت مراقبت های لازم بعد از عمل قرار می گیرد.
- اغلب لازم است متقاضی جراحی پس از عمل یک تا دو روز بعد از جراحی در بیمارستان بستری شود.
!
مدت زمان بستری تابع شرایط جسمانی متقاضی پس از جراحی است. این مدت زمان در صورت لزوم بیشتر از 2 روز خواهد بود.
دهم | مراقبت های کلیدی و ویزیت های دورهای پس از عمل
–
تجربیات شما بعد از عمل به قرار زیر هستند:
- ساعات اولیۀ پس از جراحی، طبیعتاً اندکی حالت تهوع و سرگیجهخواهید داشت که ناشی از داروی بیهوشی است. از این بابت اصلاً نگران نباشید. بعد از رفع کامل آثار داروی بیهوشی این حالت تهوع و سرگیجه از بین خواهد رفت.
- لب های بالا یا پایین یا هر دوی آنها اغلب بعد از جراحی تا مدتی سرّ خواهند بود. ترکیب این بی حسی و ورم و درد و زحم داخل دهان تا مدتی خوردن و نوشیدن را برای شما دردناک خواهد کرد. مراقب باشید این عوامل باعث نشوند تا دندان های خود را کامل و درست نشویید و مسواک نزنید.
- باید دهان خود را مرتب شستشو دهید و محل زخم ها را پاکیزه نگه دارید. در این جراحی معمولاً زخم های جراحی در داخل دهان قرار دارند.
- ممکن است تا چند هفته دردی خفیف داشته باشید که با مصرف مسکّن های تجویز شده می توانید آن را تحمل و مدیریت کنید.
- ممکن است اندکی خونریزی در محل زخم های جراحی تا چند هفته برای متقاضی رخ دهد که امری طبیعی است.
!
اگر خونریزی ها شدید بود حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
!
اگر زخم های جراحی به خاکستری تغییر رنگ دادند یا دهانتان بوی بدی می داد حتماً پزشک خود را مطلع کنید.
- ده روز نخست پس از جراحی مدتی باید فقط مایعات مصرف کنید و پس از آن باید از غذاهای غیر جویدنی استفاده کنید. فرنی، شله زرد، انواع سوپ ها، غذاهای کودک، ماست و . . . پیشنهادهای دانوما به متقاضیان جراحی است.
!
درست است که در روزهای اول خوردن و نوشیدن برای شما دردناک و سخت خواهد بود، اما تمام تلاش خود را بکنید تا مقدار غذای مصرفی تان کافی باشد تا بهبود زخم ها مختل و کند نشود.
- از روز دهم تا روز بیست و یکم ضرورتی به رعایت رژیم غذاهای مایع و نرم و هم خورده نخواهد بود. در این مدت باید مصرف غذاهای نرمی که جویدن اندک نیاز دارند آغاز کنید. پوره سیب زمینی، نیمروز همزده، املت، کته و . . . پیشنهادهای دانوما در این ایام هستند.
- از سه هفته تا شش هفته پس از جراحی فک کم کم باید میزان جویدن و سفت بودن مواد غذایی را به مرور افزایش دهید. لفمه های کوچک و نسبتاً نرم باید خورده شوند. حجم وعده های غذایی هم نباید زیاد باشد تا به استخوان ها و مفاصل فک فشار بیش از اندازه وارد نشود.
- پس از شش هفته قادر خواهید بود روال عادی بازی را از سر بگیرید.
!
اگرچه بعد از هفتۀ ششم می توانید مانند گذشته غذا بخورید، اما کماکان باید مراقب باشید و غذاها و خوراکی های خیلی سفت مانند پیتزا، استیک، سیب، هویج و . . . مصرف نکنید. این مراقبت باید تا سه ماهادامه یابد.
!
کاهش مصرف مواد غذایی حاوی سدیم مانند نمک خوراکی فرآیند التیام تورم ها را سرعت می بخشد.
در ادامه مراقبت های کلیدی که بعد از عمل باید انجام دهید عبارتند از:
- با دقت و نظم، داروهایی را که برایتان تجویز شده است به مقدار لازم و در موعد معین مصرف کنید.
- پانسمان ها و پروتزها را تحت نظر پزشک و در دوره های تجویزی او تعویض کنید و مرتب شستشو دهید و پاکیزه نگه دارید.
- برای کاهش دردها، تنها از مسکّن هایی که پزشکتان برایتان تجویز کرده است استفاده کنید.
- با وضعیت و حالت مناسب بخوابید. طاق باز خوابیدن طوری که سر بالاتر از بدن قرار گیرد ایدئال ترین حالت خواب پس از جراحی زیبایی فک است.
- برای اطلاع از زمان شست و شوی صورت و حمام کردن و دوش گرفتن نظر پزشکتان را جویا شوید.
!
معمولاً سه روز بعد از جراحی امکان استحمام وجود دارد، اما برای اطلاع قطعی از این زمان حتماً نظر پزشکتان را جویا شوید.
!
حتی در زمانی که پزشک استحمام و دوش گرفتن را برای شما بلامانع دانست، باز هم از حمام کردن طولانی و با آب گرم بپرهیزید.
- استعمال دخانیات فرآیند ترمیم جراحات را کند می کند و نتیجۀ جراحی را تحت تأثیر منفی قرار می دهد. بنابراین حداقل تا دو ماه بعد از جراحی اکیداً از استعمال دخانیات خودداری کنید.
نکات کلیدی
نکات مهم و کلیدی جراحی زیبایی فک ارتوگناتیک عبارت است از:
- سه هفته تا یک ماه طول می کشد تا متقاضی جراحی فک دوران نقاهت خود را کامل پشت سر بگذارد. اما با استفاده از روش های مدرن و پیشرفته در جراحی فک و ارتودنسی، متقاضیان این جراحی خواهند توانست که بلافاصله بعد از جراحی صحبت کنند.
- بعد از جراحی برای حفظ نتایج به دست آمده و جوش خوردن و ثابت شدن استخوان ها، از سیم و براکت در دهان استفاده می شود. اگر این پروتزها آزاردهنده هستند در فاصلۀ بین آنها و بافت های نرم داخل دهان از پنبه و موم استفاده کنید تا هنگامی که زمان برداشتن سیم ها و براکت ها برسد.
- بعد از سه تا هفت روز می توانید با ورزش های سبک شروع به ورزش کنید.
- برای جلوگیری از خونریزی برش های جراحی، با نظر پزشک تا سه هفته پس از جراحی از مصرف داروهای رقیق کنندۀ خون مانند آسپرین و وارفارین و داروهای گیاهی با خواص مشابه، پرهیز نمایید.
- شست و شوی دهان و دندان ها بعد از جراحی فک اقدامی ضروری است، با این حال تا 24 ساعت بعد از جراحی باید از این کار اجتناب شود.
لغات و اصطلاحات
- جراحی ارتوگنَتیک (Orthognathic Surgery): اصطلاح تخصصی پزشکی برای جراحی زیبایی و اصلاحی فک است که در آن ناهنجاری های مادرزادی یا عارضی فک و چانه رفع می شوند.
- درین ها (Drainage Tubes): لوله های کوچکی هستند که در برخی موارد بعد از جراحی در دو طرف صورت بیمار قرار می گیرند تا خونابه ها در زیر پوست انباشته نشوند و تورم و درد بعد از جراحی کاهش یابد.
- ژنیو پلاستی (Genioplasty): به جراحی زیبایی که در آن ایرادهای ظاهری و ناهنجاری های چانه رفع می شد در اصطلاح پزشکی ژنیوپلاستی گفته می شود.
- فرآیند جراحی ماگزیلاری: بخشی از جراحی زیبایی فک که در آن فک بالا تحت جراحی قرار می گیرد.
- فرآیند جراحی مندیبل: بخشی از جراحی زیبایی فک که در آن فک پایین تحت جراحی قرار می گیرد.
منابع و ارجاعات
- تجارب افرادی که عمل زیبایی فک را انجام داده اند.
- سایت های رسمی متخصصین جراحی پلاستیک
- سایت های رسمی متخصصین جراحی فک و دهان
- سایت های بهداشتی و درمانی