مقدمه
تمشک (Blackberry)، میوه ای شبیه شاه توت و توت فرنگی بوده و به رنگ قرمز تیره یا ارغوانی است. میوه تمشک مزه ای ترش و شیرین دارد. بوته آن از تیره گلسرخیان است و به حالت وحشی در نقاطی مانند گیلان، مازندران و آذربایجان فراوان یافت می شود. تمشک به صورت خام یا پخته، کمپوت، شربت تمشک و مربای تمشک و … مصرف می شود. از نظر طب سنتی طبع تمشک سرد و خشک است.
در این مطلب؛ انواع، خواص و ویتامین ها، ارزش غذایی، مضرات و مشخصات گیاه تمشک ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از این میوه خوشمزه به دست آورید.
رسانه
متن اصلی
مشخصات تمشک
مشخصات میوه تمشک عبارت است از:
- نامهای دیگر: گیهه کوهی، عُلَیَّق ( علیق الجبل)، توت شوکی، نموش، لَمِ، ولش – لوش، هَندَل، تورک، دردوک، تودَر.
- نام لاتین: Bramble و Blak- berry
- اشکال دارویی: میوه، برگ، ساقه
انواع تمشک
انواع تمشک عبارت است از:
- تمشک سیاه: بوتههای خاردار تمشک سیاه، هم در مناطق جنگلی شمال ایران و هم در بستر رودخانهها و چشمههای کوهستانی جنوب، رشد میکنند. این گیاه، غنی از انواع آنتی اکسیدانها و مواد مغذی ضروری برای بدن است
- تمشک قرمز: تمشک قرمز به صورت وحشی در استانهای گیلان، مازندران، گرگان، آذربایجان، خراسان، لرستان و کهگلویه و بویراحمد رشد میکند. اما کشت انبوه این گیاه به صورت تجاری برای ارائه به بازار صورت نگرفته است. تمشک قرمز دارای خواص دارویی و غذایی بالایی است
- تمشک زرد: این تمشک ها به رنگ زرد مایل به طلایی هستند و طعم و مزه ای ترکیبی از موز، زردآلو و تمشک به همراه دارند.
مزاج، طبع و مصلح تمشک
طبع و مصلح تمشک عبارت است از:
- مزاج تمشک: سرد و خشک
- مصلح تمشک: شکر سرخ
ترکیبات، ویتامین ها و مواد معدنی تمشک
ارزش غذایی 100 گرم تمشک به صورت زیر است:
مواد اصلی تشکیل دهنده |
مقدار در 100 گرم |
انرژی (کالری) |
52 کیلوکالری |
کربوهیدرات |
11.94 گرم |
پروتئین |
1.20 گرم |
چربی |
0.65 گرم |
آب |
85.75 گرم |
فیبر |
6.50 گرم |
قند |
4.42 گرم |
ویتامین ها |
مقدار در 100 گرم |
2.00 میکروگرم |
|
0.87 میلی گرم |
|
7.80 میکروگرم |
|
26.20 میلی گرم |
|
0.03 میلی گرم |
|
0.04 میلی گرم |
|
0.60 میلی گرم |
|
12.30 میلی گرم |
|
0.33 میلی گرم |
|
0.06 میلی گرم |
|
21.00 میکروگرم |
|
مواد معدنی |
مقدار در 100 گرم |
کلسیم |
25.00 میلی گرم |
0.69 میلی گرم |
|
22.00 میلی گرم |
|
29.00 میلی گرم |
|
151.00 میلی گرم |
|
1.00 میلی گرم |
|
0.42 میلی گرم |
|
0.09 میلی گرم |
|
0.67 میلی گرم |
|
سلنیم |
0.20 میکروگرم |
خواص و فواید درمانی تمشک
خواص تمشک عبارت است از:
- ضد سرطان بودن: براساس مطالعه ای، تمشک غنی از الاژیک اسید است که میتواند از سرطانهای مختلف مانند سرطانهای پوست، ریه، مثانه و سینه پیشگیری کرده و همچنین سرعت تکثیر بعضی از سلولهای سرطانی را کاهش میدهد
- مبارزه با عفونت ها: تمشک دارای ویتامین C و آنتیاکسیدانها می باشد که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و از ابتلا به بیماریهای مزمن مثل سرماخوردگی و آنفلونزا محافظت میکنند
- تقویت موها: تمشک حاوی فولات بوده و برای سلامتی مو بسیار مفید است. فولات با افزایش گلبول های قرمز خون، گردش خون را بهبود می بخشد و این امر باعث تقویت فولیکول های مو و رشد سالم تر آن می شود
- کمک به سلامت چشم: تمشک حاوی آنتی اکسیدان زیگزانتین است که پرتوهای مضر نور آبی را فیلتر می کند و ممکن است در نگهداری از چشم در برابر مشکلاتی مانند تخریب ماکولا که منجر به نابینایی شده و مربوط به سن است نقش داشته باشد
- کمک به سلامت قلب: تمشک منبع غنی از فیبر است و به حفظ سلامت قلب کمک می کند. این میوهی تابستانی آنتوسیانین دارد. آنتوسیانین ها اثرات مثبتی روی رگهای خونی و پلاکتها گذاشته و این مساله برای حفظ سلامت قلب مفید است
- تقویا مغز و حافظه: تمشک میوه ای بسیار مفید برای مغز است. مصرف این میوه به مقابله با استرس اکسیداتیو کمک می کند. استرس اکسیداتیو عاملی در ایجاد بیماری هایی مانند آلزایمر و پارکینسون است.
عوارض و موارد منع مصرف تمشک
تمشک، با وجود فوایدی که دارد اما ممکن است برای برخی افراد مضر باشد و یا ز یاده روی در مصرف آن عوارض زیر را به دنبال خواهد داشت:
- تمشک جزو میوه هایی است با بالاترین میزان آفت کش ها تهیه می شود، بنابراین پیشنهاد می شود از انواع ارگانیک این میوه استفاده شود
- مصرف این میوه، بیماری صرع را در برخی از این بیماران تشدید می کند
- مصرف تمشک برای افرادی که مبتلا به ناراحتی کبد هستند مضر است
- مصرف تمشک ممکن است باعث ایجاد آلرژی و حساسیت شدید در برخی از افراد شده و علایمی مانند اگزما، آبریزش بینی، افسردگی، برافروختگی چهره، سرخی دهان، دل پیچه را به همراه داشته باشد
- مصرف آب تمشک صنعتی حاوی مواد نگهدارنده داشته و مضر است.
کاربرد و موارد مصرف تمشک
تمشک را هم به صورت میوه خام استفاده می کنند و هم این میوه خوشمزه و زیبا، در تهیه خوراکی های متنوع مانند مارمالاد تمشک، شربت تمشک، مربای تمشک، رب تمشک، سس تمشک، آبمیوه، لواشک تمشک، دمنوش، کیک و … کاربرد دارد.
مشخصات گیاه تمشک
تمشک گیاهی است دارای گونههای متعدد که در مناطق مختلف جهان میرویند. مشخصات سه نوع معروف آن عبارت است از:
- Rubus saxatilis L: گیاهی است چند ساله با شاخههای کوتاه، ساده، کمی پوشیده از تار و تیغهای تیز، برگ ها سبز پوشیده از کرک گلها به تعداد ۳۶ عدد که در انتهای شاخه گلدار با رنگ صورتی ظاهر میشوند این گیاه در ایران و هندوستان می روید
- Rubus Caesius L: به تمشک کبود معروف است و تقریباً در تمام مناطق شمال ایران و شمال غرب و غرب ایران و در منطقه اطراف تهران و در الوند و اشتران کوه میروید. گیاهی است پایا دارای ساقههای استوانه ای با شاخههای متعدد پوشیده از سوزنگهای نازک خزنده و خاردار برگها سبز تقریباً بدون دمبرگ مشتمل بر ۵ برگچه تخم مرغی، بعضی از آنها دارای غده و برخی بدون غده است. روی برگها دارای موهای ریز و پشت برگها کرکهای نمدی سفید گلها سفید و میوه آن شبیه شاهتوت به رنگ آبی سیر است
- Rubus fruticosus: از گونههای معروف است. به انگلیسی Commn blak berry یا Commn bramble گفته میشود گیاهی است چند ساله و به کمک تیغهای قوی و زیادی که روی ساقه و شاخهها دارد به گیاهان مجاور خود بند شده و از آنها بالا میرود. گلها سفید، ساقهها پنج وجهی، برگها سبز دارای ۵ برگچه بیضی دندانه دار و ناصاف میوه آن سیاه برای این گیاه در پرچینهای کنار مزارع مناطق جنگلی به وفور میروید. در اروپا و هندوستان فراوان است در ایران تا به حال دیده نشده است.
منابع و ارجاعات
- کتاب میوه درمانی
- ویکی پدیا
- منابع تخصصی حوزه تغذیه و سلامت