ویتامین ب9 یا اسید فولیک

اسید فولیک (ویتامین B9) چیست | راهنمای جامع| فواید، موارد منع مصرف، احتیاط

1

مقدمه

اسید فولیک یا ویتامین B9، که یکی از اعضای خانواده ویتامین های B است، همراه با ویتامین های دیگر، به خصوص با ویتامین B12 اثربخشی بیشتری دارد. اگرچه اسیدفولیک در بسیاری از غذاها وجود دارد اما به سادگی از بین می رود و کمبود اسیدفولیک، متداول ترین نوع کمبود ویتامین در دنیای غرب است. اسید فولیک برای تقسیم سلولی، تولید گلبول های قرمز و متابولیسم پروتئین ها و قندها ضروری است. این ویتامین در انتقال کد ژنتیکی به فرزندان نیز دخیل است. بنابراین، مصرف آن در اوایل دوران بارداری برای تضمین سلامت کودک حیاتی است.

در این مطلب؛ عملکرد، میزان نیاز، مکمل و منابع ویتامین اسید فولیک یا ویتامین ب9 ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از این ماده ی کلیدی و ضروری به دست بیاورید.

متن اصلی

فواید و عملکرد اسید فولیک

فواید و عملکرد ویتامین ب9  عبارت است از:

  • پیشگیری از برخی نقص های مادرزادی
  • بهبود کم خونی
  • حفظ سلامت بدن
  • امکان کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی
  • استحکام استخوان ها

احتیاط و موارد منع مصرف اسید فولیک

دوز بالای اسیدفولیک، مسمومیت زا است. این ویتامین ممکن است باعث بی خوابی نیز شود و در جذب روی در بدن اختلال ایجاد کند. افرادی که مبتلا به صرع هستند باید قبل از مصرف اسید فولیک با پزشک خود مشورت کنند؛ زیرا ممکن است با داروهای ضدصرع تداخل داشته باشد.

میزان مجاز مصرف اسید فولیک (ویتامین B9)

مقدار مصرف اسید فولیک در افراد، با سنین مختلف به شرح زیر است:

  • بدو تولد تا 6 ماهگی: 65 میکروگرم
  • 7 تا 12 ماهگی: 80  میکروگرم
  • 1 تا 3 سالگی: 150 میکروگرم
  • 4 تا 8 سالگی: 200 میکروگرم
  • 9 تا 13 سالگی: 300 میکروگرم
  • 14 تا 18 سالگی: 400 میکرو گرم
  • بزرگسالان: 400 میکروگرم
  • خانم‌های باردار: 600 میکروگرم
  • خانم‌های شیرده: 500 میکروگرم

مکمل های اسید فولیک

مکمل ویتامین ب9

قرص های مولتی ویتامین معمولا حاوی 200 میکروگرم اسیدفولیک هستند که برای حفظ سلامت یک فرد معمولی کافی است. الکلی های شدید، سالمندان و زنان باردار در معرض خطر کمبود اسیدفولیک قرار دارند که برای آنها روزانه 800-400 میکروگرم مکمل توصیه می شود.

منابع ویتامین اسیدفولیک یا ویتامین B9

منابع اصلی اسید فولیک یا ویتامین B9

اسید فولیک در بسیاری از غذاها یافت می شود. مانند:

  • جونه گندم
  • جگر
  • غلات صبحانه غنی شده
  • لوبیا چشم بلبلی
  • سبزیجات پهن برگ سبز (مانند اسفناج و برکلی)
  • بادام زمینی
  • موز
  • آووکادو
حدود دو سوم اسیدفولیک در فرایند پخت و پز، به ویژه آب پز کردن، از دست می رود. مصرف سه پیمانه غلات صبحانه غنی شده در روز، RDA اسید فولیک را تامین می کند.

علائم کمبود ویتامین ب 9 یا اسیدفولیک

علایم یا نشانه های کمبود ویتامین ب9 یا اسیدفولیک عبارتند از:

  • کم خونی
  • ترک لب
  • افسردگی
  • کمبود انرژی
  • کم اشتهایی

تشخیص کمبود ویتامین B9

آزمایش

برای تشخیص کمبود یا بالا بودن ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن، پزشک آزمایش هایی را تجویز می‌کند که از طریق خون، نمونه‌گیری و بررسی می‌شود.در این آزمایش سطح اسید فولیک (فولات) را اندازه‌گیری می‌کنند.

تداخل دارویی اسیدفولیک

از جمله داروهایی که با اسید فولیک تداخل دارند، عبارتند از:

  • داروهای ضد تشنج مانند فنوباربیتال یا فنی توئین
  • دیورتیک‌ها
  • آسپیرین
  • پانکراتین
  • متوترکسات
  • رالتی ترکسید
  • اسکوپولامین
  • تتراسایکلین
  • آتروپین
  • هیوسیامین
  • پریمتامین
  • فلوکسوریدین
  • گایافنزین
  • گلوکارپیداز
  • داروهای ضد بارداری خوراکی
  • کلرامفنیکل
  • سولفونامیدها

منابع و ارجاعات

  • کتاب مرجه کامل ویتامین ها و مواد معدنی
  • وبسایت های محتوایی در حوزه سلامت و بهداشت
 

نظرات کاربران

1 دیدگاه در “اسید فولیک (ویتامین B9) چیست | راهنمای جامع| فواید، موارد منع مصرف، احتیاط

  1. سهروردی گفت:

    خوردن سبزیجات بسیار موثر است ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار − 3 =