مقدمه
پودر کاری Curry powder، ادویه ای از ترکیب چند ادویه دیگر است. تاریخچه ادویه کاری به کشور هند باز می گردد و یکی از ادویه های پر کاربرد در این کشور است . اما امروزه اکثر کشورها و ملل مختلف در آشپزی از آن استفاده می کنند. به طور مثال برای از بین بردن بوی گوشت مرغ یا تهیه انواع غذاها مانند کوکوسبزی، خورش قیمه، قلیه ماهی، کباب کوبیده و … می توان از پودر کاری استفاده کرد. اجزای تشکیل دهنده این ادویه در کشورهای مختلف متفاوت است اما معمولا مخلوطی از هل، دارچین، گشنیز، سیر، زردچوبه، فلفل سیاه، فلفل قرمز، زیره، برگ بو، جوز هندی، زنجبیل است. طبع ادویه کاری گرم و خشک است.
در این مطلب؛ خواص و ویتامین ها، طبع، عوارض، شیوه نگهداری و موارد مصرف ادویه کاری ارائه می شود. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی از پودر کاری به دست آورید.
رسانه
- کتاب تغذیه در طب ایرانی اسلامی
- وبسایت های محتوایی حوزه مواد غذایی
متن اصلی
مزاج، طبع و مصلح ادویه کاری
طبع و مصلح ادویه کاری عبارت است از:
- طبع پودر کاری: گرم و خشک
- مصلح ادویه کاری: آبلیمو
ویتامین ها و مواد معدنی پودر کاری
ارزش غذایی 100 گرم ادویه کاری به صورت زیر است:
- مواد تشکیل دهنده اصلی ادویه کاری: انرژی (325 کیلوکالری)، کربوهیدرات (15 گرم)، پروتئین (12.66 گرم)، چربی (13.81 گرم)، آب (9.52 گرم)، فیبر (33.20 گرم)، قند (2.76 گرم)
- ویتامین های ادویه کاری: ویتامین A (00 میکروگرم)، ویتامین E (21.99 میلی گرم)، ویتامین K (99.80 میکروگرم)، ویتامین C (11.40 میلی گرم)، تیامین (0.25 میلی گرم)، ریبوفلاوین (0.28 میلی گرم)، نیاسین (3.47 میلی گرم)، کولین (64.20 میلی گرم)، ویتامین B6 (1.15 میلی گرم)، فولات (154.00 میکروگرم)
- مواد معدنی پودر کاری: کلسیم (00 میلی گرم)، آهن (29.59 میلی گرم)، منیزیم (254.00 میلی گرم)، فسفر (349.00 میلی گرم)، پتاسیم (1543.00 میلی گرم)، سدیم (52.00 میلی گرم)، روی (4.05 میلی گرم)، مس (0.82 میلی گرم)، منگنز (4.29 میلی گرم)، سلنیم (17.10 میکروگرم)
فواید دارویی و درمانی ادویه کاری
خواص و فواید پودر کاری عبارت است از:
- جلوگیری از پیری پوست: مصرف پودر کاری به علت سرشاز بودن از آنتی اکسیدان بودن، میتواند پوست را به تولید کلاژن بیشتر تحریک کند. استفاده متعادل از ادویه کاری از پیری پوست و ایجاد چین و چروک جلوگیری کرده و باعث کاهش تحریک، قرمزی پوست و مشکلات پوستی میشود.
- تقویت کننده متابولیسم: پودر کاری غنی از پروتئین بوده و به انتقال مواد مغذی به بخش های مختلف بدن کمک می کند بنابراین برای هضم و گوارش مفید است
- ضد باکتریایی: ادویه کاری معمولا گشنیز جزو ترکیبات ادویه کاری است و این گیاه معمولا دارای خاصیت ضد باکتری و ضد قارچ است
- سلامت استخوان: ادویه کاری حاوی کلسیم است. کلسیم، فسفر و منیزیم در حفظ سلامت ماهیچه های استخوان ها و کند شدن روند تحلیل آنها مفید هستند
- پیشگیری از سرطان: مخلوط گیاهی کاری غنی از آنتی اکسیدان بوده و وجود کورکومین در این ادویه، تومورها و رشدهای مختلف سرطانی را در بدن هدف قرار می دهد
- تسکین درد و التهاب: کاری حاوی زردچوبه است و این ماده غذایی در تسکین دردهای مفاصل و درمان التهاب بسیار موثر است
عوارض و مضرات پودر کاری
با وجود فوایدی که ادویه کاری دارد، اما مصرف آن باید با تعادل باشد. زیاده روی در مصرف کاری عوارض زیر را در پی دارد:
- زردچوبه موجود در پودر کاری نیز گاهی عوارض جانبی دارد. تحقیقات نشان داده است که بعضی از افرادی که مقادیر بسیار زیادی زردچوبه مصرف کرده بودند دچار اسهال، سردرد و بثورات پوستی شدند
- پودر کاری باعث تحریک کیسه صفرا شده و انقباضات کیسه صفرا را افزایش میدهد بنابراین برای کسانی که دچار مشکلات کیسه صفرا هستند مناسب نیست
- پودر کاری ضد انعقاد خون است. بنابراین اگر از داروهای رقیقکننده خون استفاده میکنید، برای جلوگیری از هرگونه خطر خونریزی بیش از حد باید با پزشک خود مشورت کنید
شیوه درست نگهداری پودر کاری
انواع ادویه، از جمله ادویه کاری را در جای خشک و خنک و به دور از آفتاب و در ظروف فلزی یا شیشه ای و ترجیحا رنگی نگهداری کنید روش تهیه پودر کاری
برای تهیه پودر کاری در خانه، مراحل زیر را انجام دهید:
- ابتدا ادویه های مورد نظر خود را تهیه کنید
- ادویه ها را در تابهای بو بدهید
- پس از خنک شدن، ادویه ها را همراه ادویه های دیگر آسیاب کنید
- تابه ای را روی حرارت متوسط داغ کرده و ادویههای کامل و برگ کاری یا برگ بو را چند دقیقه حرارت دهید تا عطر آنها بلند شود
- پس از اینکه ادویه ها به طور کامل خنک شدند، آنها را آسیاب کنید تا پودری نرم به دست بیاید
- پودر به دست آمده را در شیشه دربسته ای ریخته و در جایی تاریک و خنک نگهداری کنید
- میتوانید پودر کاری را چند ماه نگهداری کنید، اما بهتر است که آن را در طی چند هفته مصرف کنید، زیرا با گذشت زمان از عطر و طعم آن کاسته می شود
موارد مصرف پودر کاری
از پودر کاری برای طعم دار و معطر کردن بسیاری از غذاها مانند خورش قورمه سبزی، قلیه ماهی، دلمه، فلافل، کوکوسبزی، خورش قیمه، خورش فسنجان، کباب کوبیده، ماکارونی و … می توان از پودر کاری استفاده کرد
منابع و ارجاعات
- کتاب تغذیه در طب ایرانی اسلامی
- وبسایت های محتوایی حوزه مواد غذایی