مقدمه
آوازۀ چلو کباب کوبیده، زرشک پلو با مرغ، سبزی پلو با ماهی، باقالی پلو با گوشت، میگو پلو، جوجه کباب بی استخوان، اکبر جوجه و چلو گوشت از مرزهای ایران گذشته و جهانی شده است.اکبر جوجه یکی از انواع غذاهای پر طرفدارو خوشمزه ایرانی است که اصالت آن متعلق به شهرستان گلوگاه می باشد. نوعی غذاست که از جوجه مرغ درست میشود و طعم متفاوت آن به خاطر رب انار و کره و نوع پخت آن است. این غذا درواقع جوجه محلیسرخ شده است که با برنج زعفرانی و رب انار سرو میشود. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز پخت اکبر جوجه این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
پیش نیاز و ملزومات
لوازم مورد نیاز برای تهیه اکبرجوجه عبارت است از:
- ظرف های مناسب
- قاشق
- تخته آشپزخانه
- قلم موی آشپزی
- ظرف در دار
- قابلمه
- قاشق چوبی
- تابه
مراحل اصلی
اول | تهیه مواد اولیه
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- آلو بخارا: ۲۰۰ گرم
- آب لیمو ترش تازه: ۱ قاشق سوپ خوری
- زعفران (ساییده و حل شده در اب): ۱ قاشق سوپ خوری
- زردچوبه (پودر شده): ۱ قاشق چای خوری (۳ گرم)
- نمک و دانه فلفل سیاه (کوبیده شده): به میزان لازم
- جوجه (درسته و شسته شده): ۲ عدد (جمعا ۱ کیلو گرم)
- پیاز (خلالی خرد شده): ۱ عدد (۱۴۰ گرم)
- رب انار: ۲ قاشق سوپ خوری
- شکر: ۱ قاشق سوپ خوری (۱۲ گرم)
- آب انار: ۲ پیمانه (۵۰۰ میلی لیتر)
- روغن حیوانی: به میزان لازم
- ادویه کاری: شامل زردچوبه (۲ قاشق سوپ خوری)، دارچین (۱ قاشق سوپ خوری)، هل (۱ قاشق سوپ خوری)، زیره (۱ قاشق سوپ خوری) و تخم گشنیز (2 قاشق سوپ خوری) است که به صورت آسیاب شده با (۱ قاشق سوپ خوری)، پودر سیر مخلوط شده اند.
!
برای جوجه ی اکبر جوجه اغلب اوقات از یک ران و سینه استفاده می شود.
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.
دوم | خیساندن آلو
–
آلو بخارا را از یک ساعت قبل در ظرفی حاوی یک پیمانه آب خیس کنید.
سوم | طعم دار کردن مرغ با ادویه جات
–
برای مزه دار کردن مرغ روال زیر را انجام دهید:
- در ظرفی، آب لیمو ترش، زعفران، زردچوبه، مقداری نمک و فلفل سیاه بریزید و کاملا با یکدیگر مخلوط کنید. جوجه را روی تخته آشپزخانه قرار دهید و تمام سطح آن را با کمی نمک و فلفل مزه دار کنید
- در ادامه به وسیله قلم موی مخصوص آشپزی، تمام قسمت های آن را به زعفران آغشته کنید. مرغ را به مدت ۲ ساعت در ظرف در دار، در یخچال قرار دهید تا کاملا مزه دار شود. پس از این مدت، مرغ را از یخچال بیرون آورید.
!
برای پخت اکبر جوجه در فر پس از اینکه جوجه، مزه دار شود، آن را در ظرفی نسوزو چرب شده قرار دهید و به مدت 40 تا 50 دقیقه در طبقه وسط فری که از 15 دقیقه قبل، روی حرارت 180 درجه سانتی گراد گرم کرده اید، قرار دهید تا بپزد و روی آن کاملا طلایی رنگ شود.
چهارم | سرخ کردن جوجه
–
برای سرخ کردن مرغ روال زیر را مد نظر قرار دهید:
- در قابلمه ای کوچک حاوی روغن حیوانی فراوان، جوجه را روی حرارت متوسط (روغن خیلی داغ نباشد و مقدار آن در حدی باشد که جوجه در آن غوطه ور شود) قرار دهید تا طلایی رنگ شود (روغن جوش).
- در ادامه جوجه ها را در قابلمه ای دیگر روی حرارت ملایم قرار دهید تا جوجه ها به مدت 45 دقیقهبا آب خودشان بپزند.
!
برای پخت اکبر جوجه در فر پس از اینکه جوجه، مزه دار شود، آن را در ظرفی نسوزو چرب شده قرار دهید و به مدت 40 تا 50 دقیقه در طبقه وسط فری که از 15 دقیقه قبل، روی حرارت 180 درجه سانتی گراد گرم کرده اید، قرار دهید تا بپزد و روی آن کاملا طلایی رنگ شود.
پنجم | درست کردن سس و سرو نهایی اکبر جوجه
–
برای درست کردن سس مخصوص اکبر جوجه، باید:
- در تابه ای گود حاوی روغن داغ، پیاز را روی حرارت ملایم تفت دهید سپس آلو و رب انار را به آن اضافه کنید و تفت دهید.
- شکر و آب انار را به تابه بیافزایید و هم بزنید. زمانی که سس غلیظ شد، تابه را از روی حرارت بردارید.
در نهایت جوجه را در ظرف مورد نظر قرار دهید، مخلوط رب را روی آن بریزید و به همراه چلو سرو کنید.
!
در صورت تمایل می توانید به مواد سس اکبر جوجه، 2 قاشق سوپ خوری زرشک (تفت داده شده) اضافه کنید.
نکات کلیدی
برخی نکات مهم تهیه و پخت اکبر جوجه مازندرانی عبارت است از:
- نوع برنج و تازگی یا کهنگی آن در زمان پخت تاثیر دارد. معمولا برنج تازه، زمان کمتر و برنج کهنه زمان بیشتری نیاز دارد در آب جوشان بجوشد تا آماده شود. برای اطمینان از زمان آبکش کردن برنج، چند دانه برنج را با کفگیر از قابلمه بیرون بیاورید و بین دو انگشت له کنید. اگر نرم بود و دانه خیلی ظریفی از آن باقی ماند، آماده است و اگر سفت بود، بگذارید چند جوش دیگر بخورد سپس در آبکشبریزید.
- نوع دیگر اکبر جوجه: جوجه را در قابلمه ای حاوی مقداری آب، بریزید و روی حرارت زیاد قرار دهید تا جوش بیاید (مقدار آب، باید از سطح مرغ کمی بالاتر باشد. در این مدت، کف قابلمه را با کفگیر بردارید) سپس یک عدد پیاز (خلالی خرد شده)، یک قاشق چایخوری زردچوبه (پودر شده)، یک قاشقچای خوری ادویه کاری (پودر شده)، 30 میلی لیتر شیر، مقداری نمک و فلفل سیاه را به آن بیافزایید، حرارت را ملایم کنید تا جوجه به مدت 15 دقیقه بماند تا نیم پز شود. پس از این مدت، 100 میلی لیتر آب نارنج به قابلمه بیافزایید و بگذارید جوجه به مدت 30 دقیقه دیگر بپزد. پس از پخت، جوجه را در قابلمه ای حاوی روغن داغ فراوان سرخ کنید (روغن جوش)، آب آن را نیز روی حرارت ملایم قرار دهید تا یک پیمانه از آن باقی بماند. در تابه ای 500 گرم کره (دوغ گیری شده) را روی حرارت ملایم قرار دهید سپس چوچه (سرخ شده) را در آن قرار دهید تا به مدت 15 دقیقه دیگر بپزد (کره، باید روی مرغ را کاملا بگیرد). جوجه را به همراه برش های نارنج و 300 گرم رب انار سرو کنید.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی دایره المعارف آشپزی ایرانی
- وبسایت های محتوایی در حوزه آشپزی