مقدمه
آشپزی ایرانی در پخت برنج حرف های زیادی برای گفتن دارد. مانی پلو، آلبالو پلو، سبزی پلو، بادمجان پلو، باقالی پلو، میگو پلو، استانبولی پلو و زرشک پلو تنها بخشی از هنر آشپزی ایرانی هستند که با برنج آماده می شوند. مانی پلو یکی از این غذاهای مخلوط که متعلق به شهر دامغان بوده و غذایی رنگارنگ و پر عطر است که برای مجالس و مهمانی ها و یا برای نذری استفاده می شود. این پلوی خوشمزه هم با گوشت مرغ هم با گوشت تکه ای و هم با گوشت قل قلیتهیه می شود و بسیار پر طرفدار و خوشمزه است.برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه مانی پلو این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.
پیش نیاز و ملزومات
وسایل مورد نیاز برای تهیه مانی پلوعبارت است از:
- تابه
- ظرف های مناسب
- آبکش
- قابلمه
- قاشق چوبی
- کفگیر
مراحل اصلی
اول | تهیه مواد لازم مانی پلو
–
در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:
- لپه: یک دوم پیمانه (75 گرم)
- برنج: 3 پیمانه (480 گرم)
- نمک: به میزان لازم
- مغز ران گوسفند یا گوساله (مکعبی ریز خرد شده): 400 گرم
- پیازداغ: 20 گرم
- زردچوبه (پوودر شده): 1 قاشق چای خوری (3 گرم)
- ماست (چکیده): 300 گرم
- تخم مرغ: 1 عدد
- آب لیمو ترش تازه: 2 قاشق سوپ خوری
- زعفران (ساییده و حل شده در آب): ۲ قاشق سوپ خوری
- کره (ذوب شده): 120 گرم
- زیره سبز (پودر شده): 1 قاشق چایخوری (3 گرم)
- رشته پلویی: 250 گرم
- کشمش پلویی (شسته و آب گرفته شده): 1 پیمانه (110 گرم)
- زرشک (شسته و آب گرفته شده): یک دوم پیمانه (30 گرم)
- روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم
!
این میزان مواد اولیه برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.
!
برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.
دوم | خیس کردن و پختن لپه
–
برای آماده کردن لپه باید:
- ابتدا لپه را به مدت 24 ساعت در مقداری آب خیس نمایید (در طول خیساندن، 2 تا 3 بار آب آن را عوض کنید). سپس هنگام پخت، در آبکش بریزید.
- لپه را به همراه مقداری آب در قابلمه ای ریخته و روی حرارت ملایم قرار داده تا به مدت 3 ساعت بپزد. در اواسط پخت، کمی نمک به آن افزوده سپس در آبکش بریزید.
سوم | خیس کردن برنج
–
برنج را به مدت 2 تا 3 ساعت در آب و نمک خیس کرده سپس هنگام پخت، آب روی آن را خالی کنید.
چهارم | طعم دار کردن گوشت
–
برای مزه دار کردن گوشت باید:
- در قابلمه ای حاوی مقداری روغن، گوشت را تفت داده تا تغییر رنگ دهد و آب آن کشیده شود.
- در ادامه، پیازداغ و زردچوبه را تفت داده و آن را به گوشت بیافزایید و تفت دهید. سپس 6 پیمانه آب به آن افزوده و بگذارید 3 ساعت بپزد. در اواخر پخت، کمی نمک به آن اضافه نمایید.
- در مرحله بعد، در ظرفی ماست، تخم مرغ، آب لیمو ترش، زعفران، نیمی از کره و زیره را با هم مخلوط کرده سپس گوشت پخته شده را داخل آن بریزید تا به مدت دقیقه مزه دار شود..
پنجم | پخت برنج و افزودن لپه و رشته پلویی
–
برنج را داخل قابلمه ای حاوی آب جوش ریخته و به مدت ۱۰ تا ۱۴ دقیقه روی حرارت زیاد قرار دهید تا آماده شود، در اواخر پخت، رشته پلویی و لپهرا را به آن اضافه نموده چند جوش که زد، در آبکش بریزید.
ششم | مخلوط کردن برنج و گوشت
–
برای مخلوط کردن گوشت و برنج گام های زیر را انجام دهید:
- در قابلمه ای مقداری روغن داغ ریخته و روی حرارت قرار دهید، زمانی که داغ شد، آن را از روی حرارت برداشته. گوشت را از سس بیرون آورید، مقداری از مخلوط برنج را به سس اضافه نموده و کف قابلمه بریزید.
- بعد از آن مقداری از برنج و روی آن مقداری گوشت بریزید به همین ترتیب، گوشت را لابه لای مخلوط برنج بریزید، و در آخر روی آن را با مخلوط برنج بپوشانید. در ادامه روی حرارت زیاد قرار داده و در قابلمه را بگذارید و حرارت را زیاد نموده تا بخار برنج بلند شود.
هفتم | دم کردن پلو و سرو و تزیین
–
در نهایت باید:
- بقیه کره را با ۳ قاشق سوپ خوری روغن مایع، روی حرارت ملایم داغ کنید. زمانی که بخار برنج بلند شد،آن را روی برنج ریخته، در قابلمه را بگذارید و حرارت را ملایم کرده تا برنج به مدت ۲۵ دقیقه دم بکشد.
- در نهایت کشمش و زرشک را به طور جداگانه در تابه ای حاوی مقداری روغن تفت دهید. پس از پخت، پلو را در ظرف مورد نظر کشیده، کشمش و زرشک را لابه لای پلو بریزید و سرو کنید.
نکات کلیدی
نکات مهم و کلیدی در تهیه مانی پلو عبارت است از:
- رشته پلویی را به مدت 2 دقیقه بجوشانید، پخت زیاد، باعث خمیر شدن رشته می شود.
- کشمش و زرشک را به روغن گرم اضافه کنید. روغن داغ باعث سوختن آن ها می شود؛ بنابراین زمان تفت دادن باید خیلی کم و روی حرارت ملایم باشد.
منابع و ارجاعات
- ویکی پدیا
- کتاب آشپزی سانازسانیا
- وبسایت های محتوایی حوزه آشپزی
اسمشم جالبه