مقدمه
بیماری ریزش مو، همچون کمردرد، بی خوابی، خارش پوست، دندان درد، میگرن و … یک بیماری (ناخوشی) است. ریزش مو ها یکی از آن اتفاقات دوست نداشتنی است که همه از آن بیزار هستیم. کف سر ما انسان ها به طور طبیعی دارای 50.000 تا 100.000 تار مو است که در حدود 50 تا 100 تار آن به صورت روزانه می ریزند. بیشتر از این مقدار به هیچ عنوان طبیعی نیست و می تواند نشان دهنده یک مشکل در بدن باشد. انواع ریزش مو عبارت است از:
- ریزش موی آناژن: این نوع از انواع ریزش مو بر اثر درمان های شیمی درمانی به وجود می آید. دارو های مصرف شده در برخی از درمان های پزشکی بسیار قوی هستند و عوارض جانبی مصرف این نوع دارو ها با تولید فولیکول های پوست سر ارتباط مستقیم دارد .این نوع ریزش مو شدید ولی برگشت پذیر است.
- ریزش موی تلوژن: نوع دیگر ریزش مو از دست دادن مو به فرم پراکنده است. در این نوع از ریزش، موها به صورت زودرس وارد فاز تلوژن (مرحله استراحت در چرخه رشد مو) می شوند.
- آلوپسی آره آتا: یک بیماری خودایمنی است که باعث ریزش مو در یک یا چند تکه کوچک می شود. علت این وضعیت ناشناخته است، اگرچه در افرادی که سایر بیماری های خودایمنی دارند شایع تر است. هنگامی که همین فرآیند باعث ریزش کامل مو از پوست سر می شود، به آن آلوپسی توتالیس می گویند.
- آلوپسی تروماتیک: این شکل از ریزش مو در اثر تکنیک های آرایشگری ایجاد می شود که مو ها را می کشند (بافت مو یا قلاب زنی محکم)، موها را در معرض حرارت شدید و پیچ خوردن (غلتک های داغ) قرار می دهند یا با مواد شیمیایی قوی (سفید کردن، رنگ کردن مو) به مو آسیب می رسانند.
- ریزش مو سکه ای: نوعی بیماری پوستی است که ریزش مو های سر به صورت لکه ای اتفاق می افتد. ریزش موی سکه ای معمولا در قسمت پوست سر اتفاق می افتد اما ممکن است این اختلال در قسمت ابرو و یا ریش نیز دیده شود. در بعضی از شرایط قبل از ریزش مو ناحیه مربوطه ممکن است دچار خارش و یا درد شود.
- کچلی سر: این نوع عارضه از مجموعه انواع ریزش مو با عنوان کرم حلقوی پوست سر نیز شناخته می شود. اختلال به وجود آمده در این نوع ریزش موی سر نوعی عفونت قارچی سر است که یکی از علت ریزش موی سر در کودکان است. در این نوع ریزش مو فرد احساس خارش می کند و نواحی دچار کچلی که به شکل دایره های کوچک است دچار التهاب، قرمزی و پوسته پوسته شدن می شوند. در برخی از شرایط حاد پوست سر با تاول های چرکین و زخم همراه است.
- طاسی با الگوی ارثی (آلوپسی آندروژنیک): در مردان، ریزش مو ممکن است از الگوی مردانه معمولی (کاهش خط موی جلو و یا نازک شدن مو در بالای سر) پیروی کند. این شایع ترین نوع ریزش مو است و می تواند در هر زمانی از زندگی مرد حتی در سال های نوجوانی شروع شود.
- ریزش مو به دنبال علائم یک بیماری: ریزش مو می تواند یکی از علائم بیماری های لوپوس اریتماتوز سیستمیک، سیفلیس، اختلال تیروئید (مانند کم کاری یا پرکاری تیروئید)، عدم تعادل هورمون جنسی یا تغذیه نامناسب، به ویژه کمبود پروتئین، آهن، روی یا بیوتین باشد (این کمبودها در افرادی که از رژیم های غذایی محدود استفاده می کنند و زنانی که قاعدگی بسیار سنگینی دارند بیشتر دیده می شود).
به طور کلی ریزش مو در مردان معمولا از شدت حرارت و گرمی است. اگر حرارت، ناشی از خلط دم باشد وسط سر شروع به ریزش می کند و اگر ناشی از خلط صفرا باشد، ریزش از جلوی سر اتفاق میافتد. اما ریزش مو در زنان ناشی از شدت سردی است که باعث خالی شدن بین موها می شود (در واقع موها کم پشت می گردد). همچنین مهم ترین دلایل ریزش مو عبارت است از:
- باردار بودن
- عوامل ژنتیکی
- تغییرات هورمونی
- مصرف برخی از داروها
- داشتن رژیم غذایی نادرست
- داشتن استرس شدید
- عملکرد نادرست غده تیروئید
- ابتلا کم خونی و فقر آهن
- انجام شیمی درمانی و پرتودرمانی
شما می توانید برای آشنایی کامل با این بیماری، مطلب جامع بیماری ریزش مو چیست را مطالعه نمایید. امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی نسبت به درمان خانگی، فوری و یا سنتی بیماری ریزش مو پیدا نمایید.
این مطلب را هم بخوانید، مراحل کاشت موی طبیعی.
مراحل اصلی
اول | درمان خوراکی ریزش مو
توصیه و درمان فوری خوراکی برای ریزش مو عبارت است از:
- مصرف آب سیب: آب سیب شیرین رسیده پوست کنده را با یک قاشق خاکشیر، روزی 3 لیوان میل کنید.
- مصرف پسته آسیاب شده: یک فنجان پسته را با یک فنجان شکر آسیاب کرده و هر 3 ساعت یک قاشق مرباخوری میل کنید.
- مصرف مویز: مویز را روزانه 30-21 عدد میل کنید.
- مصرف آب هویج: روزی سه استکان آب هویج میل شود.
- مصرف بادام: مصرف بادام درختی، حریره بادام و شیره بادام به صورت روزانه و مرتب میل کنید.
- خوردن انجیر: در روایتی از امام رضا ع در کتاب الکافی (ج6، ص 358، ح 1) آمده است که انجیر، بوی بد دهان را می برد، دهان و استخوان ها را استحکام می بخشد، باعث رشد مو می شود، درد را می برد و با وجود آن ، دیگر دارویی نیاز نیست.
- خوردن کته: هفته ای دو روز ناهار، کته با کره حیوانی میل کنید (برنج آبکش فاقد ویتامین ب است).
- مصرف فلفل قرمز: فلفل قرمز حاوی ترکیباتی است که میزان گردش خون پوست را افزایش می دهد و نه تنها رشد مو را افزایش می دهد، بلکه تاثیر زیادی در ترمیم موهای از دست رفته دارد.
- نوشیدن چای رزماری: مصرف روزانه چای رزماری باعث تحریک رشد مو و مانع ریزش آن می شود.
- مصرف عرق رازیانه: شبی یک لیوان عرق رازیانه را با کمی عسل (غیر از زمان عادت ماهیانه در خانم ها) مصرف کنید.
- خوردن سبوس برنج: 5 گرم سبوس برنج و یک قاشق آبلیمو را در یک لیوان آب جوش ریخته و بگذارید 10 دقیقه دم بکشد. سپس صاف کرده و روزی 2 بار میل کنید (این نوشیدنی بسیار مقوی است ولی به دلیل وجود ماده فورفورال توصیه می شود پس از 21 روز قطع کرده و یک هفته مصرف نشود و دوباره 21 روز بعد شروع شود)
دوم | درمان موضعی ریزش مو
درمان موضعی و ماساژ برای ریزش مو عبارت است از:
- انجام حجامت: سالی دو حجامت در بهار تا سن 28 سالگی و یک بار حجامت سر انجام دهید.
- مصرف محلول آب و نمک: در حمام بعد از اینکه سر را شستید، مقداری محلول آب و نمک به سر بزنید (3 قاشق غذاخوری نمک در یک لیوان آب).
- ماساژ کف پا: کف پای خود را روزی نیم ساعت ماساژ دهید.
- گذاشتن حنا: در روایتی از پیامبر اسلام ص در کتاب الکافی (ج6، ص 483، ح4) آمده است که می فرمایند به حنا، خضاب ببندید؛ چرا که دیده را جلا می دهد، باعث رشد مو می شود، بو را خوش می سازد و همسر مرد را آرامش می بخشد.
- شانه کردن: در روایتی از امام هادی ع در کتاب مکارم الاخلاق (ج1، ص 167، ح 478) و کتاب بحارالانوار (ج66، ص 51، ح9) آمده است که شانه کردن با شانه عاج، مو را بر سر می رویاند، و لثه و گوشت میان دندان هارا پاک و تمیز می کند.
- سرمه کشیدن با سرمه اثمد: در روایتی از امام صادق ع در کتاب الکافی (ج6، ص 494، ح6) آمده است که سرمه، باعث رشد مو می شود، دیده را تیزی می بخشد و انسان را بر طولانی ساختن سجده یاری می رساند.
- مسواک زدن: در روایتی از امام رضا ع در کتاب مکارم الاخلاق (ج1، ص 118، ح 279) آمده است که می فرمایند مسواک زدن، دیده را جلا می دهد، مو را می رویاند و آبریزش چشم را از میان می برد.
- مصرف تخم شنبلیله: مقداری تخم شنبلیله را در آب بریزید و بگذارید خیس بخورد. سپس سر خود را با آن ماساژ دهید و به مدت 3 ساعت روی سر حوله یا پارچه ای بگذارید و سپس سر خود را بشویید (روزی یک بار، تا یک ماه).
- مصرف روغن کرچک: قبل از خواب، روغن کرچک را به ریشه موهای خود بزنید و ماساژ دهید، سپس نایلونی روی موها بکشید و حوله ای بر سر بگذارید و صبح روز بعد سرتان را بشویید (هفته ای یک بار).
- مصرف مورد سبز: مورد سبز را خرد کرده و یک روز در آب بخیسانید و سپس قبل از خواب، به ریشه موهای خود بزنید و ماساژ دهید، سپس نایلونی روی موها بکشید و حوله ای بر سر بگذارید و صبح روز بعد سرتان را بشویید.
- مصرف برگ رزماری: برگ های رزماری را با کمی آب، بجوشانید و پس از سرد شدن، از آن برای شستشوی سر استفاده کنید.
- استفاده از زیره سبز: یک قاشق بزرگ زیره سبز را با نصف فنجان روغن زیتون، مخلوط کنید و بگذارید نیم ساعت روی سر بماند.
- مصرف گشنیز: سر خود را با آب گشنیز ماساژ دهید.
- مصرف ژل آلوئه ورا: این ترکیب پس از قرار گرفتن روی پوست سر، آرامبخش است و از آن در برابر عوامل زیان آور محافظت می کند.
- استفاده از گیاه گزنه: پودر گیاه گزنه خشک شده را با آب بجوشانید و پس از سرد شدن برای شستشوی سر استفاده کنید.
- استفاده از آب پیاز: ماساژ دادن روزانه آب پیاز بر روی پوست سر باعث تحریک ترشح فولیکول مو می شود و به رشد موها سرعت می بخشد.
- مصرف آب لیمو ترش: هفته ای یک شب آب لیموترش تازه ی طبیعی را به سطح سر مالیده، ماساژ دهید و صبح حمام کنید.
- مصرف انواع روغن های گرم: ملاج سر خود را با روغن سیاه دانه، روغن بادام تلخ، روغن کنجد و … روغن مالی کنید.
سوم | رایحه درمانی و بخور درمانی ریزش مو
رایحه درمانی و استنشاق درمانی فوری در ریزش مو عبارت است از:
- استشمام عطر گرم: عطر های گرمی مانند یاس، مریم، محمدی، نرگس، مشک و … را شب ها هنگام خوابیدن در زیر بینی خود بمالید و بو کنید.
نکات کلیدی
پرهیزات مرتبط با ریزش مو عبارت است از:
- پرهیز از مصرف شامپو های صنعتی
- پرهیز از مصرف نرم کننده ها
- پرهیز از مصرف ژل های سر
- پرهیز از استفاده از رنگ های مو
راهکار هایی برای پیشگیری از ریزش مو عبارت است از:
- افزودن کمی حنا به شامپو، مو را تقویت و از شکنندگی آن پیشگیری می کند.
- تمامی کار ها بر روی مو، اعم از شستشوی داخل حمام تا شانه زدن باید نشسته انجام شود.
لغات و اصطلاحات
لغات و اصطلاحات مهم در زمینه ریزش مو عبارت است از:
- فورفورال: یک ترکیب شیمیایی است که در ساختار خود دارای یک حلقه با 4 اتم کربن و یک اتم اکسیژن است با شناسه پاب کم ۷۳۶۲ است.
منابع و ارجاعات
- چه وقت به پزشک مراجعه کنیم
- درمان های خانگی حکیم رضوی قمی
- درمان ساده بیماری های شایع- با رویکرد طب ایرانی: گروه مولفین
- 400 درمان خانگی- 40 بیماری شایع با رویکرد طبیعی درمانی- دکتر اقارب پرست
- کتاب مزاج شناسی (به همراه نسخه های استاد خیراندیش)
- ویکی پدیا
خیلی خووووب. اگه ریزش مو با استشمام درمان بشه من حاضرم هرروز کلی عطر یاس ببویمD: ((: