مقدمه
بیماری جوش صورت همچون بی خوابی، خارش پوست، شوره سر، گلودرد و … یک بیماری (ناخوشی) است. جوش ها یکی از شایع ترین عارضه های پوستی در جهان هستند و در بیشتر موارد، مشکلات پوستی مربوطه منجر به ظهور انواع جوش ها می شود؛ که معمولاً در نواحی ای از بدن که پوست بیشترین تعداد غدد چربی را دارد، مثل صورت ایجاد می شود. انواع جوش صورت به موارد زیر تقسیم می شوند:
- جوش سرسفید: این نوع جوش پوستی با نام کومدون بسته نیز شناخته می شود. جوش سرسفید حاصل مسدود شدن کامل منافذ پوست است. یعنی وقتی منافذ پوست در عمق و عرض کاملا پر از چربی اضافه و سلول مرده می شود و مقداری از محتویات آن بیرون می زند، به شکل جوش سرسفید دیده می شود.
- جوش سرسیاه: این نوع از آکنه ها بر روی سطح پوست به رنگ سیاه هستند و به دلیل تجمع چربی یا سلول های مرده در منافذ پوست ایجاد می شوند. به این نوع از جوش ها کومدون باز گفته می شود. این نوع جوش ها به شکل نقاط کوچک سیاه رنگ دیده می شوند که پوست اطراف آن ها رنگ و حالت طبیعی دارند و دردی ندارند. رنگ سیاه این نوع از جوش ها به دلیل بسته شدن فولیکول های مو است.
- پاپول ها: برجستگی های کوچک به رنگ قرمز یا صورتی هستند که در اثر بسته شدن منافذ پوست با چربی یا سلول های مرده ایجاد می شوند. این نوع از آکنه ها در زیر سطح پوست ایجاد می شوند و جزء انواع جوش زیر پوستی هستند. محل ایجاد پاپول ها اصولا سفت و برآمده هستند. همچنین داخل این جوش ها باکتری هایی به اسم کاتی باکتریوم وجود دارد که در صورت فشار دادن و ترکاندن جوش ها موادشان باعث تشدید آن ها و ایجاد آسیب در پوست اطراف می شود.
- جوش های چرکی (پاسچول ها): پاسچول ها برجستگی های بزرگ و قرمز رنگی هستند که وسط آن ها به رنگ سفید یا زرد است. در واقع سفید و یا زرد رنگ بودن مرکز این جوش ها و قرمز بودن اطراف آن ها نشان دهنده این است که از نوع جوش های التهابی چرکی هستند. همچنین علت تشکیل آن ها بسته شدن منافذ پوست در اثر تجمع باکتری ها یا تغییرات هورمونی است.
- ندول ها (گره ها): ندول ها برجستگی های گوشتی، سفت و قرمز رنگ می باشند که در عمق پوست تشکیل می شوند. این جوش ها اصولا دردناک و ملتهب هستند و در اثر وجود باکتری کاتی باکتریوم در پوست تشکیل می شوند. در واقع باکتری ها باعث بسته شدن منافذ پوستی و آسیب به سلول های عمقی پوست می شوند.ندول ها معمولا همراه با عفونت هستند؛ به همین دلیل آن ها را می توان در دسته انواع جوش های وخیم برشمرد که باعث ایجاد لک یا جای زخم بر روی پوست می شود.
- کیست ها: شدید ترین نوع جوش ها، کیست ها می باشند که همراه با عفونت در اعماق پوست تشکیل می شوند. جوش کیستیک اصولا بسیار بزرگ، قرمز، ملتهب و دردناک است که همراه با چرک زیادی نیز می باشد. رنگ این جوش ها ممکن است به رنگ سفید نیز باشد. البته برجستگی های جوش کیستیک از ندول ها نرم تر است و این موضوع هم به دلیل وجود چرک فراوان در کیست ها می باشد.
همچنین رایج ترین دلایل ایجاد انواع جوش صورت عبارتند از:
- وجود باکتری ها،
- وجود عوامل عفونت زا،
- تغییرات هورمونی و آندروژن ها (خصوصا در دوران بلوغ)،
- وجود چربی بیش از حدی که توسط پوست تولید می شود،
- جمع شدن سبوم و سلول های مرده در منافذ پوست و فولیکول ها.
امید است با مطالعه این مطلب شناخت خوبی نسبت به درمان خانگی، فوری و یا سنتی بیماری جوش صورت پیدا نمایید.
حتما بخوانید، مقاله درمان خانگی جوانسازی پوست صورت.
مراحل اصلی
اول | درمان خوراکی جوش صورت
توصیه و درمان فوری خوراکی برای جوش صورت عبارت است از:
- خوردن کلم پیچ: می توانید یک فنجان کلم پیچ را به صبحانه خود اضافه کنید یا آن را تفت داده و به عنوان یک غذای جانبی کنار ناهار یا شام تان میل کنید. ویتامین c موجود در کلم پیچ همچنین با افزایش تشکیل کلاژن، باعث از بین رفتن سلول های مرده پوست و جایگزینی آن ها با سلولهای جدید شده و به ترمیم هر چه سریع تر جای جوش کمک می کند.
- نوشیدن عرق کاسنی: عرق کاسنی را روزانه یک لیوان میل نمایید.
- نوشیدن چای سبز: آنتی اکسیدان اصلی موجود در چای سبز (EGCG) است؛ که به کاهش تولید سبوم پوست کمک زیادی می کند. به همین دلیل از چای سبز به عنوان موثرترین درمان خانگی جوش صورت برای پوست چرب نام برده می شود.
- مصرف امگا 3: مصرف غذا های غنی از اسید های چرب امگا 3 مانند ماهی، تخم مرغ محلی، سویا، اسفناج، آجیل، بذر کتان، دانه خردل، برنج وحشی، لوبیا چشم بلبلی سفید و … به از بین بردن جوش ها کمک می کنند.
همچنین پرهیزات خوراکی برای درمان جوش صورت شامل موارد زیر می شود:
- پرهیز از خوردن گرمی ها،
- پرهیز از مصرف مصرف قند و چربی،
- پرهیز از خوردن انواع فست فود.
دوم | درمان موضعی و فشاری جوش صورت
درمان موضعی جوش صورت شامل موارد زیر می شود:
- درست کردن خمیر: خمیری از فلفل سیاه و پودر جوز هندی آماده کنید و بر روی جوش ها بمالید.
- استفاده از آب پیاز: 10 گرم آب پیاز سفید را با 5 گرم عسل و یک گرم نمک سنگ، مخلوط کنید و روی جوش ها بمالید و پس از چند دقیقه بشویید.
- مصرف برگ نعناع: خمیری از برگ نعناع آماده کنید و بگذارید یک شب روی صورت بماند. این خمیر نه تنها جوش را از بین می برد، بلکه لکه ها را نیز کاهش می دهد.
- مصرف عسل و دارچین: 4 قاشق غذا خوری، عسل را با 3 قاشق مرباخوری، دارچین آسیاب شده، مخلوط کنید و قبل از خواب به صورت خود بمالید و روز بعد بشویید.
- مصرف دانه خشخاش، بادام و آرد برنج: پودری از مخلوط دانه خشخاش، بادام و آرد برنج با ماست تهیه کنید و به مدت 10 دقیقه بر روی صورت خود قرار دهید و بشویید (این روش نه تنها جوش ها را کاهش می دهد، بلکه باعث شادابی پوست نیز می شود).
- انجام حجامت عام: 2 تا 3 مرحله حجامت عام و یا حجامت موضعی نزدیک جوش انجام دهید.
- استفاده از ماسک آلوئهورا: آلوئهورا حاوی سالیسیک اسید و گوگرد طبیعی است و از این طریق به درمان التهاب، آکنه و التیام پوست کمک می کند.
- استفاده از زردچوبه: زردچوبه با خواص ضدالتهابی خود راهی عالی برای مقابله با جوش های سرسخت و جای آکنه است. همچنین این ماده با ارزش، چربی اضافی و باکتری های موجود در جوش را از بین می برد.
- استفاده از خیار: برای درمان جوش صورت با خیار کافی است چند برش خیار بردارید و خرد کنید. آب خیار را بگیرید و روی صورت تمیز و خشک بمالید. بگذارید حدود 10 دقیقه بماند و سپس صورت خود را با آب سرد بشویید.
- انجام کمپرس آب گرم: پارچه ای را در آب گرم خیس کرده و بچلانید و روز ی دو بار به مدت 20 دقیقه روی ناحیه ی جوش قرار دهید. کمپرس کردن، التهاب جوش ها را کم می کند.
سوم | مراجعه به پزشک برای درمان جوش صورت
در نهایت در صورتی که یکی از شرایط زیر را دارید لازم است به پزشک مراجعه نمایید:
- اگر با وجود انجام شرایط گفته شده، جوش های چرکی شما درمان نشد،
- اگر جوش ها بعد از التیام، جوشگاه از خود به جای می گذارند.
نکات کلیدی
پرهیزات مرتبط با جوش صورت عبارت است از:
- پرهیز از بودن در معرض نور مستقیم آفتاب،
- پرهیز از استرس،
- پرهیز از استفاده از محصولات آرایشی،
- پرهیز از فشار دادن جوش ها،
- پرهیز از دست زدن به صورت و جوش ها.
همچنین برای پیشگیری از جوش صورت لازم است موارد زیر را رعایت نمایید:
- استفاده از ماست و آرد نخود: برای جلوگیری از جوش زدن، ماست را به آرد نخود اضافه کنید و قبل از اینکه خشک شود آن را روی صورت بمالید و این کار را به مدت 2 روز انجام دهید.
لغات و اصطلاحات
لغات و اصطلاحات مهم در زمینه جوش صورت عبارت است از:
- کلاژن: کلاژن یک ساختار مهم برای پوست است. این پروتئین، 30٪ کل پروتئین بدن و 70٪ پروتئین پوست را تشکیل می دهد و به پوست کمک می کند تا رنگ، لطافت، درخشش و استحکام داشته باشد. لایه دوم پوست، که پایه و اساس پوست را تشکیل می دهد، در کشش و انعطاف پذیری پوست دخیل است و منبع اصلی این پروتئین در پوست می باشد.
منابع و ارجاعات
- چه وقت به پزشک مراجعه کنیم
- 400 درمان خانگی- 40 بیماری شایع با رویکرد طبیعی درمانی- دکتر اقارب پرست
- کتاب مزاج شناسی (به همراه نسخه های استاد خیراندیش)
- ویکی پدیا
- وبسایت های محتوایی معتبر
ماسک خیار و الوئه ورا خیلی موثره برای جوش