غذای سنتی ایرانی
image 1617876147

مراحل و نکات تهیه کوفته قلقلی یا کوفته ریزه تبریزی

0

مقدمه

کوفته ریزه در کنار کوفته انار، کوفته بلغور، کوفته ریزه، کوفته سماق، یکی از انواع کوفته خوشمزه و لذیذ ایرانی است که از گوشت چرخ کرده تهیه می‌شود. نام دیگر کوفته ریزه، کوفته قلقلی است که اصالت آن به تبریز می رسد. این غذا به دلیل استفاده از گوشت و همچنین ادویه‌های آن، یک غذای مقوی و پرکالری به شمار می رود. این غذا هم با نان و هم برنج ساده سرو می شود. برای آشنایی کامل با مراحل و طرز تهیه کوفته ریزه تبریزی این مطلب را با دقت بخوانید. امید است با رعایت این موارد تجربه خوبی از پخت این غذای لذیذ داشته باشید.


!
این دستور پخت از نظر میزان مواد اولیه، برای حدود 4 نفر مناسب خواهد بود.

مراحل اصلی

مرحله اول | تهیه مواد اولیه

در ابتدا لازم است، مواد زیر را تهیه نمایید:

  • لپه: یک سوم پیمانه (100 گرم)
  • استاک گوشت: 10 پیمانه (2500 میلی لیتر)
  • نمک و دانه فلفل (کوبیده شده): به میزان لازم
  • برنج: یک سوم پیمانه (80 گرم)
  • گوشت چرخ کرده (مخلوط گوسفند و گوساله) 400 گرم
  • پیاز (رنده و آب گرفته شده): 1 عدد (140 گرم)
  • زردچوبه (پوودر شده): 1 قاشق چای خوری (3 گرم)
  • زیره سبز (پودر شده): 1 قاشق چای خوری (3 گرم)
  • پیاز (خرد شده): 1 عدد (140 گرم)
  • رب گوجه فرنگی (تفت داده شده): 3 قاشق سوپ خوری (30 گرم)
  • گرد لیمو عمانی: 1 قاشق سوپ خوری (6 گرم)
  • سبزی (پاک و خرد شده): 100 گرم سبزی شامل مرزه و ترخون (از هرکدام به یک اندازه)
  • سیب زمینی (مکعبی خرد شده): 3 عدد (340 گرم)
  • آرد گندم (الک شده): به میزان لازم
  • روغن مایع (مخصوص سرخ کردن): به میزان لازم


!
در صورت تمایل، می توانید به جای استاک گوشت از 2 عدد قرص عصاره گوشت، به همراه همان میزان آب استفاده کنید.

  • استفاده از استاک در تهیه این غذا ضروری نیست اما برای طعم بهتر و قوام بیشتر غذا، می توان از آن استفاده کرد.
  • برای رعایت سلامت غذایی، توصیه می شود از کره حیوانی، روغن حیوانی، روغن کنجد و یا روغن زیتون استفاده نمایید.

مرحله دوم | خیس کردن و پختن لپه همراه با استاک

لپه را از 24 ساعت قبل در مقداری آب خیس کنید (در طول خیساندن، 2 تا 3 بار آب آن را عوض کنید). سپس هنگام پخت، آبکش کنید. لپه را در قابلمه ای حاوی 2 پیمانه استاک بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا به مدت 3 ساعت بپزد. در نیمه پخت لپه، مقداری نمک به آن بیافزایید و آن را در آبکش بریزید.

مرحله سوم | خیس کردن برنج

برنجرا از 3 ساعت قبل، در ظرفی حاوی مقداری آب خیس کنید. پس از این مدت، آب روی برنج را خالی کنید و آن را به مدت 8 دقیقه داخل قابلمه ای حاوی آب جوش روی حرارت زیاد بریزید تا آماده شود سپس آبکش کنید.

مرحله چهارم | ورز دادن گوشت و افزودن برنج و ادویه جات

در ظرفی گوشت چرخ کرده و نمک را بریزید و ورز دهید سپس پیاز، برنج، نیمی از زردچوبه، نیمی از زیره و فلفل را به آن بیافزایید و ورز دهید تا مایه کوفته، کاملا حالت چسبندگی پیدا کند.

مرحله پنجم | تفت دادن گوشت و لپه و افزودن ادویه جات

در قابلمه ای حاوی روغن داغ، پیاز خرد شده را تفت دهید تا نرم و شفاف شود سپس رب گوجه فرنگی و گرد لیمو عمانی را به همراه بقیه زیره و بقیه زردچوبه به آن اضافه کنید و تفت دهید سبزی، مقداری نمک و فلفل را به همراه بقیه استاک گوشت، لپه و سیب زمینی به مواد افزوده و حرارت را زیاد کنید تا جوش بیاید.

مرحله ششم | آماده کردن کوفته قلقلی

کف دست را با مقداری روغن مایع چرب کنید و از مایه آماده شده، به اندازه های کوچک برداشته و به شکل کوفته ریزه درآورید، در ظرفی حاوی آرد بغلتانید و در تابه ای حاوی روغن داغ، سرخ کنید.

مرحله هفتم | پختن کوفته ریزه و سرو آن

کوفته ریزه ها را یکی یکی در قابلمه حاوی مواد در حال جوش بیاندازید و پس از 10 دقیقه حرارت را ملایم کنید. درِ قابلمه را بگذارید تا کاملا پخته شوند (هنگام پخت، سسباید روی کوفته ریزه ها را کاملا بپوشاند تا مغز پخت شوند). پس از پخت، کوفته ریزه ها را همراه آب آن در ظرف مورد نظر بریزید و سرو کنید. شایان ذکر است بسیاری کوفته قلقلی را با برنج ساده میل می کنند.

نکات کلیدی

  • ورز دادن گوشت چرخ کرده با نمک، باعث می شود کوفته وا نرود و گوشت، حالت چسبندگی پیدا کند.

منابع و ارجاعات

 

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده − هفده =